NRK Meny
Normal

Tvunget til å holde sigarett for pasient – vant fram med klage mot passiv røyking

På et sykehjem måtte ansatte holde sigaretten for en beboer, som ikke var i stand til å gjøre det selv. Etter klage fra en ansatt slås det fast at ingen kan tvinges til passiv røyking.

Tannlegestudent Maliha-Khan tok problemstillingen opp med avdelingslederen og fikk beskjed om at hun måtte finne seg i å holde pasientens røyk, men kunne bruke munnbind.

Maliha Khan følte seg presset til å hjelpe pasienter med å røyke, og tok saken opp med sjefen. Hun fikk beskjed om at hun måtte finne seg i å holde pasientens røyk, men kunne bruke munnbind. Dette klaget hun på til Helsedepartementet, og har nå fått medhold.

Den ansatte som reagerte på praksisen forteller til NRK hvordan praksisen var ved et kommunalt sykehjem i Oslo.

– Jeg fikk beskjed da jeg startet i arbeidet om at jeg måtte holde røyken for en beboer, forteller Maliha Kahn som er tannlegestudent med ekstrajobb på sykehjemmet.

Årsaken var at beboeren var lam og dermed ikke kunne røyke helt selv. Beboeren hadde også tidligere mistet sigaretten på seg selv og fått brannskader.

Ledelsen hadde derfor bestemt at de ansatte måtte hjelpe beboeren. Dermed var passiv røyking en del av arbeidet, men Kahn forsøkte å nekte og klaget til sin nærmeste leder.

– Han sa bare at alle andre gjorde det, og at jeg derfor også måtte gjøre det: «Det er en del av jobben din. Så du kan ikke si nei. For alle kan ikke si nei da noen jo må holde den røyken», forteller hun, og valgte å ta saken videre.

Helsedepartementet: Ingen skal tvinges til passiv røyking

Den ansatte sendte et brev til Helse- og omsorgsdepartementet om saken.

Skulle hun og andre helsearbeidere påtvinges passiv røyking i omsorgen for den eldre ved å holde sigaretten?

Helse- og omsorgsdepartementet behandlet saken, og ga henne fullt medhold.

Lisbeth Normann

IKKE TVANG: Helse- og omsorgsdepartementet har slått fast at helsearbeidere ikke kan tvinges til passiv røyking på jobb, sier statssekretær Lisbeth Normann (H).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Man kan ikke pålegge en ansatt å utsettes for passiv røyking i arbeidstiden. Her er arbeidsmiljøloven tydelig på at alle ansatte har krav på et røykfritt arbeidsmiljø, sier statssekretær Lisbeth Normann (H) til NRK.

– Så ingen skal måtte holde sigaretten for andre?

– Nei, det skal ingen kunne pålegges til å gjøre, svarer statssekretæren i Helse- og omsorgsdepartementet.

Professor: Vanskelig problemstilling

Samtidig mener andre at det ikke er helt enkelt.

For ifølge en professor i helsetjenesteforskning har også pasienten eller beboeren i helse- eller omsorgsinstitusjoner rett til hjelp og behandling.

Professor i helsetjenesteforskning Pål Gundersen ved Universitetet i Oslo mener at det må finnes en løsning som tilrettelegger for beboeren som vil røyke, men ikke klarer det på egen hånd.

– Jeg er ikke tilhenger av at folk skal jobbe i røykfylte miljøer, men vi som har gått inn i hjelpeyrker må tåle ubehag. Det kan blant annet innebære å ha på en form for beskyttelsesmaske eller andre ting, sier Gundersen.

Han mener at samfunnet og ansatte i denne typen yrker må leve med en viss form for risiko fordi de gjør en viktig jobb.

– Det finnes mange oppgaver i samfunnet som ikke bare er forbundet med behag. Så vi er nødt til å tåle noe risiko, sier professoren.

Kommunen skal innskjerpe

Anne Berger Sørli, områdedirektør i Sykehjemsetaten i Oslo kommune

Anne Berger Sørli som er fungerende etatsdirektør i sykehjemsetaten sier ingen skal tvinges til å holde røyk for pasienter.

Foto: Ketil Jordan / NRK

Oslo kommune har i ettermiddag gjort det klart at ingen ansatte skal pålegges å bistå pasienter på en måte som utsetter pleieren for passiv røyking.

Anne Berger Sørli som er fungerende etatsdirektør i sykehjemsetaten sier kommunen er glad for at saken er tatt opp, og sier at slike situasjoner må unngås.

– Ingen av våre ansatte skal utsettes for dette. Dette vil vi tydeliggjøre i vår organisasjon, slik at ingen skal oppleve dette, skriver hun til nrk.no i en e-post.

Sørli sier at beboere som ønsker å røyke, kan gjøre det på sykehjemmet, såfremt de klarer å gjøre dette på egen hånd.

– Vi kan ikke pålegge noen av våre ansatte å bistå pasienten i dette, fastslår hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger