Hareide: – Vi vil i regjering

KrF-leder Knut Arild Hareide kom med et klart signal til både Høyre og Arbeiderpartiet da han talte til eget landsstyre fredag.

KrF-leder Knut Arild Hareide på Evangeliesenterets sommerleir 2016

KrF-leder Knut Arild Hareide har klare ambisjoner for seg selv og eget parti før neste års valg.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

I talen sa KrF-leder Knut Arild Hareide rett ut at KrF vil komme i regjering, vel vitende at han selv og KrF kan komme i en posisjon der det er nettopp de som avgjør hvem av Arbeiderpartiet og Høyre som får regjeringsmakt etter valget høsten 2017.

Artikkelen fortsetter under videoen.

KrF kan bli tungen på vektskålen i det kommende valget. Politisk kommentator Lars Nehru Sand forklarer deg hvorfor.

VIDEO: Politisk kommentator i NRK, Lars Nehru Sand, forklarer hvorfor KrF kan avgjøre hele valget.

Hareide brukte også talen til å trekke opp linjene for hvor smertegrensen til partiet kommer til å ligge både i forhold til regjeringens statsbudsjettforslag og for arbeidet på Stortinget de neste 12 månedene.

Hareide flagget fire områder som kan gjøre vondt for KrF

Når det gjelder høstens budsjett var Hareide klar på at KrF kommer til å kjempe for spesielt tre områder:

  • Skolepolitikk: Det må innføres en lærernorm der hver klasse med mer enn 16 elever har to lærere.
  • Familiepolitikk: Høyre og Arbeiderpartiet advares mot alle forsøk på å senke eller fjerne kontantstøtten. KrF vil tvert imot øke støtten. De varsler også kamp mot forsøk på å redusere barnetrygden.
  • Bistand: Her har Hareide tidligere gått til angrep på Frp og kalt deres politikk et bistandsran.

I tillegg snakket partilederen også en del av et annet ømt område for KrF det kommende året: fremleggeplsen av en bioteknologimelding som skal behandles på Stortinget.

– Vi venter i penning og ønsker velkommen forskning som kan helbrede sykdom, men det skal aldri gå på bekostning av menneskeverd. Vi skal ikke se at mennesker blir brukt for å oppnå andre mål.Dette handler om små spirende menneskeliv og kommende generasjoner, sa Hareide.

Partilederen nevnte ikke grønt skifte med ett eneste ord under budsjettdelen av talen.

Dette fordi Hareide mener dette uansett ligger i merknaden fra forrige budsjett om at dette skal på plass i neste års budsjett som skal behandles på Stortinget i høst.

Regjeringsambisjoner

Etter talen var Hareide lite villig til å si noe konkret om sine egne og KrFs regjeringsambisjoner.

Det til tross for at meldingen var klar i talen:

– Vi vil i regjering!

På spørsmål etter talen sa Hareide at alle partiene på Stortinget ønsker å komme i posisjon.

– Vi har fått til mye med en samarbeidsavtale. Det er politikken som er viktigst for oss. Det er familiepolitikken, å ha et perspektiv utover eget land og menneskeverd i både begynnelsen og slutten av livet.

Arbeiderpartiet er det eneste partiet som potensielt kan tilby deg deltakelse i en regjering uten et fløyparti dersom det blir en Ap, Sp og KrF-regjering. Hva tenker du om det?

– Det er for tidlig å si hvilke tilbud Høyre kan gi. Jeg opplever at det å samarbeide med oss også er attraktivt for Høyre.

KrF kan nemlig fort komme i drømmeposisjon etter neste års valg der det er nettopp de som avgjør hvem som kommer i regjering. Det viser mandatfordelingen i meningsmålingene Norstat har gjort for NRK i august og september (se under).

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger