Hopp til innhold

Heimevernet satt inn på Gardermoen

Tidlig lørdag morgen ble Heimevernet satt inn på Oslo lufthavn for å hjelpe Ullensaker kommune med å følge opp koronatiltakene.

– Vi står i bagasjehallen. Når folk har hentet bagasjen sin blir de møtt av personell fra Avinor og politiet og heimevernet. De får informasjon om hva som gjelder i Norge nå, sier oberstløytnant Per Grunnar Grosberghaugen i Heimevernet på Gardermoen til NRK.

Grosberghaugen sier at det er et tjuetalls soldater på Gardermoen.

Det er satt inn flere tiltak ved Oslo lufthavn Gardermoen for å hindre spredning av covid-19-viruset.

Et nytt tiltak er at utenlandske reisende som kommer fra land utenfor Norden må snu og reise hjem, dersom de ikke har en plass der de kan settes i karantene i 14 dager.

– Når de første flyene i dag kom i dag morges hjalp Heimevernet med informasjon og tilrettelegging. Vi har fått fantastisk hjelp av Heimevernet, sier kommunikasjonssjef i Ullensaker kommune, Siri Wolland, til NRK.

Lørdag morgen kom det to passasjerfly til utlandet. 85 prosent av de reisende var nordmenn, som må i 14 dagers hjemmekarantene.

– Det er tre stykker som er innlosjert på hotell fordi de ikke har noe sted å være i karantene, sier Wolland.

Det er Ullensaker kommune som har ansvaret for å håndtere de nye reiserestriksjonene på flyplassen.

Fredag kveld sendte kommunen en anmodning til Forsvaret der de ba om hjelp for å håndtere situasjonen.

– Dette haster fordi vi trenger folk fra klokken 06.00 i morgen tidlig, sa ordfører Eyvind Schumacher til NRK fredag kveld.

Lørdag morgen bekrefter Heimevernet over VG at de bistår kommunen og vil ha personell i ankomsthallen.

– Utenlandske statsborgere som kommer fra land utenfor Norden blir henvist til å returnere, mens norske statsborgere blir sendt hjem og i karantene, sier kommunikasjonssjef Per Gunnar Grosberghaugen.

Gardermoen

En plakat med informasjon om koronaviruset henger på veggen i ankomsthallen på Oslo lufthavn Gardermoen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Må informere reisende

– Det handler hovedsakelig om informasjonsarbeid. Representanter fra Forsvaret kan stå ved gaten og informere om karantenebestemmelsene, sier ordføreren.

Norske reisende eller de bosatt i Norge som har vært utenfor Norden må reise hjem og umiddelbart settes i 14 dagers hjemmekarantene.

For de utenlandske reisende som kommer fra land utenfor Norden finnes det flere alternativer.

Dersom den reisende har en adresse å oppholde seg på i Norge, kan personen reise dit og sette seg i hjemmekarantene i 14 dager. Da slipper man retur.

Andre friske reisende returneres enten med en gang, eller så settes de i karantene fram til de kan sendes tilbake. Kommunen har tatt i bruk et hotell med 350 rom der de kan sette reisende i karantene.

Dersom de viser tegn på sykdom må det være personale til stede ved gaten som gir den reisende munnbind og følger personen til helsepersonell, forklarer ordføreren. Det er kommunen som stiller med helsepersonell på flyplassen.

– Anmodningen omfatter flere tiltak og vi må være forberedt på en utvidelse av oppdraget på litt sikt, sier Schumacher.

Heimevernet i ankomsthallen på Gardermoen lørdag morgen.

Heimevernet i ankomsthallen på Gardermoen lørdag morgen.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Har ikke nok ressurser

Tiltakene ved flyplassen har blitt strengere for å hindre smitte av covid-19-viruset. Ordføreren sier kommunen ikke har nok ressurser til å håndtere det store ansvaret.

– Kommunen har ikke mulighet til å gjøre dette selv. Vi har mange ansatte i karantene og vi må bruke ressursene våre på andre oppdrag også, sier Schumacher.

Lufthavndirektøren stiller seg bak anmodningen.

– Det er veldig viktig at dette kommer på plass. Oslo lufthavn er et internasjonalt knutepunkt og reisende er avhengig av riktig og god informasjon fra helsemyndighetene, sier lufthavndirektør Stine Ramstad Westby.

Returneres fra Bergen

Også Bergen Lufthavn Flesland er nå i gang med å returnere utlendinger.

– Bergen kommune har bedt oss om å håndheve dette, og også bedt om bistand fra politiet, sier lufthavndirektør på Flesland, Helge Eidsnes, til NRK.

Eidsnes sier at utlendinger nå blir bedt om å reise hjem, men blir plassert på hotell på egen bekostning dersom de ikke vil reise hjem. Han forteller at de har styrket sin operative tjeneste.

– Vi gjør en nasjonal dugnad for å hindre spredning. Dette er nytt for alle involverte, men vi gjør så godt vi kan for å bidra, sier Eidsnes.

Kommunaldirektør Robert Rastad sier det til nå har vært en del forvirring for de reisende når det gjelder informasjon. Han håper å få klarhet i nøyaktig hvordan situasjonen bør håndteres i løpet av formiddagen.

– Det er mange nyanser i dette. Vi mener blant annet at om man bor i Bergen uten å være norsk statsborger, så skal man ikke sendes ut av landet.

Robert Rastad

TÅLMODIGHET: Kommunaldirektør Robert Rastad ber om tålmodighet når de nå prøver å følge opp koronatiltakene.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

AKTUELT NÅ