NRK Meny
Normal

Hareide usikker på om det blir budsjettenighet

KrF-leder Knut Arild Hareide sier at opposisjonspartiene har kommet med mange konstruktive innspill for å få til en løsning. –Nå håper jeg på samme bidrag fra regjeringspartiene.

Knut Arild Hareide

INGEN SMIL: Knut Arild Hareide var ikke i spesielt godt humør da han kom ut fra KrFs gruppemøte.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Eneste jubel på gruppemøte var da Start scoret 1-0 over Jerv, sa Hareide da han kom ut fra KrFs gruppemøte og henviste til kvalifiseringskampen til eliteserien i fotball. Kommentaren var i kjent Hareide-ånd, men glimtet i øyet var fraværende.

– Nå er vi på overtid av overtiden. Vi bidrar konstruktivt for å få i havn et budsjett, men situasjonen er usikker, og det er stor usikkerhet også i KrF, sier Hareide videre etter det drøyt to og en halv time lange gruppemøtet.

Usikkerheten beror på om samarebeidspartiene skal klare å komme fram til en enighet.

– Vi jobber konstruktivt

Fredag la KrF og Venstre en ny skisse på bordet, til vurdering for Frp og Høyre. Støttepartiene krever gjennomslag for en miljøpolitikk som konkret fører til lavere utslipp, blant annet ved høyere bilavgifter og grønne skatter. Hareide forteller at de ikke har fått endelig svar på den siste skissen, men at det pågår samtaler.

– Det er på tide å minne regjeringen om at det er de som skal ha dette budsjettet gjennom. Opposisjonspartiene har kommet med mange konstruktive innspill for å få det til, men vi har likevel ikke fått til en løsning. Det legger press på regjeringen.

Det hjalp heller ikke på at regjeringen har omfordelt 1,1 milliarder bistandskroner i det oppdaterte budsjettet for 2015.

– Vi jobber konstruktivt får å unngå en situasjon. Jeg håper på samme bidrag fra regjeringspartiene.

En situasjon betyr at de fire partiene ikke kommer til enighet. Det kan føre til kabinettspørsmål fra Statsminister Erna Solberg eller at budsjettpostene kommer opp i den enkelte komité.

– Andre må vise samme viljen

Den siste fristen var satt til kl. 12 lørdag. Samarebidspartiene er dermed på overtid av overtiden. Hans Olav Syversen har ledet forhandlingene for KrF, og er også leder for finanskomiteen. Dermed har han god kjennskap til gjeldene frister.

– Jeg tror det viktigste er at landet får et budsjett. Fristene internt på huset skal vi klare å håndtere.

Han forteller at KrFs stortingsgruppe nå har tett kontakt i prosessen videre.

– Vi har lagt fram skisse på skisse, som viser at vi har et sterkt ønske om å komme til enighet. den viljen må også andre vise, sier Syversen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger