Hopp til innhold

Nå anbefaler regjeringen bruk av munnbind i rushtiden

Regjeringen anbefaler reisende på kollektivtransport i Oslo og Indre Østfold å bruke munnbind.

Helseminister Bent Høie og avdelingsdirektør Line Vold i FHI står på podiet under en pressekonferanse

NYE ANBEFALINGER: Det kan bli vanskelig å holde én meters avstand på busser, T-baner, trikker og tog i rushtiden når sommerferien er over, påpeker helseminister Bent Høie. – Derfor anbefaler vi bruk av munnbind på steder der smitten har økt.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Helseminister Bent Høie presenterte i dag nye råd om bruk av munnbind, basert på anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI).

– På mandag er ferien ugjenkallelig slutt for de fleste av oss. Jeg tror mange gleder seg til å møte både klassekamerater og arbeidskollegaer, sier Høie.

Han påpeker at ferieslutt også betyr at det fra mandag av kommer til å bli trangere om bord kollektivtransporten.

– På mandag blir det trangere på bussen, på banen og på togene. For å redusere faren for smittespredning i rushtiden, har vi oppfordret til bruk av hjemmekontor og forskjøvet arbeidstid der det er mulig, sier Høie.

– Men det kan likevel bli vanskelig å holde én meters avstand i rushtiden enkelte steder. Vi anbefaler derfor bruk av munnbind på kollektivtransport på steder der smitten har økt, og der det er vanskelig å holde avstand til andre.

Barn skal ikke bruke munnbind

Regjeringen anbefaler derfor bruk av munnbind i rushtiden på følgende steder fra mandag:

  • På reiser i Oslo kommune
  • På reiser til og fra Oslo kommune
  • På reiser i bo- og arbeidsregionen Indre Østfold

Rådet gjelder i første omgang i 14 dager.

Høie understreker at små barn ikke skal bruke munnbind.

– Rådet gjelder ikke barn på barnetrinn og yngre enn det. De bør ikke bruke ikke munnbind. Barn under 2 år skal ikke bruke munnbind i det hele tatt.

Folkehelseinstituttet skriver på sine nettsider at de ikke anbefaler bruk av munnbind på skoler og i barnehager.

Når det gjelder kollektivtransport anbefaler FHI at bare elever som går på ungdomsskolen eller er eldre, skal bruke munnbind. Barn kan ha vanskeligheter med å bruke munnbind riktig, og for små barn kan det være vanskelig å puste godt ved bruk av munnbind, mener FHI.

– Bruk munnbind i solidaritet med hverandre

Helseministeren oppfordrer folk til å bruke munnbind i solidaritet med de medreisende.

– Noen tenker kanskje at man har munnbind for å beskytte seg selv mot smitte, Men munnbind beskytter først og fremst andre fra å bli smittet av deg, hvis du skulle ha viruset uten å vite om det. Så der vi anbefaler å bruke munnbind, så gjør en det i solidaritet med hverandre, sier Høie.

Han sier at de som har bruk for munnbind, kan bruke både medisinske munnbind og tøymunnbind, som kan kjøpes på apotek.

– Tøymunnbind kan vaskes og brukes flere ganger og vil være et rimeligere og mer miljøvennlig alternativ til medisinkse munnbind, som må kastes etter én gangs bruk.

Helsedirektøren: Kan bli aktuelt å utvide til flere byer

Tidligere i dag opplyste assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad at Helsedirektoratet anbefaler bruk av munnbind i enkelte situasjoner. Han understreket imidlertid at avstand er det viktigste smitteverntiltaket.

– Ny forskning viser at det å holde minst én meters avstand kan redusere risikoen for smitte med 80 prosent, mens riktig bruk av medisinsk munnbind reduserer risikoen med 40 prosent.

Ifølge helsedirektør Bjørn Guldvog kan det etter hvert bli aktuelt å utvide munnbind-anbefalingen til andre større byer, som Trondheim, Bergen og Stavanger.

– Det kan bli aktuelt hvis vi opplever at smitten der også øker, slik at det er en økt risiko for å møte på smittede ute i samfunnet. Det er i de situasjonene vi mener munnbind kan være et godt supplement. Men det viktigste er énmeters-regelen.

Ifølge Guldvog anbefaler Helsedirektoratet bruk av munnbind også som et smittebegrensende tiltak under hele pandemien i disse tilfellene:

  • Hvis personer som er smittet eller har symptomer på covid-19, må bryte sin selvisolasjon for å transporteres til helseinstitusjoner eller til en teststasjon.
  • Under reise fra flyplass eller togknutepunkter der man har kommet tilbake fra en utenlandsreise og har karanteneplikt. Da skal man bruke munnbind helt til man er fremme på stedet hvor man skal ha karantene.
  • Pårørende som ikke kan holde minst én meters avstand til en person med påvist eller mistenkt covid-19, når denne har behov for pleie eller omsorg.
  • Arbeidstakere som jobber i nærkontakt med andre, der man ikke kan unngå ansikt til ansikt-kontakt tettere enn én meter.

Kraftig prisøkning

Etterspørselen etter munnbind har økt kraftig den siste tiden. Det samme har prisene på munnbind.

NRK fortalte i forrige uke at prisen for en pakke med 50 munnbind hadde syvdoblet seg.

Apotekene forklarte da prishoppet med at deres innkjøpspris har økt betraktelig.

Høie: – Winter is coming

Justisminister Monica Mæland beskriver at vi nå står i en kritisk tid i bekjempelsen av koronaviruset.

– Etter en land og veldig god innsats av folk i hele landet, ser vi nå at smitten er kommet tilbake enkelte steder. Det må vi bekjempe. Det går dessverre utover aktiviteter som vi ellers tar som en selvfølge.

Hun får støtte av statsrådskollega Høie, som maner til utholdenhet.

– Jeg vet mange synes det er litt tungt nå. Ferien er over, og sommeren går mot slutten. Winter is coming, sier de i «Game of Thrones». Og det gjør den jo.

– Men husk dette: Når dagene blir litt mørkere, når dere lengter etter å klemme hverandre, og når en er lei av lukten av håndsprit: Hver eneste dag høster vi nye erfaringer og lærer mer. Hver eneste dag blir vi litt bedre på testing og smittesporing. Hver eneste dag lærer vi litt mer om behandling og oppfølging. og hver eneste dag finner det sted arbeid som kan føre oss litt nærmere en virkningsfull vaksine.

Under fredagens pressekonferanse rakk helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) en referanse til den populære TV-serien "Game of Thrones"

Under fredagens pressekonferanse rakk helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) en referanse til den populære TV-serien «Game of Thrones»​​​​​​​.

AKTUELT NÅ