56 personer i Norge bekreftet smittet av koronavirus

Til sammen har 56 personer testet positivt på koronavirus i Norge. Det viser oppdaterte tall fra Folkehelseinstituttet.

Korona-testing

NYE TALL: Det siste døgnet har det blitt påvist koronasmitte i 23 nye tilfeller, opplyser Folkehelseinstituttet. Til sammen er det nå 56 personer som har testet positivt på viruset Covid-19.

Foto: Anders Fehn / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Ingen av dem som så langt er smittet i Norge er alvorlig syke eller lagt inn på sykehus. De er hjemmeisolert og følges opp av den lokale helsetjenesten i kommunen, opplyser Folkehelseinstituttet.

Det siste døgnet har det vært 23 nye tilfeller. Alle kan knyttes til utbrudd i utlandet. Det er ingen nye tilfeller tilknyttet utbruddet ved Ullevål universitetssykehus.

– Av de 23 nye smittede, er 20 smittet etter reise til Nord-Italia, en etter en reise til Hongkong, en ved reise til Iran, mens en er smittet etter nærkontakt med en som har vært i områder med utbrudd, sier overlege Are Berg ved Folkehelseinstituttet

Overlege Are Berg i Folkehelseinstituttet

Norge har fortsatt god kontroll på smittevegen for de 56 som så langt har fått påvist koronasmitte i Norge, sier overlege Are Berg ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

Samtidig kan det faktiske tallet smittede i Norge være høyere enn det som kommer fram i oversikten til FHI fordi det stadig utføres nye tester i kommunene.

Helsemyndighetene utelukker ikke at det etter hvert kan bli vanskelig å knytte alle de smittede til et kjent utbruddsområde.

– Så langt har vi kontroll på smittevegen for alle som er smittet. Men jo flere smittede vi får i Norge, desto større er sjansen for at vi får tilfeller som ikke er oppdaget, og som kan spre smitte videre uten at vi oppdager det, sier Berg.

Ikke nok smittevernutstyr

Direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, sa onsdag at Norge ikke har nok smittevernutstyr til å håndtere en langvarig koronaepidemi.

– Det er ikke nok utstyr hvis du ser fremover i tid. Vi trenger hjelp for å få mer utstyr til smittevern, sier direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog under en pressekonferanse onsdag.

– Vi har utstyr til flere uker fremover, men trenger hjelp for å få mer leveranser, eventuelt at vi får alternative løsninger på plass, fortsatte helsedirektøren.

Ifølge Guldvog har helsetjenesten nok smittevernutstyr for å håndtere situasjonen «akkurat nå på en god måte», men at det ikke er nok utstyr langt fram i tid.

Mangedoblet pris på smittevernutstyr

Tirsdag advarte Verdens helseorganisasjon mot mangle på smittevernutstyr til å bekjempe koronaviruset. Siden utbruddet i Kina har prisen på ansiktsmasker, smitteverndrakter og pustemaskiner mangedoblet seg.

– I og med at forsyningssituasjonen i verden er ganske krevende, må vi ha veldig stor oppmerksomhet på dette.

Ifølge helsedirektøren regner helsemyndighetene med å ha på plass en løsning for en sentralisert utstyrskoordinering om kort tid. Utstyrskoordineringa skal omfatte både helsetjenesten i kommuner og sykehus for utnytte utstyret på best mulig måte.

Utsetter en del planlagte operasjoner

Helsedirektoratet utsetter også planlagte operasjoner for pasienter som har oppholdt seg i områder med vedvarende koronasmitte.

Pasienter som har luftveisinfeksjoner og har vært i koronabelastede områder kan få planlagte operasjoner utsatt, ifølge Guldvog.

– Det er snakk om planlagte operasjoner som ikke må gjennomføres med en gang, men som det er mulig å utsette.

Ifølge helsedirektøren skal det ikke være snakk om mange pasienter som rammes.

Ny fase i Norge

FHI sier koronautbruddet i Norge nå går inn i en ny fase med større risiko for lokal spredning enkelte steder i landet og mulighet for at noen av dem vil trenge sykehusbehandling.

Over 90.000 mennesker har fått diagnosen på verdensbasis. 3.000 personer har dødd.

Folkehelseinstituttet fraråder nå nordmenn å reise til Iran, Sør-Korea, regionene Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna og Piemonte i Nord-Italia, samt Hubei-provinsen i Kina.

siluett av mann med feber
De første dagene opplever de fleste feber. Det kan føre til muskelsmerter, utmattelse, frostanfall og svimmelhet. Generell uvelhet og diaré. De fleste viser tegn til bedring etter seks til syv dager.
silhuett av mann med hodepine, hals og nese smerter
I tidlig fase av sykdommen vil vanlige symptomer være vondt i hode, tørrhoste og rennende nese. Etter hvert, dersom viruset forverrer seg, kan en oppleve slimhoste og blodig opphostet slim.
silhuett av mann med vondt i lungene
Neste fase av sykdommen er tung pust og/eller brystsmerter. Akutt lungesvikt eller åndenød som krever oksygentilførsel kan forekomme i de verste tilfellene. Symptomene oppstår som regel rundt femte sykdomsdag.
silhuett av mann med symptomer på coronavirus
I noen tilfeller har koronaviruset ført til nyresvikt. Symptomer på dette er hyppige toalettbesøk, hevelser i bena og under øynene, høyt blodtrykk og/eller tretthet og svakhet.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 27.09.2021
3 931
Smittede siste 7 dager
104
Innlagte
850
Døde
4 133 291
Vaksinerte

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger