Hopp til innhold

Emilie Enger Mehl får krass kritikk etter terror-rapport: – Må ryddes opp i!

Opposisjonen krever svar fra justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) etter knusende terror-rapport. Mehl bekrefter til NRK at hun vil redegjøre for Stortinget.

 Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) kommenterer evalueringsrapporten etter 25. juni 2023 i Marmorhallen.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) kommenterer evalueringsrapporten etter 25. juni 2023 i Marmorhallen.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Evalueringsrapporten som omhandler Oslo-terroren er overlevert til justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Angrepet i Oslo sentrum kunne ha vært avverget og avlysningen av solidaritetsmarkeringen var i strid med Grunnloven og menneskerettighetene. Nå krever opposisjonen svar fra justisministeren.

– Det står svart på hvitt at terroren kunne vært unngått hvis PST hadde gjort jobben sin, sier Høyres justispolitiske talsperson Sveinung Stensland til NRK.

Sveinung Stensland

Høyres justispolitiske talsperson Sveinung Stensland.

Foto: Ingeborg Undheim / NRK

– Det er så alvorlig, det er ikke til å leve med. Dette må det ryddes opp i!

Han påpeker at rapporten var verre enn han fryktet, og sier at det er nå hviler et tungt ansvar på Justis- og beredskapsministeren for å rydde opp.

Hun bekrefter til NRK torsdag kveld at redegjørelsen i Stortinget blir onsdag neste uke.

Mehl: – Vondt å lese

Rapporten som kom i dag er alvorlig, konstaterer Mehl.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Jeg vil gjøre det helt klart: Rapporten skal følges opp umiddelbart, sier hun under en pressekonferanse.

Mehl har på bakgrunn av evalueringen bedt PST og Politidirektoratet om en oppfølgingsplan innen utgangen av juni.

– Det vil ta noe tid å sette seg inn i alle sider av den. Men det er vondt å lese at angrepet muligens kunne vært unngått. Jeg forventer at PST tar dette på største alvor.

Krever svar fra justisministeren

SV ber justisministeren til Stortinget for å svare på hvordan hun skal følge opp evalueringen etter Oslo-skytingen.

– Vi har behov for avklaringer på hvordan dette blir videre, og det er derfor vi har sendt den henvendelsen i dag, sier Andreas Sjalg Unneland, stortingsrepresentant fra SV.

Andreas Unneland

Stortingsrepresentant Andreas Sjalg Unneland i SV.

Foto: ISMAIL BURAK AKKAN / NRK

– Hvorfor er det så viktig at Stortinget får en aktiv rolle her?

– Vi er den folkevalgte forsamlingen, og det er helt naturlig at når vi står overfor det verste angrepet mot skeive i Norge siden krigen, at vi faktisk er med i det videre arbeidet på hva som gikk galt. Og hva vi kan lære av en så alvorlig tragedie.

Vil redegjøre for Stortinget

Mehl bekrefter til NRK at hun vil komme til Stortinget for å redegjøre om 25. juni-rapporten.

– Jeg har sendt et brev til Stortinget og bedt om å få redegjøre. Det mener jeg er naturlig og viktig, sa Mehl da hun møtte pressen om rapporten torsdag.

Tidspunktet for redegjørelsen er enda ukjent. Stortingets siste møtedag før sommeren er fredag om en uke, den 16. juni.

Det er Stortingets presidentskap som formelt behandler henvendelsen fra justisministeren.

– Nå har statsråden bedt om å få komme til Stortinget for å redegjøre om det som er kommet fram. Det er vi i dialog om å legge til rette for så fort som mulig, sier stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) til NRK.

Politidirektør Benedicte Bjørnland (t.v.), sjef PST Beate Gangås og Oslos politimester Ida Melbo Øystese

Politidirektør Benedicte Bjørnland (t.v.), sjef PST Beate Gangås og Oslos politimester Ida Melbo Øystese under fremleggelsen av rapporten.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Støre: – Svært alvorlig

Torsdag ettermiddag holdt statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) en pressekonferanse om rapporten.

Han omtaler funnene som svært alvorlige.

– Rapporten er omfattende og jeg har ikke lest den fra perm til perm, men det er tydelig at utvalget har gjort flere viktige funn, uttalte Støre.

Han forsikret om at regjeringen vil følge opp funnene fra granskingen.

– Regjeringen kommer til å følge opp funnene i denne rapporten, som er svært alvorlige. I den prosessen skal vi lytte og samtale med det skeive miljøet, sa statsministeren.

Senere sa han også til Dagbladet at han har planer om å gå i årets pride-parade.

Statsministeren kommenterer rapporten om 25. juni 2022. Støre har på seg mørk dress og blått slips og går ut en stor, sort dør. Han har et ark i den ene hånden og ser mot venstre.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) før han holdt en kort pressekonferanse om rapporten.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Ber Mehl om å kalle en spade for en spade

Rødts representant Hege Bae Nyholt forventer at justisminister Mehl tar ansvar for rapporten og for justisapparatets fallitt.

– Jeg forventer også at hun snart begynner å omtale det som skjedde som et det faktisk var, nemlig et terrorangrep mot det skeive miljøet.

Hege Bae Nyholt er stortingsrepresentant fra Rødt.

Hege Bae Nyholt er stortingsrepresentant fra Rødt.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Fremstår det som en slag ukultur i PST og etterretningsmiljøene?

– Dette kunne vært unngått, og det er kjempealvorlig. Nå er det helt, helt, nødvendig at vi som folkevalgte, og som samfunn, sørger for at det er trygt å være skeiv i Norge, svarer Nyholt.

– Må garantere for sikkerheten

Lan Marie Berg, stortingsrepresentant for MDG, mener justisministeren nå må garantere for sikkerheten på alle skeive arrangementer under pride-måned.

– Vi er inne i pride-måned, mange arrangement har blitt avlyst de siste ukene. Det er viktig for oss å forklare de hva som skal til for at vi skal sikre arrangementene framover, og lære av terrorangrepet i fjor, sier hun til NRK.

Stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen i Frp

Stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen i Frp.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Per-Willy Amundsen, Frp sin stortingsrepresentant, mener det etterlates et inntrykk av at PST har feilet på sin viktigste oppgave, «nemlig å beskytte nasjonen mot denne typen angrep».

– Hva må skje nå?

– Vi har i utgangspunktet ønsket å gå lenger, og ha ytterligere utredninger. Jeg skal ta kontakt med de andre partiene. Vi skal diskutere, og se om vi ikke kan fremme et eget forslag i Stortinget, svarer Amundsen.

AKTUELT NÅ