Helseminister Høie kraftig ut mot homohets

I et innlegg på Facebook tar helseminister Bent Høie (H) et kraftig oppgjør med hets mot homofile og nedrige kommentarer.

Høie og ektemannen

TAR DET IKKE FOR GITT: Bent Høie hånd i hånd med mannen Dag Terje Solvang i et Pride-arrangement i Oslo. Høie skriver lørdag at flere ting har lært ham at man ikke kan ta utviklingen for gitt, verken internasjonalt eller i Norge.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

– Dette har vært en trist uke. Jeg har kjent et kaldt gufs fra åttitallet.

‍‍Slik starter Facebook-innlegget til Høie. Senere tar helseministeren et kraftig oppgjør med hets mot homofile og nedrige kommentarer.

– I intervjuer jeg har gitt de siste 20 årene har jeg fortalt at jeg har opplevd lite eller ingen form for hets som åpen homofil politiker. Denne uken har endret på det, skriver Høie.

– Den harde tonen har blitt stadig hardere

– Jeg er en homofil mann født i 1971 i Norge. Heldigere er det ikke mulig å være. Før jeg ble bevisst på at jeg var annerledes, ble homofili fjernet som straffbar handling og som en psykiatrisk diagnose.

Helseministeren peker på flere ting han mener har lært ham at man ikke kan ta utviklingen for gitt, verken internasjonalt eller i Norge.

Etter en NRK-sak om forebyggende behandling av hiv i Norge (PREP), har det kokt i kommentarfelt og leserbrevspalter, ifølge Høie:

– Den harde tonen har blitt stadig hardere. Noen hevder dette er en oppfordring til homofile til å ha uforpliktende sex.

Dette har vært en trist uke. Jeg har kjent et kaldt gufs fra åttitallet. ‍‍ Jeg er en homofil mann født i 1971 i Norge....

Posted by Bent Høie on Saturday, October 19, 2019

– Så nedrige at jeg ikke vil gjengi innholdet

PrEP-pillen har vært tilgjengelig gratis for homofile menn siden 2017. I en rapport fra Olafiaklinikken kommer det fram at PREP har forhindret 80 nye tilfeller av hiv.

– Noen mener at jeg som homofil statsråd bruker fellesskapets midler på at mine homofile venner skal kunne ha sex med hvem som helst og når som helst. Andre kommentarer er så nedrige at jeg ikke vil gjengi innholdet, skriver Høie.

Karsten Marcussen

SLIPPER HIV-ANGST: – Jeg er ingen Høyre-velger, men jeg takker Bent Høie for PrEP, sier rapperen Karsten Marcussen, en av mange PrEP-brukere i Norge.

Foto: Gunnhild Hjermnundrud / NRK

Fortsatt håp

I innlegget tar Høie også opp valget i Polen tidligere denne uka, hvor det homofiendtlige Lov- og rettferdighetspartiet igjen ble valgets vinner.

Han nevner onsdagens sak om skikjøreren Andreas Håtveit, som mener at homofile og ugifte ikke bør være instruktører og ledere på leirer for barn i regi av Kristen idrettskontakt (KRIK).

Helseministeren understreker samtidig at det finnes håp og peker på de mange pride-arrangementene i bygd og by det siste året.

– Ektemannen min Dag Terje og jeg fikk oppleve den største oppslutningen om paradene noen gang. Vi fikk være med på det som trolig er Europas høyeste Pride-arrangement fra Sota Sæter til Tverrådalskyrkja, skriver han avslutningsvis.

Andreas Håtveit

OMSTRIDT: Andreas Håtveit mener ikke hvem som helst kan bli ledere i kristne organisasjoner og trekker frem homofile og samboende utenfor ekteskap.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger