Helen Bjørnøy eller Trygve Hegnar?

Friske forslag til ny gjesteprogramleder på NRK etter Carl I. Hagen.

Trygve Hegnar og Helen Bjørnøy
Foto: NRK

Frps Carl I. Hagen debuterte som programleder på NRK2 onsdag i programposten Carl I Kveld.

Mottakelsen var noe blandet hos ekspertene, mens folket ga Hagen langt bedre medfart i ulike nettavstemninger.

Debatt: Hvem vil du se i programlederstolen?

Les også: Eli Hagen: - Du egner deg ikke!

Nett-tv: SE: Programmet her

NRK varsler at de jobber med et programkonsept hvor personer utenfra NRK-huset slipper til som gjesteprogramledere.

Nrknyheter.no har tatt ringerunden til norske pr- og medieeksperter på jakt etter gode forslag til kandidater.

Tror på Kristin Halvorsen 

Beate Barth-Nossum, som er rådgiver i pr-byrået Geelmuyden.Kiese og tidligere poltisk redaktør i Fædrelandsvennen, er positiv til at NRK velger å bytte om på rollene, og at det kan skape bedre debatt.

Beate Barth-Nossum

Beate Barth-Nossum

Foto: Hansen, Alf Ove / Alf Ove Hansen

- Hvis flere får prøve seg i ulike roller, er det kjempespennende. Det øker forståelsen for dem som deltar i samfunnsdebatten, sier Barth-Nossum.

Hun lanserer SV-leder Kristin Halvorsen som kandidat til å være gjesteprogramleder.

- Vedkommende må ha karisma, og noen vil være uegnet til det. For eksempel vil vel Martin Kolberg være morsomt kun til intern bruk, sier hun.

Ny jobb for Bjørnøy?

Barth-Nossum tror også at Kapital-redaktør Trygve Hegnar og tidligere miljøvernminister Helen Bjørnøy ville kunne fungert som gjesteprogramledere.

- Personen må ha et visst folkelig drag og like å være i manesjen. Bjørnøy er jo utdannet prest og skal kunne være i stand til å formidle bra. Jeg vil tro hun finner seg bedre til rette i en sånn rolle enn i sin forrige jobb, sier Barth-Nossum.

Hun lanserer også statsminister Jens Stoltenberg som et navn til rollen.

- Alle ser at han fungerer mye bedre i alle andre sammenhenger enn i tv-debatter. Han blir veldig stiv i den rollen, men ellers er han mer løssluppen. Kanskje han ville sluppet seg løs som programleder?, sier Beathe Barth-Nossum.

Liker idéen

Kommunikasjonsrådgiver Tor Mikkel Wara i Wara Consulting fikk ikke sett hvordan hans tidligere partileder gjorde det i programlederstolen onsdag. Men han mener idéen om å hanke inn gjesteprogramledere er veldig god.

- Jeg synes det er morsomt å gjøre sånne ting. Disse debattprogrammene er veldig stive i formen og man har inntrykk av at bunken blir snudd hele tiden. Dette er en bra ting for å tenke nytt og fornye sjangeren. Dersom formålet er å få mer fart, skal man gå inn i det med åpent sinn, og heller evaluere det etterpå, sier Wara, som ikke ønsker å spekulere i hvilke personer som ville fungert.

Lanserer Kristin Clemet

Mediekommentator Anders Giæver i VG sier at han ikke skjønner helt vitsen med å hente inn programledere utenfra.

Anders Giæver

VGs Anders Giæver

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Det er vel en grunn til at vi journalister ikke er saksførere i Stortinget. Og det er vel ikke overraskende for noen at det ikker er så lett å være programledere. Man blir ikke Fredrik Skavlan av å sitte med ei notisblokk i fanget, sier han.

- Jeg skjønner likevel gimmicken med at Hagen fikk prøve seg etter å ha klaget på NRK-journalister, og at de lot ham drite seg ut.

Nett-tv: Nett-TV: Carl I. Hagen om seg selv som programleder  

- Hvilke kandidater ville fungert?

- Jeg tror Kristin Clemet ville gjort det mye bedre enn Hagen. Clemet har mer avslappet tone og ville fått folk til å føle seg vel. Gerd-Liv Valla hadde vært interessant å se i rollen, uten at jeg tror hun er spesielt god. Men det er jo noen som viser seg å ha naturtalent for det, sier Giæver.

- Interessant og sunt

Redaktør Hans Hjellemo i medieorganet Kampanje mener det er interessant og sunt at mennesker med ulik bakgrunn møtes til meningsytring.

- Det bringer verden videre å få frem flere syn og aspekter. Journalister har til tider blitt kritisert for å være for dårlig forberedt til debatter, og at de kjenner sakskomplekset for dårlig. Dette unngår man ved å ha gjesteprogramledere med en spesiell kunnskap, sier han, men legger til:

- Men det er også viktig å huske at journalistikk er et fag, og jeg vil understreke at bruk av gjesteprogramledere ikke må gå på bekostning av den seriøse og kritiske journalistikken.

Les også: Hagen fikset seerrekord

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger