Helsefarlige vannverk

Flertallet av norske vannverk er helsefarlige. - Dette er ikke bra nok, sier helseministeren.

 

Vannkran
Foto: Scanpix / Scanpix

Helseminister Sylvia Brustad ber Mattilsynet lage en plan for hvordan drikkevannet skal renses.

- Vi må ha noen forslag til hva som skal gjøres,  for folk kan ikke være utrygge overfor det vannet som kommer i krana, sier hun.

 

Det er urovekkende at flertallet av norske vannverk er helseskadelige. Det gjøres ikke nok for å bedre forholdene.

Helseminister Sylvia Brustad

De siste månedene har Mattilsynet ført tilsyn med 356 vannverk og har funnet alvorlige brudd på forskriftene som skal sikre oss rent vann, skriver Aftenposten.

– Det kan være helsefarlig å drikke vann fra vannverkene som ikke følger forskriften, bekrefter Keren Bar-Yaacov, fungerende direktør i Mattilsynet.

Gamle og rustne

Mer enn en firedel av vann- og avløpsrørene i Norge er gamle og rustne. Dette gjør at de ofte brekker, noe som øker risikoen for at kloakk kommer inn i vannrørene.

En oversikt fra Folkehelseinstituttet viser at over 200.000 personer fikk tarmbakterier i drikkevannet sitt i fjor. I områder hvor rør har brukket har forekomsten av tarmsykdommer økt med 40 prosent. Likevel mangler 26 prosent av vannverkene systemer for å hindre innsug av forurenset vann.

Maridalsvannet, drikkevannskilde for 90 prosent av Oslos befolkning, er infisert av to farlige parasitter, skriver Dagsavisen. En av disse, Giardia-parasitten, herjet i Bergen høsten 2004 og sørget for at flere tusen ble syke.

Ingen av renseanleggene i Oslo er i stand til å fjerne parasittene fra vannet før det drikkes.

– Jeg mener sannsynligheten for at vi får et slikt utbrudd i Oslo er mindre enn det var i Bergen, selv om jeg selvfølgelig ikke kan utstede noen garantier fordi renseanleggene slik de er i dag ikke klarer å ta knekken på parasittene, sier seksjonsleder i Vann- og avløpsetaten i Oslo, Nils Saltveit.

Oslos befolkning kan ikke regne med parasittfritt drikkevann før i 2008, da skal det nye Oset vannrenseanlegg stå klart.

(NTB/NRK)

SISTE NYTT

Siste meldinger