Hauglie: – Ikke vær redd, Mia - dette sikrer pensjonen din

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) sier reforhandlingen av den offentlige tjenestepensjonen var helt nødvendig for å sikre unge god pensjon.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H)

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) sier unge i offentlig sektor ikke trenger grue seg til pensjonen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Jeg hadde fryktet at det skulle bli enda verre, men vi unge får uansett en dårligere pensjon enn det man har i dag.

Det sa studentkontakt for Tekna, Mia Cecilie Sandstrøm (25), da partene i arbeidslivet la frem resultatet av forhandlingene om ny tjenestepensjon i det offentlige lørdag.

Hennes dom var klar:

– Ikke imponert.

Nå kommer svaret fra arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie:

– Ikke vær redd Mia. Dette sikrer faktisk pensjonen din, sier hun til NRK.

Slik slår den nye pensjonen ut

Ifølge Hauglie har hele poenget med å reforhandle den offentlige tjenestepensjonen vært å sikre at fremtidige arbeidstakere i offentlig sektor en god pensjon.

– Pensjonen i offentlig sektor er levealdersjustert. Hvis vi ikke hadde forhandlet avtalen på ny, ville Mia sin pensjon blitt veldig dårlig fordi levealdersjusteringen vil spise opp mye av pensjonen, mener Hauglie.

– Tidligere har det vært slik at man ikke får uttelling på pensjonen dersom man jobber lenger, det får man nå.

Den nye avtalen vil gi følgende utslag:

For dagens 25-åring

  • En barnehageassistent født i 1993 får 58 prosent av sluttlønnen i pensjon om han går av når han er 65 år. Mens han får 75 prosent av sluttlønnen om han jobber til han blir 70
  • En lærer født i 1993 får 48 prosent av sluttønnen om han eller hun går av ved fylte 65 år. Dersom pensjonsalderen er 70 år, blir pensjonen 67 prosent av sluttlønnen.
  • Toppleder født i 1993 får 47 prosent av sluttlønn om pensjonsalderen er 65 år. Skulle vedkommende stå i jobb til fylte 70 år, stiger dette til 65 prosent av sluttlønnen.

For dagens 45-åring

  • For en barnehageassistent født i 1973 vil få 62 prosent av sluttlønn i pensjon, om de går av når de er 65 år. Og 81 prosent av sluttlønn om de jobber til de er 70 år.
  • En lærer født i 1973 får 55 prosent av sluttlønnen om man pensjonerer seg ved fylte 65 år. Står man i jobb fem år lenger, til vedkommende er 70 år, får man 77 prosent av sluttlønnen i pensjon.
  • Toppleder født i 1973 vil få 52 prosent av sluttlønn i pensjon dersom hun går av når hun fyller 65 år. Hvis hun velger å jobbe til hun fyller 72 år, blir pensjonen på 85 prosent av sluttlønnen.

For dagens 55 åring

  • Barnehageassistent født i 1963 får 68 prosent av sluttlønn i pensjon om avgangsalderen er 65 år. Dette tallet stiger til 86 prosent av sluttlønn om vedkommende står i jobb til fylte 70 år.
  • En lærer født i 1963 får 62 prosent av sluttlønnen i pensjon om pensjonsalderen er 65 år. Mens pensjonen blir 84 prosent av sluttlønnen om man står i jobb til man er 70 år.
  • Toppleder født i 1963 får 57 prosent av sluttlønnen ved en pensjonsalder på 65 år. Dersom hun fortsetter å jobbe til hun fyller 70 år, vil summen stige til 79 prosent av sluttlønn.
Politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam forklarer hvordan pensjonsordningen vil bli.

Politisk kommentator Magnus Takvam i NRK sier offentlig sektor til stor del ikke har vært del av den store pensjonsreformen. Resultatet var at unge i offentlig sektor stod i fare for å få en veldig svekket tjenestepensjon om noen år på grunn av levealdersjusteringen.

– Det aller viktigste for dem som jobber i offentlig sektor fra 2025 tjener på å stå lenger i jobb, sier Takvam.

Dersom dagens system hadde fortsatt, mener Takvam at unge ville blitt rammet hardt av levealdersjustering.

– Den effekten dempes med denne avtalen og de unge vinner på den måten. Samtidig er det klart at levealdersjusteringen fortsatt slår hardest ut for de unge, og at de må regne med å jobbe noe lenger enn dagens pensjonister for å få samme prosent, sier Takvam.

Tjener på å stå lenger i jobb

Med dagens regler har offentlige ansatte lite å tjene på å jobbe etter 62 år dersom de har full opptjening (30 år) i pensjonssystemet. Dette vil endres med den nye avtalen.

Heretter skal alle år i arbeid fram til 75 års alder gi pensjonsopptjening. Pensjonen kan tas ut fra fylte 62 år og kombineres med arbeidsinntekt uten at pensjonen reduseres. Men:

Jo lenger man venter med å ta ut pensjon, jo mer får man utbetalt per år.

Tjenestepensjonen tjenes opp uavhengig av folketrygden. Det blir dermed ikke nødvendig å samordne de to slik det er i dag.

Hauglie har én beskjed til unge som skal jobbe i det offentlige i fremtiden:

– Ikke vær redd, dere får god pensjon. Det er nettopp for dere vi har gjort denne avtalen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger