Frp til Ap: Dere sprer løgner

Per Sandberg anklager Arbeiderpartiet for å spre løgner om Frp i innvandringsdebatten. – Partiet taler med to tunger, svarer Ap-politiker.

Per Sandberg

OPPRØRT: Per Sandberg (Frp) avviser at Frp advarer mot et muslimsk flertall i Norge.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Har Frp advart mot et muslimsk flertall i Norge eller ikke?

Spørsmålet førte til en heftig krangel da Arbeiderpartiets Håkon Haugli og Fremskrittspartiets Per Sandberg møttes til innvandringsdebatt i Politisk Kvarter på P2 onsdag morgen.

I en debatt om Frps påstander om at nordmenn risikerer å bli en minoritet i eget land, trakk Haugli fram at Frp har advart mot et muslimsk flertall i Norge.

Sint over gamle påstander

Beskyldningen fikk Per Sandberg til å se rødt.

– Kan du dokumentere det? Har Frp sagt at vi kommer til å få et muslimsk flertall? Når du går tom for argumenter, så sprer du løgner, sa Sandberg til Haugli.

Hør debatten mellom Sandberg og Haugli her:

I 2009 ble daværende innvandringspolitiske talsmann i Frp, Per-Willy Amundsen, sitert på at Norge går i retning av et muslimsk samfunn. Ifølge Aftenposten uttalte han:

«Samfunnet endres uten at folket er spurt om de vil bytte ut dagens befolkning. Det er i realiteten det som skjer. Og det skjer uten noen demokratiske vedtak. I 2029 vil Oslo ha et flertall av ikke-vestlige innvandrere, kanskje et islamsk flertall.»

Hevder Frp-kollega er feilsitert

Men Per Sandberg sier til NRK.no at partikollegaen ble feilsitert. Også Amundsen har senere presisert at han ikke har advart mot et muslimsk flertall i Oslo, men et flertall av ikke-vestlige innvandrere.

Jeg har aldri sagt at det blir muslimsk flertall i Oslo om noen år, jeg har sagt at tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det blir et ikke-vestlig innvandrerflertall i Oslo om noen år, hvis utviklingen fortsetter som i dag.

Per-Willy Amundsen / NRK.no, 22.11.2011

– Han har tilbakevist det flere ganger, sier Per Sandberg.

– Men han er også sitert på at «vi går i retning av et muslimsk samfunn»?

– Det er noe helt annet, det har ikke noe med tall å gjøre, svarer Sandberg.

Haugli: – Jeg lyver ikke

Håkon Haugli (Ap)

LEI TALL: Håkon Haugli (Ap) mener Frps fokus på tall er en avsporing.

Foto: Arbeiderpartiet

Ifølge Arbeiderpartiets Håkon Haugli er dette er typisk eksempel på det han kaller Frps dobbeltkommunikasjon.

Han mener Frp sauser sammen påstander om innvandring og islam, og slik skaper et inntrykk av at innvandringsdebatt er det samme som en debatt om islams rolle i det norske samfunnet.

– De gjør det for å holde liv i en konflikt de tror de tjener på partipolitisk, sier Haugli til NRK.no.

Ap-politikeren mener han har mer enn nok grunnlag for å si at Frps retorikk i lang tid har bidratt til å skape et skremselsbilde av at «muslimene overtar».

Han viser til Carl I Hagens uttalelse til Dagbladet i 2006.

– Integreringen er problematisk, og jeg frykter et muslimsk flertall i Norge om det fortsetter, med sharialover og det som verre er, sa den daværende partiformannen.

Allerede i 1995 uttalte den omstridte stortingsrepresentanten Øyvind Hedstrøm at Norge ville ha over 13 millioner innvandrere fra den tredje verden innen 2090. Carl I Hagen stilte seg bak tallene, og sa til Aftenposten at han fryktet at utviklingen ville «totalt forandre det norske samfunnet».

– Dette er jo helt vanvittige påstander, og jeg vil ha meg frabedt å bli beskyldt for løgn, sier Haugli til NRK.no.

Uenig med ekspertene

I Politisk Kvarter onsdag fastholdt Sandberg at såkalt etniske nordmenn risikerer å bli minoriteter i eget land innen 70 til 90 år.

I serien om innvandringsmyter på NRK.no tilbakeviser eksperter fra SSB og Norsk Institutt for By- og regionsforskning (NIBR) påstanden, men Sandberg står på sitt.

– Tallene og prognosene til SSB er vanskelige å forholde seg til, sier Sandberg.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Han sier prognosene NIBR viser til for å tilbakevise Frps påstand, legger til grunn at innvandringen nærmest skal stoppe opp i nærmeste framtid.

– Og det har jeg dessverre ikke noen tro på, sier Frp-politikeren.

Men ifølge Haugli er debatten om tall og prognoser en avsporing.

Ap-politikeren mener det er mye viktigere å se på om de som kommer tar utdannelse, blir en del av arbeidslivet og bidrar til det norske samfunnet gjennom frivillig arbeid.

– Tall for tallenes skyld hjelper oss ikke å forstå hvilke politiske løsninger som trengs, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger