Hopp til innhold

Helsedirektoratet advarer mot fastlege-svindel

Helsedirektoratet advarte fredag mot en ny nettjeneste som tar betalt for å la folk bytte fastlege. Mannen som står bak nettsiden vil anmelde direktoratet for injurier.

Denne nettsiden advarer Helsedirektoratet mot

ADVARSEL: Helsedirektoratet beskriver nettsiden med adressene fastlege.online og byttefastlege.net som svindel.

Foto: NRK/Skjermdump

Tidligere denne uken ble Helsedirektoratet oppmerksom på at det har blitt opprettet et nytt nettsted som tilbyr fastlegebytte mot en betaling på 995 kroner.

Dette er en tjeneste som er gratis på den offentlige portalen Helsenorge.no.

Direktoratet meldte fredag at den nye tjenesten ikke er reell, og advarte folk mot å oppgi personopplysninger til nettstedet.

Nettjenesten, som drives fra domenene «Fastlege.online» og «Byttefastlege.net», administreres av minst én dansk mann.

Truer med å anmelde Helsedirektoratet

NRK har vært i kontakt med administratoren via e-postadressen som oppgis på nettsidene.

Han nekter for at tjenesten er ulovlig, men vil ikke si hvem han er eller hvem som driver tjenesten. Dette skriver han til NRK på mail:

«Vi ønsker ikke at gemme os, men vi ønsker heller ikke at blive angrepet uretmessigt.»

Han skriver at de ikke gjør noe ulovlig, men tar seg betalt for utføre byttet og å lage en informasjonspakke om den nye fastlegen til kunden.

På nettsidene står det de finner den mest populære fastlegen som har ledig plass. Nettsiden Legelisten.no har i mange år tilbudt slik informasjon om leger i Norge gratis.

Helsedirektoratet har fått mail fra Fastlege.online om at de vil anmelde direktoratet for injurier om de ikke trekker tilbake uttalelsene sine.

– Vi tar det veldig med ro, sier avdelingsdirektør Steinar Mathisen i Helsedirektoratet.

– Fare for identitetstyveri

Steinar Mathisen

ADVARER: Steinar Mathisen i Helsedirektoratet sier man skal være svært forsiktig med å oppgi personlig informasjon til slike sider.

Foto: Helsedirektoratet

– For det første advarer vi mot å pådra seg nesten tusen kroner i unødvendige kostnader, for det andre er det et sikkerhetsaspekt ved dette, sier Mathisen.

Fastlege.online skriver til NRK at de innhenter fullmakt fra sine kunder til å endre deres fastlege. Deretter logger de enten inn på kundens personlige profil på Helsenorge.no, eller ringer fastlegen for å utføre byttet.

Mathisen mener det er kritisk om personer gir fremmende tilgang til sin personlige profil på Helsenorge.no.

– Det hele virker veldig rart. Med tanke på dette med identitetstyveri, kan ikke noen bare ringe og si de har en fullmakt, sier Mathisen.

Helsedirektoratet oppdaget nettsiden etter at en håndfull kunder hadde tatt kontakt og klaget over tjenesten. De hadde også klaget over at de fikk inkassokrav for betaling få dager etter de hadde registrert seg.

De kjenner ikke til om noen har fått gjennomført fastlegebyttet gjennom tjenesten.

Leverandøren stengte domenet

Etter at NRK skrev om saken, ble leverandøren av domenet kontaktet av Nasjonal sikkerhetsmyndighet som varslet om mistenksom nettaktivitet på nettsiden.

– Da suspenderte vi nettsiden umiddelbart, sier Jon Eivind Malde, daglig leder i Pro ISP AS.

I etterkant har Malde vært i kontakt med den danske administratoren.

Han har fått lov til å åpne deler av nettsiden igjen, ettersom han kunne fremlegge dokumentasjon som tydet på at han faktisk utførte fastlegebytter.

– Men han har fått beskjed om at han må bytte leverandør før han starter med tilbudet igjen, ettersom vi ikke vil ha noe å gjøre med slike sider, sier Malde.

I offentlige registre har leverandøren oppgitt falskt telefonnummer og en adresse som leder til en postboks i Oslo.

Fastlege.online var fredag formiddag ute av drift

UTE AV DRIFT: Etter at NRK skrev om saken, stengte domeneleverandøren nettsiden. Administratoren sier de snart er oppe og går igjen.

Foto: Skjermdump / NRK

AKTUELT NÅ