– Hårreisende at studentene ikke blir advart

Forbrukerrådet reagerer kraftig på at norske studenter kaster bort tre år på utdanning i utlandet uten at noen advarer dem.

Anne Haabeth Rygg

Anne Haabeth Rygg i Forbrukerrådet reagerer på at de statlige organene ikke snakker mer sammen for å unngå at norske studenter drar på bomtur til utlandet.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

NRK fortalte i dag om Caroline Lie fra Bergen som fikk støtte fra Lånekassen og lovnader om at sykepleierutdanningen hun tok i Australia skulle bli godkjent i Norge.

Men etter tre år med utenlandsstudier stod hun igjen med en verdiløs utdanning .

– Lurer folk

Verken Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell (SAK), Norsk organ for kvalitet i utdanningen) (Nokut) eller Lånekassen kunne opplyse henne på forhånd om den australske utdannelsen var god nok til å kunne få jobbe i Norge.

Det får Forbrukerrådet til å reagere.

– Sånn kan vi ikke ha det. Her må offentlige virksomheter snakke sammen og gi folk skikkelig informasjon. Dette er å lure folk til å ta en utdannelse som de ikke får godkjent, og dette må ryddes opp i, sier fagdirektør Anne Haabeth Rygg til NRK.

– Må ha fokus på studenten

Caroline Lie

Caroline Lie (24) studerte tre år i Australia, i god tro om at hun skulle bli godkjent som sykepleier når hun kom hjem. Slik gikk det ikke.

Foto: Privat

Rygg reagerer på at Lie og andre som vil studere utenlands må kunne få vite på forhånd om studiet de søker om støtte til kan brukes i etterkant eller ikke.

– Det vitner litt om virksomheter som ikke har fokus på studenten som er det alle tre egentlig skal ha i fokus. At denne studenten har vært i kontakt med alle disse institusjonene og spurt, men ikke blitt advart, gjør denne saken ekstra hårreisende, sier Rygg.

Rygg mener Regjeringen gjennom stortingsmeldingen «Internasjonalisering av utdanning» oppmuntrer norske studenter til å studere i utlandet. At det også vil bli et stort behov for helsepersonell i årene framover, bør også veie tungt for å godkjenne helsestudier, mener hun.

– I dette tilfellet må Statens autorisasjonskontor for helsepersonell gå gjennom saken på nytt og vurdere om det virkelig er slik at ingenting av det denne studenten har lært på tre år i utlandet kan brukes til noe i Norge. Jeg har vondt for å forstå det, sier Rygg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger