Hopp til innhold

Helsedirektoratet vil tillate eggdonasjon

Helsedirektoratet mener det er på tide å gjøre eggdonasjon lovlig i Norge i likhet med sæddonasjon. – Barn er noe man får, ikke en rettighet, sier KrF.

Bjørn Guldvog

SIER JA: Helsedirektør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, mener det ikke er noen medisinske grunner til å ikke tillate eggdonasjon.

Foto: Rebecca Ravneberg

Debatten om hvorvidt eggdonasjon burde gjøres lovlig har pågått i lang tid. I dag er kun sæddonasjon lovlig i Norge, gitt at donoren oppgir identitet. Ordningen gjelder kun giftepar som ikke kan få barn.

Nå anbefaler Helsedirektoratet at også eggdonasjon blir lovlig.

​ – Vi mener dette er trygt og det er ingen medisinske grunner til å tillate sæddonasjon og ikke eggdonasjon. Vi mener de fra et medisinsk ståsted kan behandles nokså likt, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Anbefalingen kommer etter at direktoratet ble satt til å evaluere bioteknologiloven.

– Vi har blitt bedt om å se på hele bioteknologifeltet. Det er en rivende utvikling på dette området, og det er nødvendig fra år til annen for å se om det er behov for justeringer, sier Guldvog.

– Mener det er trygt

Helse- og omsorgsminister Bent Høie

Helseminister Bent Høie.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

I dag tillater de fleste land i Europa eggdonasjon. Fagmiljøene har tidligere gått ut og påpekt at det burde tillates. I mars anbefalte et flertall på ni av Bioteknologirådets 15 medlemmer at eggdonasjon skal bli lovlig.

Guldvog forteller at Helsedirektoratets anbefaling er basert på fire hovedgrunner:

  • Et likestillingsperspektiv som vil likestille kvinner og menn når det gjelder fertilitetsproblemer.
  • Kvinner med stor risiko for arvelige sykdommer kan være sikre på at de har et friskt egg som ikke gir sykdom hos fosteret.
  • Flere naboland har tillat eggdonasjon dette, så kvinner i dag kan få tilbudet.
  • Teknologien er god nok og det er trygge prosedyrer.

Helseminister Bent Høie (H) sier Stortinget nå skal behandle anbefalingene.

– Helsedepartementet har bedt om råd både fra Helsedirektoratet, men også Bioteknologirådet i denne type spørsmål. Dette er vanskelige etisk- og medisinske spørsmål, og derfor legger vi dette frem for Stortinget. Vi har ikke konkludert ennå fra regjeringens side, sier Høie.

– Ikke en rettighet

Ordfører i Gjesdal kommune Olaug Vervik Bollestad

Stortingsrepresentant for KrF, Olaug Bollestad.

Foto: Kristelig Folkeparti

KrF er svært kritisk til at Helsedirektoratet nå går ut og anbefaler eggdonasjon.

– For KrF har vi programfestet at det ikke skal være lovlig i Norge av hensyn til barns rettigheter og av retten til å vite hvem mor og far er, sier stortingsrepresentant for KrF, Olaug Bollestad.

Hun forteller at også de er redd for at man gjennom en legalisering kan åpne for surrogati på et senere tidspunkt.

– Det er viktig å hjelpe kvinner som ikke har mulighet til å få barn, men med eggdonasjon som utgangspunkt så velger KrF å ha barnets øyne på dette og ikke kvinnens. Barn er noe man får, ikke en rettighet, sier Bollestad.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger