Hopp til innhold

Helse Sør-Øst vil iverksette granskning etter NRK-avsløring

Det er ekstraordinært styremøte i Helse Sør-Øst i ettermiddag. Møtet er hasteinnkalt etter NRKs avsløringer om at utenlandske IT-arbeidere har tilgang til sensitiv personinfo i Helse Sør-Øst.

Cathrine Lofthus

VIL GRANSKE SEG SELV: Helse Sør-Øst vil sette i gang ekstern gransking av prosessen med outsourcing av IT til utlandet. Administrerende direktør Cathrine Lofthus hevder at hun ikke visste at utenlandske IT-arbeidere hadde tilgang til sensitiv informasjon før i forrige uke.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Etter NRKs avsløringer i dag om at utenlandske IT-arbeidere har hatt tilgang til persondata i Helse Sør- Øst har det i hele dag vært hektisk møteaktivitet om saken.

Det er også innkalt til ekstraordinært styremøte i Sykehuspartner i ettermiddag.

Helse Sør Øst har også bestemt seg for å sette i gang granskning av hele prosessen rundt outsourcing av IKT i helsegiganten.

Hele outsourcingen er også utsatt på ubestemt tid.

I en pressemelding skriver administrerende direktør Cathrine Lofthus:

–Jeg har så langt ingen indikasjoner på at sensitiv informasjon er på avveie, men jeg ser svært alvorlig på at det nå reises tvil om vi har kontroll på pasientsensitiv informasjon. I samråd med mitt styre vil jeg umiddelbart igangsette en ekstern gjennomgang.

Granskningen som eksterne konsulenter skal gjennomføre skal blant annet ettergå organiseringen og styringen av programmet for modernisering og utflagging.

Les også: Helseminister krever ny informasjon

NRK fortalte i dag om at rundt 100 IT-teknikere fra Asia og Øst-Europa den siste tiden hatt tilgang til persondata til 2,8 millioner pasienter i Helse Sør- Øst.

Hvem visste hva?

Dette er stikk i strid med hva Helse Sør- Øst har sagt om saken, og stikk i strid med informasjon som foretaket har gitt helseminister Bent Høie (H).

Saken har også vært tema i Stortingets spørretime i dag. Og helseministeren måtte svare på kritiske spørsmål fra opposisjonen.

Les også: Dette er en skandale

Hele prosessen med utflagging av IT er utsatt inntil videre.

Saken oppdateres

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger