NRK Meny
Normal

Heggelund inne på Stortinget fra Oslo

Et døgn etter at valglokalene stengte er det fortsatt flere kandidater som sendes ut og inn av Stortinget. I Oslo tok Høyres Stefan Heggelund tidligere i kveld et utjevningsmandat fra Arbeiderpartiets Zaineb Al-Samarai.

Stefan Heggelund (Høyre)

Høyres Stefan Heggelund er akkurat nå inne på Stortinget. Fintellingen har pågått i hele dag og Høyre er dermed inne med seks mandater.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Fintellingen har pågått i dag og fortsetter utover kvelden. Flere steder står det om svært få stemmer.

Få stemmer skiller

99,8 prosent av stemmene på landsbasis er nå talt opp. I Hordaland kjemper Venstre-nestleder Terje Breivik med Fremskrittspartiets Torkil Åmland om en stortingsplass. Rundt klokka 18 var det kun 115 stemmer som skilte de to kandidatene, ifølge en oversikt basert på Valgdirektoratets råtall.

Da lå Breivik an til å få stortingsplassen. Denne fintellingen påvirket også fordelingen av utjevningsmandater, og dermed var også Senterpartiets Nils T. Bjørke inne på Stortinget fra Hordaland.

Konsekvenser for andre fylker

Lenge lå det an til at Arbeiderpartiet skulle få tre mandater i Rogaland det samme som i 2013. Men i løpet av ettermiddagen skiftet landskapet i takt med at flere stemmer ble talt opp.

Arbeiderpartiets Øystein Langholm Hansen leder kappløpet om den siste stortingsplassen foran Aleksander Stokkebø fra Høyre. Rundt klokken 18 var Øystein Langholm Hansen inne på Stortinget som Arbeiderpartiets fjerde mandat fra fylket, mens Høyres Aleksander Stokkebø falt ut. Det er bare 41 stemmer som skiller de to kandidatene. Endringene i ett fylke kan fort få konsekvenser for utjevningsmandatene i andre fylker.

Fikk skryt av Erna

Aleksander Stokkebø frå Høgre

Aleksander Stokkebø var inne på stortingsplass i nesten et døgn, så falt han ut igjen.

Foto: Mathias Oppedal

Stokkebø ble i går fremhevet av statsminister Erna Solberg som en av de unge fremadstormende innen partiet. Han så da ut til å ha landet en plass på Stortinget på det tidspunktet Solberg holdt sin takketale.

Stokkebø sier til NRK at han tror fortsatt han kan ende opp som møtende representant. Han kan bli stedfortreder for 1. kandidat Bent Høie i Rogaland om han fortsetter som statsråd.

Kommunikasjonssjef i Valgdirektoratet Kristina Brekke Jørgensen sier den endelige fordelingen av utjevningsmandater ikke finner sted før alle fylkene er ferdige med sin endelige opptelling.

– Formelt gjøres dette av riksvalgstyret som har møte 27. september, sier hun til NRK.

Seks fra Høyre i Oslo

I Oslo tok Høyres profilerte stortingsrepresentant Stefan Heggelund i løpet av dagen et utjevningsmandat fra Arbeiderpartiets Zaineb Al-Samarai, og Høyre er dermed inne med seks mandater fra hovedstaden. De siste tallene gir Ap, Sp, SV, MDG og Rødt 81 mandater på Stortinget, mens H, Frp, V og KrF har 88 mandater.

Valgdirektoratets kommunikasjonssjef sier det ennå ikke er avgjort om noen av stemmene fra utlandet må forkastes. Fristen for å motta disse stemmene var i ettermiddag klokken 17.

– Avgjørelsen tas i morgen eller torsdag, sier Jørgensen til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger