Hopp til innhold

Helsedirektoratets fagdirektør oppfordrer folk til å unngå håndhilsing

Helsedirektoratet synes det er et godt råd for nordmenn å la være å håndhilse for å unngå smittespredning. Rundt hundre personer i Norge er nå registrert som koronasmittet.

Svein Lie

SKITURISTER KAN HAVNE I KARANTENE: Fagdirektør i Helsedirektoratet Svein Lie sier de vurderer å skjerpe inn på hvem som skal i karantene. – Mange har vært turister i Nord-Italia, og er på vei hjem fra skiferie, sier Lie.

Foto: Gorm Kallestad

Oslo universitetssykehus oppfordrer ansatte og andre ved sykehuset til å ikke håndhilse eller klemme på noen når de møtes.

– I disse tider er dette er godt råd for alle, sier Hilde Myhren, medisinsk direktør ved Oslo universitetssykehus.

– Det finnes mange måter å hilse på, som er både høflig og hyggelig. Et enkelt hei, et bukk eller et vink i stedet for et håndtrykk er et viktig bidrag i kampen mot coronasmitten, sier Myhren.

Hun får støtte av Svein Lie, fagdirektør i Helsedirektoratet. Han presiserer at det foreløpig ikke er snakk om et offisielt råd fra helsemyndighetene.

– Det å ikke håndhilse gjøres ved Oslo universitetssykehus, og jeg synes det er et ganske godt råd. Det er ikke gått ut et offisielt råd om det, men jeg synes det er godt råd. Det er så tydelig som jeg kan si det, sier Lie på en pressekonferanse fredag.

Ansatte ved OUS gjør en brysthilsen

Dette er en av flere anbefale måter å hilse på hverandre på for ansatte ved Ullevål universitetssykehus. Totalt 280 Ullevål-ansatte har vært i karantene grunnet virusutbruddet ved øyeavdelingen til Oslo universitetssykehus.

Foto: Presse / OUS

Vurderer å stramme inn på feriekarantene

Folkehelseinstituttet har tidligere frarådet nordmenn å reise til Nord-Italia på grunn av stor smittespredning. Fredag opplyste Helsedirektoratet at de vurderer å stramme inn på karantenereglene for nordmenn som kommer hjem fra risikoområder.

– Mange har vært turister i Nord-Italia, og er på vei hjem fra skiferie. De kommer fra et område med tyngre smittebelastning, og det vurderes 14 dagers karantene for dem som kommer derfra, sier Lie.

Fredag bekreftet Helsedirektoratet at rett under 100 nordmenn er diagnostisert koronasmittet.

Ingen alvorlig syke etter koronasmitte hittil

– Foreløpig holder vi oss til scenarioet i pandemiplanen, om at 25 prosent kan bli påvirket. Det er viktig å se på sykdomsmengde, og at tjenester kan fungere, særlig de som er samfunnskritiske, sier Lie.

Ifølge Helsedirektoratet har Norge 450 intensivsengeplasser. Per nå er det ingen av dem som er diagnostisert med Covid 19 som er innlagt på sykehus.

– Men det er også bemanning og kompetanse rundt det som er avgjørende, ikke bare antall sengebein. Vi kan øke kapasiteten til det dobbelte, øvre grense på 1200 til 1400, om man bruker andre muligheter, sier fagdirektøren.

Tror mange flere er smittet

Fredag ble det kjent at elever ved minst ni norske skoler, i tillegg til én barnehage, er rammet av koronasmitte.

I tillegg er 15 ansatte ved ulike enheter ved Oslo universitetssykehus satt i karantene etter å ha hatt kontakt med en pårørende som er smittet.

Den pårørende var smittet før vedkommende kom til sykehuset, og fulgte sitt barn til behandling ved Rikshospitalet.

FHI har tidligere advart om at mørketallene kan være store, ettersom de fleste kun får milde symptomer av sykdommen. Smittevernoverlegen i Oslo mener antallet smittede kan være 10 til 100 ganger høyere enn de offisielle tallene viser.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger