Hopp til innhold

Mener helsesjekk ikke avslører farlige asylsøkere

Helsedirektøren mener det ikke trengs en helsesjekk av asylsøkere med en gang de kommer til landet for å avgjøre om de er farlige.

Bjørn Guldvog

ANBEFALER IKKE UMIDDELBAR HELSESJEKK: Helsedirektør Bjørn Guldvog går bort fra rådene Helsedirektoratet ga for bare ett år siden.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Psykologforeningen reagerer på at Helsedirektoratet mener det ikke lenger er nødvendig å undersøke den psykiske helsen til alle nyankomne asylsøkere.

Det er bare ett år siden direktoratet ga motsatt råd. Nå er tonen en annen:

– Det vil være uhensiktsmessig å gi en slik helsesamtale med en gang til absolutt alle som kommer, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

– Snarlig helsesjekk viktig

Karl Eldar Evang, psykologspesialist

KRITISK: Karl Eldar Evang i menneskerettighetsutvalget til Psykologforeningen.

Foto: NRK

Psykologforeningen frykter farlige eller ustabile asylsøkere ikke blir oppdaget.

Karl Eldar Evang i Psykologforeningen sier mange som kommer til Norge har vært utsatt for krig og alvorlige overgrep, og at det er viktig å plukke opp de som har behov for hjelp ganske tidlig.

– Trippeldrapet i Årdal, der en asylsøker tok livet av tre personer på Valdresekspressen i 2013, er et av flere eksempel på hvorfor det er viktig med snarlig helsesjekk av nye asylsøkere, sier psykolog Evang.

Det finnes flere eksempler enn trippeldrapet i Årdal på at asylsøkere har begått alvorlige kriminelle handlinger:

  • I 2003 drepte en asylsøker fra Etiopia bussjåfør Audun Bøland og asylsøker Christian Baloky i Fagernes. Retten mente drapsmannen var psykotisk i gjerningsøyeblikket.
  • I 2004 ble 23 år gamle Terje Mjåland drept med kniv på trikken ved Bislett stadion i Oslo. Gjerningsmannen var asylsøker fra Somalia og ble dømt til tvungent psykisk helsevern.
Kripos arbeidet på åstedet ved bussen i Årdal

TRIPPELDRAP I ÅRDAL: Tre personer ble drept på Valdresekspressen 4. november 2013.

Foto: Oyvind Bye Skille / NRK

– Ikke helsesjekk som skal til

Men Helsedirektoratet mener det ikke er gjennom en helsesamtale man nødvendigvis oppdager at en asylsøker er farlig.

– Vi er alle veldig opptatt av å unngå den type hendelser, som i Årdal. Men det er nok ikke først og fremst ved en helsesjekk umiddelbart man oppdager hvem som er farlige. Jeg tror de som jobber i asylmottakene og i politiet er gode på å finne de som har behov for hjelp og som potensielt sett kan være farlige, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Også psykolog og forsker ved Universitetet i Oslo Nora Sveaas, som var med på prosjektet som førte til at Helsedirektoratet først anbefalte tidlig helsesjekk, reagerer. Hun frykter asylsøkere som har vært ofre for tortur ikke blir oppdaget tidlig nok.

I fjor mente derimot direktoratet det var svært viktig med en helsesjekk umiddelbart, fordi manglende helsesjekker kunne føre til at:

  • Søkeren utgjør en fare for seg selv og andre
  • Søkeren ikke får nødvendig oppfølging og tilrettelegging under asylprosessen
  • UDI, mottakene og helsetjenestene bruker unødvendig mye ressurser fordi relevante opplysninger kommer seint i asylprosessen

– Umulig å gjennomføre med en gang

De nye rådene fra direktoratet er at det gjennomføres en helsesamtale med asylsøkere innen tre måneder ute i kommunene.

I fjor kom det nesten 20.000 flere asylsøkere til Norge enn ventet, og Guldvog sier det er umulig å skulle gjennomføre helsesamtaler med absolutt alle med en gang de kommer.

– En tidlig helsesjekk umiddelbart etter ankomst vil være umulig å gjennomføre. Men de som har størst behov skal få kontakt med helsetjenesten. Da må det være gode kompetente folk rundt de som søker asyl som kan hjelpe til å fange opp behovene, sier Guldvog.

Asylsøkere på Storskog grensestasjon

REKORDMANGE ASYLSØKERE: Det kom over 31.000 asylsøkere til Norge i 2015. Her ankommer folk Storskog i Finnmark etter å ha reist fra Russland.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

AKTUELT NÅ