Helsedepartementet: 158 SAS-passasjerer fra Frankrike må i karantene

Et SAS-fly fra Nice som skulle ha landet i Norge 0.10, landet enten 00.00 eller 00.01. SAS avviser at de 158 har blitt gitt falske forhåpninger om å få slippe karantene.

SAS

SAS kan ikke svare på om passasjerene må i karantene, men viser til helsemyndighetene.

Foto: Vidar Ruud

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Frankrike ble «rødt» fra og med midnatt, og dermed må alle reisende derfra i karantene fra dette tidspunktet.

Ifølge Dagbladet klappet passasjerene om bord på Nice-flyet da det ble opplyst at flyet hadde landet klokka 0.00, noe som også er tiden som Avinor opererer med. Flightradar24 melder dog at flyet landet 0.01.

Overfor Dagbladet kunne pressekontaktene hos Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet ikke komme med noe entydig svar på hvorvidt dette landingstidspunktet medfører at passasjerene må i karantene.

Helsedepartementets pressevakt, seniorrådgiver Elisabeth Johansen, sier imidlertid til NRK at passasjerene må i karantene, og viser til at karantenekravet gjaldt «fra og med midnatt».

SAS: – Personlig ansvar

Pressevakt Tonje Sund i SAS opplyser at det offisielle landingstidspunktet for flyet er 0.00, og at det var 158 passasjerer om bord i flyet. Hun avviser at passasjerene ble gitt falske forhåpninger om at de kunne «slippe» karantene underveis.

– Vi har vært tydelige på at vi ikke har gitt noen garantier for landingstidspunkt. Oppsatt landing var 00.10. Det ble 10 minutter før, og da må vi forholde oss til retningslinjene fra myndighetene, sier Sund.

Hun legger til at karantenereglene endres raskt over hele verden for tiden, og at det opp til den enkelte å holde seg oppdatert.

– Det er den enkeltes ansvar å holde seg orientert om hvilke regler som gjelder der man reiser fra, og dit man skal til, sier Sund.

Går uansett i karantene

«Til deg som er på reise: Det er økende smitte i landet du er i. Dette vil kunne medføre 10 dagers reisekarantene for deg og ditt reisefølge f.o.m. kl. 00.00, natt til lørdag denne uka.»

Helene Møhncke (16) og Monica Møhncke (43) fra Holmestrand var to av passasjerene om bord i flyet. De har fortalt til Dagbladet at planen hele tiden var å reise hjem med dette flyet, også før Frankrike ble markert som «rødt».

– Hvis det skulle vise seg at vi lander før midnatt, så kommer vi likevel til å sitte i karantene i noen dager i påvente av å bli testet, uttalte Monica Møhncke.

Utenriksdepartementet fraråder nå reiser til Frankrike, Monaco, Sveits og Tsjekkia. Alle reisende fra disse fire landene som kommer til Norge fra og med 8. august, blir ilagt ti dagers karantene.

Fire nye regioner i Sverige er åpnet, men reisende fra Skåne og Kronoberg må igjen i karantene. Disse to regionene gikk altså fra grønt til rødt.

Røde, grønne og grå europeiske land

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 26.01.2022
109 525
Smittede siste 7 dager
245
Innlagte
1 439
Døde
4 309 663
Vaksinerte

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger