Hopp til innhold

Totalt 86 personer i Norge bekreftet koronasmittet

Nye tall fra Folkehelseinstituttet viser at 30 nye tilfeller av koronasmitte i Norge. I alt er nå 86 personer smittet av viruset.

Alle de nye smittede har en mild sykdom, og er satt i hjemmeisolat og følges opp av den lokale helsetjenesten i kommunen.

Folkehelseinstituttet venter at tallene på smittede kommer til å fortsette også de neste dagene, sier avdelingsdirektør Line Vold i instituttet.

– Vi tester mange, og avdekker stadig nye tilfeller. Det gjøres også en intens smittesporing, og det forklarer hvorfor vi kan rapportere om flere smittede for hver dag.

Alle tilfellene i Norge kan knyttes til utlandet. De fleste smittetilfellene er knyttet til utbruddet i Nord-Italia, mens to tilfeller kan knyttes til Iran, ett til Hongkong og ett til Kina.

– Vi tror vi etter hvert ikke vil klare å knytte smittekjeden ut av landet. Dette er et utbrudd som er i gang, og som vi ser utvikler seg, sier Vold.

Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold, sier de tester mange, og at koronaviruset utvikler seg. Det gjør at tallet på smittede vil fortsette å stige i dagene som kommer, og at det etter hvert vil bli vanskelig å spore smittekjeden ut av landet.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix

Det er så langt registrert flest tilfeller i Vestland fylke, der 22 personer har fått påvist smitte, og i Viken fylke, der 21 personer er smittet.

Få oversikt over utviklingen: Meld deg på nyhetsbrev her.

Vurderer restriksjoner

– Vi ser også i dag på om vi skal gi ytterligere anbefalinger, eventuelt knyttet til fly fra enkeltområder. Det er beredskapsutvalget mot biologiske hendelser som vurderer dette, og vi skal se på dette i dag, sier direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog på en pressekonferanse torsdag.

– Vi skal se på om det er grunn nå, siden risikoen er så høy, at man skal tilrå operatøren, eller fatte egne vedtak. Vi vil forsøke å ha dialog med lokale myndigheter og operatøren.

Bjørn Guldvog

Direktøren for Helsedirektoratet reagerer sterkt på meldinger om at folk som skal være i koronakarantene bryter reglene og oppsøker steder med mange folk. Helsemyndighetene vurderer også restriksjoner på fly inn til Norge.

Foto: NAINA HELEN JAMA

Han sier norske myndigheter har forsøkt å snakke med italienske myndigheter om at fly fra områder i landet med vedvarende smitte har landet i Norge for få dager siden.

– Men det er ikke veldig lett akkurat nå. Italienske myndigheter lever under et veldig press, fra alle landene som vil høste erfaringer.

– Kan suspendere landingstillatelser

FHI har tidligere frarådet nordmenn å reise til Iran, Sør-Korea, samt regionene Lombardia, Veneto, Emilio-Romagna og Piemonte i Italia. UD har allerede advart mot reiser til Kina.

Det har resultert i at SAS tirsdag innstilte alle sine flyvninger til Milano, Bologna, Venezia og Torino til 16. mars. Likevel er det langt fra alle flyselskap som gjør det samme.

Norwegian sier til E24 at de fortsatt flyr til Nord-Italia og Milano som normalt.

Avinor sier de vil utføre de tiltakene myndighetene beslutter om flytrafikken, men så langt er det kun gitt beskjed om å distribuere informasjon om hygiene, ifølge kommunikasjonssjef i Avinor Gurli Ulverud.

– Vi er i dialog med helsemyndighetene og vil iverksette tiltakene vi blir bedt om å iverksette. Men det er opp til helsemyndighetene å avgjøre hvilke tiltak det er. Det eneste vi til nå har blitt bedt om å gjøre går på distribusjon av informasjon om håndvask, sier Ulverud.

Luftfartstilsynet er representert i beredskapsutvalget mot biologiske hendelser, som skal vurdere restriksjoner for luftfarten.

Bjørnar Davidsen i Luftfartstilsynet

Bjørnar Davidsen, leder for samfunnssikkerhet i Luftfartstilsynet.

Foto: Martin Steinholt / NRK

Bjørnar Davidsen, leder for samfunnssikkerhet, sier til NRK at tilsynet nylig fikk beskjed om at flyrestriksjoner kan bli et tema. Tilsynet er derfor i gang med å kartlegge hvilke flyselskap i smitteutsatte områder som flyr til Norge.

– Det er helsemyndighetene som sitter i førersetet i en sånn situasjon som koronaviruset har skapt. Man kan tenke seg at helsemyndighetene ønsker å begrense trafikken fra smitteutsatte områder.

Davidsen sier tilsynets rolle er å formidle avgjørelser fra helsemyndighetene til flyselskapene.

– Alle som skal fly til Norge må ha en tillatelse fra oss til å gjøre dette. Vi kan gå inn og suspendere tillatelsen på bakgrunn av helsemyndighetens vedtak.

Informasjon om coronavirus på Gardermoen

Reisende på Oslo lufthavn Gardermoen har siden slutten av november fått informasjon om hvordan man skal forholde seg til luftveissykdommer etter opphold i Wuhan i Kina.

Foto: Christian Fougner / NRK

Advarer mot karantenebrudd

Direktøren for Helsedirektoratet reagerer sterkt på meldinger om at folk som skal være i koronakarantene bryter karantenen.

– Vi får meldinger om at folk som er i karantene ikke overholder reglene. Alle må skjønne hvor viktig det er at man ikke møter andre personer på nært hold, utover de man bor nært sammen med, sier direktør Bjørn Guldvog.

Onsdag kom det meldinger om at personer som skulle være i karantene blant annet har gått på treningssenter eller har vært andre steder der det er mange folk.

– Dette gir en økt risiko for større spredning i befolkningen. Om man bryter karantenen, bidrar man til risikoen for en spredning, sier Guldvog.

– Vurderer dere å tvinge folk til å holde seg hjemme?

– Vi vil vurdere strengere tiltak når vi hører om brudd på karantene, men vi vil tro at det er tilstrekkelig med et tydelig signal fra nasjonale helsemyndigheter, svarer Guldvog.

– I neste situasjon kan det være den du er glad i som ikke får den hjelpen man trenger. Det er viktig at man overholder karantenen.

Munnbinddugnad

Onsdag ba helsedirektøren om hjelp og forslag til hvordan Norge skal kunne dekke mangel på smittevernutstyr i framtida i kampen mot koronaviruset.

– Flere leverandører har meldt seg og tilbudt seg å hjelpe. De vil få risikoen ned.

Blant annet har tekstilleverandøren Janus tatt kontakt for å si at de kan produsere munnbind i store mengder, dersom de kan tilfredsstille kravene.

– Det er grunn til å peke på kreativiteten og løsningsorienteringen som skal bidra i denne situasjonen. Tusen takk, sier Guldvog.

Korona har mutert til to varianter

Torsdag ble det kjent at koronaviruset har utviklet seg til to varianter hvor den ene var svært aggressiv. Den ene, og opprinnelige virustypen, kalles S-typen. Den ser ut til å gi en mild sykdom og er i utgangspunktet mindre smittsom.

Den andre versjonen, den såkalte L-typen, har spredt seg raskere. Den utgjør i dag 70 prosent av tilfellene i verden, ifølge kinesiske forskerne. Den aggressive varianten har derimot stagnert siden januar. Det er nå den milde varianten som øker mest.

Det nye koronaviruset kan være mer overlevelsesdyktig i land med lavere temperaturer. Det mener forsker ved UiO, Gunnveig Grødeland.

3200 mennesker er så langt omkommet etter å ha blitt smittet av viruset. Over 90.000 er registrert som smittet verden over, men totalantallet er trolig mye høyere, siden ikke alle tilfellene registreres.

AKTUELT NÅ