NRK Meny
Normal

Heller kontanter enn p-plass

- Gratis parkering er greit, men det hadde vært enda bedre om alle arbeidstakere fikk 2000 kroner i måneden istedet, mener ansatte NRK har snakket med.

Biler
Foto: Nina Einem / NRK

- Det hadde vært veldig fint for meg, og det tror jeg det hadde vært for andre også. Du får jo muligheten til å velge, du kan fortsatt kjøre til jobben om du vil det, sier Tora Bragstad som jobber i Trondheim.

Kontanter til alle ansatte

Vegdirektoratet mener at alle arbeidstakere bør få 2000 kroner ekstra i måneden istedet for gratis parkering. Pengene kan du bruke til hva du vil, men tar du bussen får du på den måten dekt utgiftene dine og vil du kjøre bil, så kan du leie deg en parkeringsplass. Morten Welde som er rådgiver for direktoratet tror det kan bidra til å få folk til å gå eller ta bussen til jobben.

- Jeg synes det er helt feil at kun de som kjører bil til arbeid, får et tilbud om økonomiske goder. Hvorfor skal ikke hun som velger å ta et ansvar for miljøet ved å sykle til jobb få den samme verdien som de som faktisk får gratis parkeringsplass i dag? spør Welde.

Har fungert i USA

Ideen har han hentet fra USA, der flere stater har en lov som gjør at bedrifter må gi penger til sine ansatte i stedet for å tilby gratis parkeringsplass. Welde mener resultatet fra blant annet California viser at dette vil være en vinn-vinn-situasjon.

- Utrolig nok så har det vært en populær ordning, både blant arbeidsgivere og arbeidstakere. Myndighetene får større skatteinntekter og det er bra for miljøet. Jeg vil utfordre sentrale politikere til å se på dette forslaget, sier han.

 

Bård Hoksrud

Bård Hoksrud i FrP liker forslaget.

Foto: Stortinget

- Spennende forslag

FrP's Bård Hoksrud som sitter i transport- og kommunikasjonskommiteen på stortinget, synes det er en god ide.

- Jeg synes dette er spennende. Det er en ny måte å tenke på, å bruke positive virkemidler istedet for å bestandig komme med avgifter som gjør ting dyrere for folk, sier Hoksrud.

Opp til arbeidsgiverne

Men han er spent på hva arbeidsgiverne vil si.

- Noe av utfordringen er jo at forslaget legger opp til å skyve regninga over på arbeidsgiverne. Dette tror jeg må bli en diskusjon mellom arbeidstakerorganisasjonene og arbeidsgiverorganisasjonene, sier Hoksrud, og legger til at han vil ta med seg ideen videre til transport- og kommunikasjonskomiteen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger