Helgesen avviser KrFs og Venstres Jæren-krav

Klimaminister Vidar Helgesen ser ingen grunn til å fjerne det vernede området utenfor Jæren fra regjeringens kart over områder oljeselskapene kan vise interesse for.

Klima-og miljøminister Vidar Helgesen.

IKKE NØDVENDIG: – Marine verneområder har ikke vært tegnet inn på kartene for konsesjonsrundene. Det er fordi verneområdene kan dreie seg om deler av disse blokkene, sier Helgesen.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

Før helgen krevde regjeringens støttepartier KrF og Venstre at et marint verneområde utenfor Jæren i Rogaland må fjernes fra oljeminister Tord Liens (Frp) kart over blokker som er tilgjengelig i 24. konsesjonsrunde.

– Det må skje nå, sa en utålmodig Venstre-nestleder Ola Elvestuen til VG.

Men ifølge klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) er ikke det nødvendig.

– Fordi verneområdet gjelder. Dette er slik disse kartene alltid har vært tegnet. Jeg mener at terrenget er viktigere enn kartet, og terrenget er slik at du kan ikke drive oljevirksomhet i det marine verneområdet, punktum, sier Helgesen til Politisk kvarter på NRK P2 mandag morgen.

Sinne i sentrum

Den siste tiden har det vært mye støy etter at olje- og energiminister Tord Lien (Frp) startet neste oljetildelingsprosess med å la oljeselskapene nominere sårbare områder i Lofoten, på Mørebankene, rundt Bjørnøya og et verneområde utenfor Jæren.

Samarbeidsavtalen slår blant annet fast at det ikke skal være noen form for oljeaktivitet utenfor Lofoten eller Mørebankene, og reaksjonene fra KrF og Venstre har vært sterke.

Etter at Upstream i slutten av forrige uke omtalte saken ble Lien tvunget til retrett, og oljeselskapene fikk brev om at de likevel ikke kunne nominere de omstridte områdene på Mørekysten og utenfor Lofoten.

Ville protestert

I likhet med statsminister Erna Solberg (H) er Helgesen klar på at Lien aldri burde ha nominert områdene som er omtalt i samarbeidsavtalen. Høyrestatsråden sier han «helt klart» ville protestert dersom han var kjent med at dette var en del av 24. konsesjonsrunde.

– Dette ville ikke skjedd dersom alle disse kartoppløsningene hadde vært kjent i tide, sier han.

Men ifølge Helgesen trenger altså ikke området utenfor Jæren, som regjeringen selv vernet så sent som i juni, fjernes fra kartet.

– Marine verneområder har ikke vært tegnet inn på kartene for konsesjonsrundene. Det er fordi verneområdene kan dreie seg om deler av disse blokkene. Slik var det i 23. konsesjonsrunde, og slik har det vært tidligere også.

SISTE NYTT

Siste meldinger