Hopp til innhold

Hareide: – Ser mørkt på å komme til enighet med regjeringen

STORTINGET (NRK): KrF mener regjeringen sender asylregningen til verdens fattige. Venstre beskriver bistandskuttet som «på grensen til uforsvarlig». SV kaller det «en kynisk manøver».

Knut Arild Hareide er lite fornøyd med forslaget regjeringspartiene la frem i dag.

– Vi har en betydelig vei å gå før vi eventuelt kommer frem til enighet. Og jeg sier «eventuelt» fordi jeg ser veldig mørkt på å muligheten for enighet på bakgrunn av det som er lagt frem i dag.

Det sier KrF-leder Knut Arild Hareide etter å ha sett finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminster Erna Solberg (H) legge frem tilleggsmeldingen til statsbudsjettet.

Meldingen beskriver hva regjeringen tror asylveksten vil koste de neste årene og hvor pengene skal tas fra.

KrF: – Sender regningen til verdens fattige

Det anslås at asylregningen kan komme på opptil 85 millarder kroner de neste seks årene. I 2016 alene settes det av 9,5 milliarder kroner til å håndtere asylsituasjonen. 4,2 milliarder hentes fra bistandsbudsjettet.

Knut Arild Hareide har tidligere sagt at 4 milliarder bistandskroner er et så dramatisk høyt tall at det er vanskelig å tro at det stemmer. I dag fikk KrF-lederen fasiten – og han liker ikke det han ser.

– Regjeringen sender den største regningen til verdens fattige. Før dagen i dag hadde de allerede kuttet 1,9 milliarder i bistandsbudsjettet. Etter denne dagen er kuttet på totalt 6,1 milliarder. Vi har vært enige om at dette er en dugnad, og da må de som har mest bidra mest. Nå sitter de som har minst igjen med den største regningen.

Etterlyser balanse i dugnaden

På spørsmål om hvor vanskelig det vil bli for KrF å komme til enighet med regjeringen, svarer Hareide:

– Statsministeren har sagt at vi alle må legge fra oss kjepphestene våre når vi går inn i forhandlinger i neste uke. Men når vi ser at skattelettelsene til noen av dem som har mest fra før fortsatt er på 6,8 milliarder kroner, da er det ingen balanse i dugnaden.

Venstre: – På grensen til uforsvarlig

Også i Venstre er det betydelig skepsis til bistandskuttene.

Terje Breivik

VENSTRE: 2. nestleder Terje Breivik.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

– Omfanget av kuttet i bistandsmidlene karakteriserer jeg og Venstre som på grensen til uforsvarlig. Vi stiller spørsmål ved om det i det hele tatt er gjennomførbart, sier partiets finanspolitiske talsmann, Terje Breivk.

– Regjeringen skriver jo selv i tilleggsnummeret at en forutsetning er at de må si opp inngåtte avtaler med organisasjoner, som igjen må si opp folk. Det går utover svært viktige tiltak som forebygger at folk må flykte fra landet sitt, fortsetter han.

SV: – En kynisk manøver

SVs Snorre Valen mener regjeringen setter sårbare grupper opp mot hverandre.

Snorre Valen

SV: Stortingsrepresentant Snorre Valen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– De kuttene Siv Jensen har gitt i formuesskatten kunne alene ha betalt for flyktningkrisen, sier Valen.

– Regjeringen klarer ikke å prioritere. De beskytter de rikeste og setter andre grupper opp mot hverandre. Det er en ganske kynisk manøver.

AKTUELT NÅ