Hopp til innhold

FHI visste om hurtigrute-utbrudd i to dager – overlot å varsle publikum til Hurtigruten

Helsedepartementet sier de vil be FHI om ha en lavere terskel for å varsle offentlig. FHI varslet ikke selv om utbruddet på Hurtigruten på to dager, men overlot å varsle offentligheten til Hurtigruten.

Bent Høie, 3. august

Helse- og omsorgsminister Bent Høie, skriver i en e-post til NRK at de «ikke hadde noen grunn til å tro at passasjerene ikke fikk informasjon.

Foto: Annika Byrde / NTB scanpix

Fredag ettermiddag ble det kjent at flere ansatte ved Hurtigrutens cruiseskip MS Roald Amundsen har fått påvist koronasmitte, etter at det la til kai i Tromsø. Foreløpig er det 44 kjente smittetilfeller på MS «Roald Amundsen», hvorav ni passasjerer og 35 ansatte.

Både Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) og Justisdepartementet (JD) var i dialog med FHI underveis. Hurtigruta har en plikt om å varsle passasjerene, og man mente det var riktig å vente med å varsle til Hurtigruten selv gikk ut med saken, ifølge en serie e-poster NRK har fått innsyn i.

FHI la også til grunn at Hurtigruta selv gikk ut med informasjon om utbruddet offentlig, slik at det ble kjent for flere enn passasjerene.

– Både komm[unikasjon] i JD og jeg har foreslått overfor komm[unikasjon] i FHI at Hurtigruta ikke bare kontakter passasjerene direkte, men også vurderer å legge ut en nettsak for å vise at de er «på» og ansvarlige, skriver kommunikasjonsdirektør Mona Higraff i Helse- og omsorgsdepartementet i en av epostene.

I en tidligere versjon av denne saken sto det at de to departementene rådet FHI til å vente med å varsle. Det riktige er at de ville overlate det til Hurtigruten å gå ut med saken selv.

Avdelingsdirektør i FHI Line Vold

Avdelingsdirektør for smittevern og beredskap i FHI, Line Vold, møter pressen i forbindelse med utbruddet på Hurtigruten-skipet på søndag. – Vårt råd var tidlig å informere passasjerene så fort som mulig, sa hun på lørdag.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Overlot det til Hurtigruten

Hurtigruten varslet Folkehelseinstituttet om utbruddet allerede på onsdag. På det tidspunktet var selskapet selv usikre på om smitten hadde oppstått på skipet. Hurtigruten skal da ha gitt melding til FHI om at de selv ville varsle passasjerene på skipet.

FHI vurderte dermed at det var unødvendig å varsle om utbruddet før Hurtigruten, et privat selskap, selv informerte passasjerene på skipet.

På torsdag ettermiddag fikk FHI råd av kommunikasjonssjef i JD, Andreas Lorange, og kommunikasjonsdirektør i HOD, Mona Sæverud Higraff, om at Hurtigruten selv burde gå ut med saken, går det frem av en e-post NRK har mottatt fra Helsedepartementet.

De to departementene foreslo også til FHI at Hurtigruten burde legge ut nettsak om utbruddet, i tillegg til å kontakte passasjerene direkte.

Fredag kl. 11.37 skriver Bent Høie i en e-post til Higraff at «vi må få klarhet i om Hurtigruten her har brutt loven, når de har filippinsk mannskap og lar passasjerer gå i land».

Rundt kl. 13 på fredag ble saken offentlig kjent på en pressekonferanse i regi av Tromsø kommune.

Flere e-poster som har kommet frem viser hvordan Hurtigruten prøvde å hindre Hadsel kommune fra å koble koronasmitte til Hurtigruten-skip.

– Vi har svikta. Vi har gjort feil, sa konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten på en pressekonferanse mandag.

Bent Høie, 3. august

Helse- og omsorgsminister Bent Høie, skriver i en e-post til NRK at

Foto: Annika Byrde / NTB scanpix

Høie vil be FHI om å ha lavere terskel for å varsle

Bent Høie skriver i dag følgende i en e-post til NRK om FHIs manglende varsling om utbruddet:

«Onsdag ettermiddag fikk embetsverket i Helse- og omsorgsdepartementet vite at en passasjer på et av Hurtigrutens skip var smittet, og at både passasjerer og offentlighet ville bli informert om dette.

Vi hadde derfor ingen grunn til å tro at passasjerene ikke fikk informasjon.

Jeg ble informert muntlig torsdag morgen.

I lys av at Hurtigruten likevel ikke gjorde det vi fikk informasjon om at de skulle gjøre, vil vi be FHI ha en lavere terskel for å gi direkte informasjon til offentligheten om konkrete smitteutbrudd.

Det er en fordel at de personene som blir direkte berørt får informasjonen raskt først, og at de ikke får informasjonen først gjennom media, når dette er mulig.»

Helsedirektør Bjørn Guldvog

Helsedirektør Bjørn Guldvog.

Foto: NRK

– Hadde grunn til å tro de selv ville varsle

– Dette er et læringspunkt også for oss, men vi hadde all grunn til å tro at Hurtigruten fulgte opp det de sa de skulle gjøre, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Direktøren sier at HOD vil være enda tettere på hvis det kommer et nytt utbrudd.

– Vi kommer til å skjerpe rutiner rundt varsling, sier Guldvog.

Var det grunn til å tro at en aktør med kommersielle interesser, som hadde mye å tape i denne situasjonen, skulle stå for dette selv?

– Vi hadde all grunn til å tro at det var i Hurtigrutens interesse å varsle umiddelbart om dette selv, nettopp på grunn av det de selv har signalisert: at åpenhet er viktig, svarer Guldvog.

Torgeir Knag Fylkesnes

Stortingsrepresentant for Troms SV og nestleder i SV, Torgeir Knag Fylkesnes, sier han forventer at helsemyndighetene forsikrer seg om at informasjon om smitteutbrudd kommer ut så raskt som mulig.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Stusser ved at man overlater et så stort ansvar til et privat selskap

Det er flere som reagerer på helsemyndighetenes beslutninger rundt varslingen om hurtigrute-utbruddet.

Nestleder i SV, Torgeir Knag Fylkesnes, sier til NRK at han synes det var rart at myndighetene overlot ansvaret til Hurtigruten.

– I denne tiden vet vi at et utbrudd på en båt kan være veldig eksplosivt. Med en gang man får vite om det, må det handles veldig raskt. Derfor er det veldig rart at myndighetene har ventet med å varsle til Hurtigruten selv gjorde, sier Fylkesnes.

Han mener det er problematisk å basere seg på tillit til et privat selskap.

– Tillit kan ikke være et hensyn, her må man forsikre seg om at informasjonen kommer ut. Jeg regner med at det er slik myndighetene ønsker å opptre, men i dette tilfellet stusser jeg ved at man overlater et så stort ansvar til et privat selskap, sier SV-nestlederen.

Lurer på hvorfor Høie ikke «slo i bordet» tidligere

Tellef Inge Mørland

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Tellef Inge Mørland.

Foto: Svein Sundsdal / Nrk

Til Dagbladet sier stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Tellef Inge Mørland, at han lurer på hvorfor Bent Høie ikke «slo i bordet» tidligere.

– På helsefeltet er det Høie som er den høyeste ansvarlige. Han må sørge for at det er gode rutiner for å fange opp og begrense et korona-utbrudd, sier Mørland.

President i NHO Reiseliv, Mona Saab, skriver til NRK at hun forventer at både Hurtigruten og de styrende myndighetene «reviderer sine systemer og instrukser».

– Dette er en forferdelig vanskelig sak, en sak som krever at alle parter opptrer transparent og er åpen om fakta og detaljer i saken og at man tar dette på største alvor, skriver Saab.

Mona Jakobsen Saab

President i NHO Reiseliv, Mona Saab.

Foto: Kristian Sønvisen Bye / NRK

AKTUELT NÅ