Hopp til innhold

Helgheim stiller i Oslo - vil ikke utfordre Tybring-Gjedde

Fremskrittspartiets profil Jon Helgheim varsler at han vil stille som kandidat på Oslo Frps liste. Men han vil ikke utfordre Christian Tybring-Gjedde om topplassen.

Fremskrittspartiets landsmøte 2020

Jon Helgheim stiller som kandidat på Fremskrittspartiets Oslo-liste i høstens valg.

Foto: Berit Roald / NTB

– Jeg har tenkt mye fram og tilbake. Det har vært veldig mange hyggelige tilbakemeldinger. Jeg oppfatter at det er et stort ønske fra mange hold om at jeg skal stille opp i Oslo, sier Helgheim til NRK.

Fredag meldte NRK at Helgheim ble stilt inn som kandidat til stortingslista fra Oslo av Gamle Oslo Frp.

– Jeg er topp motivert for stortingsarbeid. Hvis Oslo ønsker meg på lista, skal jeg gjøre alt jeg kan for å bidra til at Oslos liste skal få høyest mulig oppslutning.

– Jeg er kandidat til begge plassene, men ønsker ikke å utfordre Christian. Det er opp til Oslo å sette opp et forslag, sier Helgheim.

Det var Aftenposten som først omtalte saken.

Ny liste

Siv Jensen varslet torsdag overraskende at hun trekker seg som Frp-leder. Hun vil heller ikke toppe Frps Oslo-liste, som dermed må snekres sammen på nytt.

Viken Frp sjokkerte mange da profilerte Helgheim ble vraket på listen til Buskerud. Men nå kan han altså gjøre comeback i hovedstaden.

Flere kilder har bekreftet at det jobbes for at Helgheim skal stå på andreplass på Oslo-listen.

Samtidig nevnes Helgheim også som en mulig kandidat til jobben som fylkesleder i Oslo. På spørsmål om han er aktuell for dette vervet, svarer han:

– Ikke på nåværende tidspunkt.

Et annet navn som har vært nevnt, er politisk nestleder Andreas Meeg-Bentzen. Han var innstilt som ny leder på årsmøtet i februar i fjor, der Geir Ugland Jacobsen ble benket og vant.

Ugland Jacobsen ble før jul i fjor ekskludert fra Frp.

– Svært uklokt

I slutten av januar la Oslo Frp fram sitt opprinnelige forslag til nominasjonsliste. Der sto Jensen på topp, foran Tybring-Gjedde og Aina Stenersen på de neste plassene. Det er ventet at en ny liste vil bli lagt fram om kort tid.

Stenersen sier mandag dette til NRK om den siste utviklingen:

– Jeg har dialog med nominasjonskomiteen og kommenterer ikke listeplassering før ny innstilling.

Tidligere fylkesleder i Oslo Frp, Tone Ims Larsen, sier hun regnet med at Stenersen ville rykke opp til andreplass på nominasjonslista da Jensen trakk seg. Det ville ha gitt rom for Hagen på tredjeplass, sier hun. Men med Helgheim i regnestykket blir det hele mer komplisert.

– Det er svært uklokt med tre menn på topp fra Oslo. Det er dyktige menn det er snakk om, men vi har også mange dyktige kvinner i Oslo Frp, sier hun til NRK.

Frp-nestor Carl I. Hagen signaliserte tidligere at han ville stille til kampvotering mot Stenersen om tredjeplassen.

Kvinnelige velgere

Tone Ims Larsen sier Frp lenge har hatt en utfordring med å tiltrekke seg kvinnelige velgere.

– Vi gjør det dårlig på målingene og opplever bunnoteringer. Samtidig har partiet lenge ønsket flere kvinner på listene og i ledende verv. Vi får ikke mange kvinner til å stemme på oss hvis vi ikke har kvinner høyt oppe på listene, sier hun.

Ims Larsen sier hun nå selv har stilt seg til disposisjon for en plass blant de ti øverste på stortingslista.

Fire navn er nå borte fra den opprinnelige innstillingen, nemlig Jensen, Ugland Jacobsen, Dag Myhre og Kent Andersen.

Vil ha Tybring-Gjedde på topp

Både Ketil Solvik-Olsen – som nå etter alle solemerker blir ny Frp-nestleder – og Hagen tok fredag til orde for at Tybring-Gjedde får førsteplassen på Oslo-listen.

– Jeg har sett at noen ønsker å foreslå Helgheim. Da tenker jeg at det primært er på andreplass. Det naturlige vil være at Christian Tybring-Gjedde rykker opp, med mindre han selv av en eller annen grunn ikke ønsker det, sier Solvik-Olsen til VG.

Samtidig har Helgheim vært en «dark horse» i Oslo-prosessen etter at han ble vraket i Viken.

Problemet med andreplassen på Oslo-listen er at den ikke er sikker, slik Frp nå ligger an på meningsmålingene. Dermed kan utfallet av høstens valg bli at Frp bare får inn sin toppkandidat fra Oslo på Stortinget.

Når Solvik-Olsen stiller seg til disposisjon som nestleder, oppstår dessuten en annen utfordring for Oslo Frp. Han kan ikke være fylkesleder permanent, slik planen var at han skulle velges til i mars.

Solvik-Olsen har midlertidig styrt Oslo-partiet siden sentralstyret satte Oslo Frp under administrasjon før jul. Nå må en annen person overta fra fylkesårsmøtet i mars. Det kan også fort bli Helgheim, forteller kilder til NRK.

Dermed kan han gjøre dobbelt-comeback i Oslo og være sikret en politisk posisjon, selv om han ikke er garantert stortingsplass.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ