Hopp til innhold

Hauglie ber Nav rydde opp i regelverket

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) er kritisk til Navs «jungel av regler» og mener en ryddesjau kan få flere folk i arbeid.

Arbeids- og sosialminister Annike Hauglie

ENDRINGER: Arbeids- og sosialminister Annike Hauglie har allerede funnet fire konkrete endringer som kan gjøres i Navs dagpengeregelverk.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Nå går den ferske arbeids- og sosialministeren for første gang ut mot det hun betegner som «et regelverk som er overmodent for forandring», skriver VG.

– Det jeg har sett i de månedene jeg har vært arbeidsminister, er at det er mye regelverk, prosedyrer og byråkrati som er gått ut på dato – og som motvirker at folk kommer ut i jobb. Jeg har sett stort rom for både forenkling og forbedring i det lovverket som Nav forvalter, sier Hauglie til avisen.

Hauglie vil nå sende et brev til Nav der hun ber om at det hun mener forsinker å få folk tilbake i jobb – prosedyrer og «flaskehalser» – identifiseres og plukkes ut av regelverket. Deretter skal resultatet presenteres for statsråden.

Hauglie sier at hun allerede har funnet fire konkrete endringer som kan gjøres i Navs dagpengeregelverk:

  • Det skal bli lettere å kombinere utdanning og dagpenger
  • Du skal kunne fullføre utdanningen du hadde påbegynt da du ble arbeidsledig
  • Du kan gå lenger på dagpenger når du skal starte egen bedrift
  • Regelen om at du må søke andre jobber i tre måneder før du kan starte din egen bedrift, blir fjernet

Hauglie er sikker på at det finnes andre ting som bør byttes ut. Hun ber Nav om å gå kritisk gjennom hele apparatet sitt.

– Det er en jungel av regler og ordninger som motvirker intensjonen med å få jobb. Hvis Nav skal bli bedre i jobben sin, må det en «ryddesjau» til. De må identifisere flaskehalsene så raskt som mulig, slik at vi får ryddet dem ut av veien, sier hun.

Denne uken kommer det nye ledighetstall fra Nav og Statistisk sentralbyrå. Januartallene fra Nav viste at 93.000 nordmenn er helt arbeidsledige, mens SSBs statistikk forteller at 127.000 er uten jobb.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger