Hopp til innhold

Smitteøkning i Oslo: – Énmeteren er blitt for kort

Oslo innfører ikke nye tiltak nå. Dersom det kommer nye tiltak blir det først i neste uke. Fokuset nå blir på avstanden mellom Oslo-borgerne.

Utelivet i Oslo

SMITTESPORING: Å måtte registrere seg før man går inn på bar eller restaurant, kan bli ett av tiltakene som Oslo kommune innfører om ikke smittetallene går ned over helgen. Dette bildet er fra Grünerløkka i Oslo fredag kveld.

Foto: Joakim Reigstad / NRK

– Uketallene for denne uken kommer til å være vesentlig høyere enn for uken før, som var høyere enn uken før der igjen. Det gir grunnlag for uro, mener helsebyråd Robert Steen (Ap).

Fredag ble 55 nye personer påvist smittet. Dagen før var smittetallet 68. Det er avstanden mellom Oslos borgere som er problemet:

– Meteren ser ut til å ha blitt mye kortere i løpet av en sommer med lavere smitte. Der er vi nødt til å gjøre noe for at avstanden opprettholdes. Det er det viktigste virkemiddelet vi har. Og det vil vi komme tilbake til, sier helsebyråden.

Steen sier de vurderer tiltak som kan få flere til å bruke munnbind i kollektivtrafikken. Han ber også folk tenke over alkoholkonsumet sitt, fordi meteren krymper jo mer vi drikker. Men han kvier seg for å innskrenke skjenketidene.

– Det er veldig lite smitte fra utestedene. Det vi har sett i Oslo er at veldig mye av smitten foregår hjemme og blant venner, sier Steen.

Han frykter stenging av skjenkestedene skal føre til at flere går på hjemmefester.

Holder ikke nok avstand

Helsedirektøren er enig i at Oslo-borgerne sliter med sosial distansering. Men han vil ikke frikjenne utestedene helt.

– Det er litt påfallende når man går rundt i Oslo og ser at det reflekterer ikke at vi er i en pandemi. Det kan virke som folk tenker at det er mindre viktig å holde avstand, fordi man regner med at kommunen stiller opp med andre tiltak for å ta smitten ned, sier Guldvog.

Helsedirektøren har vært på flere restauranter og utesteder i det siste, der det ikke har vært lagt opp til 1 meters distanse.

– Dette følges også etter min oppfatning for lite opp av tilsynsmyndigheter. Så det er behov for å stramme inn her. Hvis man ikke får til det, så blir det behov for andre tiltak.

HELSEDIREKTØR Bjørn Guldvog advarer unge mot å klemme for mye.

Helsedirektør Bjørn Guldvog mener Oslo kommune jobber godt med å spore smitten i byen, og tror de skal klare å snu utviklingen med tiltakene de planlegger å sette inn.

Foto: Rebecca Ravneberg/Helsedirektoratet

Ukjent smittevei

30–40 prosent av de smittede i Oslo kjenner man ikke smitteveiene til.

– Naturligvis er det bekymringsfullt, det gjør også at utfordringen er større for Oslo, sier Guldvog.

Andre steder i landet har smitten mest vært knyttet til klynger eller spesielle miljøer. I hovedstaden er den større i den generelle befolkningen.

Men han legger til at Oslo har god kapasitet på testingen, og rimelig god oversikt over situasjonen. Og han mener vi er langt fra noen full nedstengning av samfunnet, slik som i mars.

– Det er de alminnelige smittevernreglene som beskytter best. Særlig dette med 1-meters avstand.

Det var mange som nøt en varm septemberkveld i Oslo på fredag.

Det var fullt av folk som satt ute og nøt septemberkvelden på Grünerløkka i Oslo fredag kveld. Over helgen skal kommunen vurdere å sette inn strengere smitteverntiltak.

Foto: Joakim Reigstad/NRK

Oslo vurderer nye tiltak

I Bergen har de gått ned på gruppestørrelser, fra 20 til 10. De har også begynt å registrere alle som er på utesteder og restauranter. Tiltakene har virket, og smittetallene i Bergen er nå på vei ned.

– Det ser ut som tiltakene i Bergen har gitt en positiv effekt. Dette er tiltak som også Oslo vil vurdere skulle smittetrykket øker hos oss, sier helsebyråden.

Om det blir nye tiltak vil de først komme en gang uti neste uke.

Helsedirektøren sier han har stor tro på at tiltakene som vurderes i Oslo vil virke.

– Jeg vil gi full honnør til Bergen. De sterke og tydelige signalene som ble gitt fra ledelsen der var riktige og gode, og kom på et riktig tidspunkt. Og jeg har stor tro på at Bergen nå er i ferd med å få god kontroll over situasjonen og kan ta dette utbruddet ned. Jeg har også tillit til at Oslo kommune vil få til det samme, sier Guldvog til NRK.

Smittetallene i Oslo

485 personer er nå påvist smittet i Oslo, 55 nye det siste døgnet. Det er litt ned fra en foreløpig smittetopp i Oslo torsdag, da 68 personer testet positivt.

Smittetallene har ligget stabilt på rundt 100 nysmittede per uke i august og begynnelsen av september. Forrige uke steg antallet til 210 nye tilfeller på en uke. Det har ikke vært registrert over 200 tilfeller en enkeltuke siden april.

Bydel Gamle Oslo er verst rammet og har nå 69 smittede. Vestre Aker har færrest, med 10 smittede. Det er 235 menn og 249 kvinner som er smittet de siste 14 dagene.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger