Hopp til innhold

Helsedirektoratet vurderer påbud om munnbind på skoler

Det muterte viruset smitter lettere i alle aldersgrupper, også barn og unge, påpeker Frode Forland i FHI.

Overgang til gult nivå på skolene i Oslo

Illustrasjonsbilde fra Fagerborg videregående skole i Oslo.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB

Helsedirektoratet vurderer om de skal anbefale strengere smitteverntiltak på skolene, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til NRK.

– Vi ser nå dessverre en økning i smittesituasjonen flere steder i Norge. Et av flere tiltak som vurderes nå er bruk av munnbind på skoler blant lærere og de eldste elevene i områder med mye smitte, sier han.

Han sier også at det kan bli aktuelt å vurdere om meteren i enkelte situasjoner bør dobles. I tillegg må arbeidet med testing og smittesporing styrkes, og det kan bli nødvendig å skjerpe smitteverntiltakene ytterligere.

Det var P4 som omtalte saken først.

Smitter i alle aldersgrupper

Det siste døgnet har smittetallene vært på sitt høyeste siden midten av januar. Spesielt i Oslo har smittetallene vært høye.

Her er tallet på 231 smittede det siste døgnet, noe som er det høyeste siden november.

Fagdirektør Frode Forland i FHI sier at det muterte viruset smitter lettere i alle aldersgrupper – også blant barn og unge.

nAYXXzx23QI

Fagdirektør Frode Forland i FHI.

Foto: Vidar Ruud / NTB

– Og det har vært sånn med tiltakene vi har hatt nå, at barn og unge har fått lov til å være mest sammen, og det kan tyde på at vi får større smitte blant dem, som igjen kan smitte til sine foreldre, sier Forland til NRK.

Han sier det kan være nødvendig å stramme inn på ulike skolers oppfatning av gult nivå, og at FHI diskuterer dette med Oslo kommune for øyeblikket.

– Jeg tror vi trenger å gjennomgå det, for å sørge for at man har gode smittevernrutiner på gult nivå. Gult nivå betyr ikke at man er på grønt nivå, sier Forland.

Steffen Handal, leder Utdanningsforbundet

Leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal.

De nye vurderingene fra helsemyndighetene hilses velkommen av lærerne, sier leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal.

– Mange av våre medlemmer sier de gjerne vil bruke munnbind for at de ikke skal bidra til smitte, og fordi de er redde for å bli smittet eller smitte familiemedlemmer. Mange er engstelige, særlig med tanke på at det blir sagt at den muterte virusvarianten ser ut til å smitte lettere blant barn og unge. Vi har etterlyst klare råd og anbefalinger om bruk i skolen, og ser nå at Helsedirektoratet vurderer et påbud.

Smitten kan øke etter ferien

15. februar gikk de videregående skolene i Oslo til gult nivå, etter å ha vært på rødt nivå siden 10. november.

Det er ulikt hva slags føringer som legges for barneskoler, ungdomsskoler og videregående skoler på gult nivå.

Felles er at elever og ansatte skal holde avstand og unngå fysisk kontakt, at skoleklasser regnes som kohorter, og at man skal unngå trengsel og store samlinger.

På videregående skoler skal i tillegg elevene ha faste plasser i klasserommet, og holde 1 meters avstand utenfor klasserommet.

I Osloområdet er det for øyeblikket vinterferie. Forland sier FHI er forberedt på at smitten kan øke ytterligere i hele landet etter at ferien er over.

– Vi må kunne forvente at noen har tatt med seg smitte fra områder med høy smitte, til områder med lav smitte. Vi har sett utbrudd knyttet til turisthytter for eksempel. Det er viktig at kommunene som har fått smitte agerer raskt og slår ned på utbruddene med smittesporing, sier Forland.

Også Utdanningsforbundet er spente på hvordan tiden etter vinterferien blir.

– Når myndighetene sier de frykter en oppblomstring etter ferien, kan lærere som for eksempel opplever at elevene har vært i alpinbakker med mye folk, ha grunn til å uroe seg. Men vi må ha tillit til at myndighetene gjør de rette avveiningene, sier Handal.

AKTUELT NÅ