Hopp til innhold

Helsedepartementet med klar beskjed: En meter mellom alle stoler på utesteder

Utelivsbransjen er svært skeptisk til kravet om at serveringssteder skal ha en meter mellom ytterkantene på hver stol. Oslo kommune skriver i et brev at mange ikke har lagt opp til at det skal være en meter avstand.

Avstand på restaurant

Oslo kommune skriver i et brev til Helsedepartementet at mange har opplevd at meteren ikke overholdes på utesteder.

Foto: NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

I et brev til Helse- og omsorgsdepartementet ber Oslo kommune om en klargjøring av kravet om avstand på serveringssteder. De mener forskriften om avstand er uklar.

Oslo kommune skriver i brevet at mange har opplevd å komme til serveringssted som en gruppe arbeidskolleger eller venner, og blitt plassert ved dekket bord som om det var en familie som kom på besøk. Uten en meters avstand mellom sitteplassene.

NRK skrev tidligere at Oslo kommune vil være tilbakeholdne med å reagere på brudd på kravet om en meter fram til de får en klargjøring.

Etter dette har flere lesere fortalt NRK at det har vært vanskelig å få et bord med en meter mellom stolene, selv når de har bedt om det.

En meter mellom ytterkanten på stolene

Oslo kommune har bedt Helsedepartementet om en presisering, slik at det blir større fokus på å overholde avstand mellom de som ikke bor sammen.

Helsedepartementet svarer at det alltid skal være en meter mellom alle stoler når gjestene kommer. Meteren måles fra ytterkantene på stolene.

Serveringsstedene kan dekke et bord uten en meter mellom stolene, hvis det kommer en gruppe fra samme husstand.

Stolene kan også plasserer nærmere hvis det kommer gjester som bor sammen.

Lanbord

Ved selskapslokale Frimurerlogen i Trondheim er de redd de nå bare kan ha to personer ved et langbord der det vanligvis kan sitte åtte-

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Skal følge opp presiseringene

I Oslo har kommunen nettopp fått svar fra Helsedepartementet. De neste dagene skal de oppdatere veilederen i dialog med serveringsbransjen.

– Oslo vil følge opp presiseringen. Jeg er samtidig bekymret for serveringsbransjen. Det er tøft nå og mange forteller at kroken på døra nærmer seg, sier næringsbyråd Victoria Marie Evensen.

Victoria Marie Evensen

Næringsbyråd i Oslo kommune Victoria Marie Evensen, sier de skal følge opp presiseringene fra Helsedepartementet.

Foto: Oslo kommune

Kommunen har gjennomført omtrent 2200 kontroller og Evensen sier at bransjen i stor grad følger alle smittevernråd.

– Jeg har derfor stor tillit til bransjen. Mitt råd til oslofolk er å fortsette å være ansvarlige gjester. Hold avstand og følg råd og regler, men benytt deg gjerne av Oslos spisesteder og utesteder, sier Evensen.

Frykter konkurser

Kommunikasjonsdirektør i NHO reiseliv Merete Habberstad forstår at smittevern er viktig, men konsekvensene kan bli enda flere konkurser og tap av arbeidsplasser

– Dette understreker bare behovet for at reiseliv- og serveringsnæringen blir skikkelig kompensert for faste kostnader resten av året og neste år, sier Habberstad.

Merete Habberstad

Kommunikasjonsdirektør i NHO reiseliv Merete Habberstad frykter mange kan gå konkurs med de nye avstandsreglene.

Foto: Per Sollerman / NHO Reiseliv

De nye presiseringene tror hun også gjør den daglige driften på restaurantene mer komplisert.

– Det gjør planlegging av driften mer komplisert, og det å kombinere drop-in besøk med forhåndsbestilling blir også mer vanskelig, sier Habberstad.

Urolige restauranteiere

I Trondheim har det nye kravet som skal sikre en meter mellom alle gjestene også skapt uro i utelivet. Innehaver av restauranten Somma sier de allerede lever med omsetningssvikt, lite folk og frykt for viruset

- Nå kommer den berømte enmetersregelen så vi ser ikke lyst på situasjonen her resten av året, sier Kvanvik.

De som driver selskapslokaler i Frimurerlogen er også skeptiske og fastslår at bransjen har vanskelig for å akseptere de nye forskriftene. Odin Johansen ved Frimurerlogen opplyser at de på et langbord der de kunne ha åtte personer nå bare vil kunne ha to.

- De vanskelige tingene er å ta imot gjester som fra før er sammen. De har nærkontakt til daglig og ønsker å sitte sammen, men nå får de kanskje ikke får lov til det, sier Johansen.

Aina Kvanvik

Aina Kvanvik ved restauranten Somma i Trondheim sier regelen om en meter mellom stolene gjør at de ser mørkt på situasjonen framover.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Samarbeid mellom byene

Også Trondheim kommune har sett på forskriften om avstand og skal diskutere den med flere store byer.

– Så lenge man følger retningslinjer og hygieneregler så tror vi i Trondheim kommune at det er mulig å gjøre som før, sier kommunedirektør i Trondheim Morten Wolden.

Han sier videre at det er trygt å spise ute og ta seg en dram i Trondheim. Det håper han fortsatt vil skje fordi de trenger denne bransjen også etter jul og i 2021.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger