Hareide: – Nå gjør vi et siste forsøk

Dette møtet kan avgjøre budsjettsamarbeidet. Venstre stiller med hele partiledelsen for første gang i forhandlingene, og KrF tror kveldens møte enten vil ende med enighet eller usikkerhet helt frem til finansdebatten.

budsjettmøtet fire

SKJEBNEMØTET: Regjeringen og deres samarbeidspartier har ikke møttes siden tirsdag forrige uke. KrF-leder Knut Arild Hareide ankom budsjettmøtet kl. 20.00 presis.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Én uke har gått, nærmere bestemt seks dager, siden de møttes sist. Etter en helg med lite fremgang samles partilederne nå for fjerde gang i statsministerens bolig.

Det ventes et nytt forslag fra regjeringspartiene som Venstre og KrF skal vurdere. Nå vil samarbeidspartiene ha svar på om det i det hele tatt er mulig å bli enige.

– KrF ønsker enighet med alle fire partier. Det har vært vårt mål hele tiden. Nå gjør vi et siste forsøk for å få til den enigheten, sier Knut Arild Hareide, leder av KrF i det han ankommer boligen.

– Hva mener du med siste forsøk i kveld?

– Det betyr ikke nødvendigvis en endelig avklaring. Men tiden går. Enten blir det en avklaring med enighet eller så forblir det uavklart frem til 5. desember, sier Hareide til NRK.

Venstre: – Alt vi har fått er ultimatum og «nei»

I kveld stiller Venstre med hele partiledelsen for første gang i budsjettforhandlingene.

– Erna har bedt om at alle som har gjort noe med budsjettet skulle komme i kveld, forklarer partileder Trine Skei Grande når hun ankommer boligen.

Trine Skei Grande ankommer fjerde budsjettmøte

– Jeg forventer at regjeringen har brukt helgen godt, men jeg vet ikke hva de kommer til å legge frem, sa Trine Skei Grande da hun ankom budsjettmøtet.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Venstre-lederen håper å få nye forslag, men vet ikke hva som ligger på forhandlingsbordet enda. For å finne en løsning krever hun at løftet de ga i fjor skal bli holdt.

– Nå har vi lagt veldig mange forslag på bordet og det eneste vi har møtt er ultimatum og «nei». De skal holde det de lovet i forrige budsjett og det er å kutte i klimagassutslipp, sier hun.

Tidligere i dag sa statsminister Erna Solberg at hun fortsatt har spørsmål hun trenger svar på fra de to samarbeidspartiene.

– Vi har jobbet hele helgen og nå skal vi sluttføre noen av de spørsmålene vi har jobbet med, sa Solberg.

Etter møtet forrige uke har regjeringspartiene brutt nok en frist, opposisjonen har begynt å mase etter en løsning og Venstre startet arbeidet med å forberede en pause eller et brudd i forhandlingene.

Det haster for alle fire om de skal komme til en enighet.

Vi er på overtid av overtiden. Det betyr at det haster veldig. Vi skulle gjerne vært i mål for lenge siden

Knut Arild Hareide, Krf-leder

Kommer de ikke til enighet i kveld vil de få enda dårligere tid til å forhandle om de andre budsjettpostene. Klima må landes før Venstre vil diskutere resten av budsjettet.

– Vi kan håpe at dette er neste skritt videre ellers er dette noe vi kanskje ikke får til. Så vi vet ikke om dette blir et skjebnemøte, sier Venstre-lederen på vei inn i statsministerboligen.

Frp vs. Venstre

Saken det fortsatt ventes en avklaring om er reduksjon i klimagassutslipp, og i forlengelsen av den: bilpakken (se faktaboks).

samferdselsminister budsjett

Også samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) var på budsjettmøtet i kveld.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Frp har gjennom hele forhandlingsperioden sagt at det ikke er aktuelt å røre bilpakken, noe Venstre og KrF har reagert kraftig på. De mener en mindretallsregjering ikke kan komme med ultimatum før forhandlingene. NRK har snakket med mange sentrumskilder som frykter fremgangsmåten gjør at noen må sitte igjen med svarteper.

Dersom bilpakken endres, har Frp tapt. Står den urørt, har Venstre tapt.

Solberg avbrøt i dag besøket i Nord-Norge og Trøndelag og reiste tilbake til Oslo for å ta seg av budsjettet. Nå har hun nøyaktig én uke igjen til det skal stemmes over i Stortinget. Klarer hun ikke det kan ett av utfallene bli regjeringskrise.

SISTE NYTT

Siste meldinger