Hopp til innhold

Hareide: – Fortsatt stor avstand

STORTINGET (NRK): I går sa KrF at forhandlingene var inne i en kritisk situasjon. Etter dagens første forhandlingsmøte er de mer optimistiske.

Knut Arild Hareide i KrF intervjues av NRK, bak ryggen hans står Frps Harald T. Nesvik

AVSTAND: Knut Arild Hareide er tydelig på at KrF ikke kan gå med på det regjeringen har tilbudt så langt. Bak han står Frps Harald T. Nesvik.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Nå er det kommet noe mer på bordet, men vi er fortsatt langt unna en enighet sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NRK.

Han og resten av de borgerlige parlamentariske lederne satt i forhandlingsmøte i nærmere to timer onsdag ettermiddag.

På forhånd var støttepartiene tydelige på at de forventer at regjeringen legger mer penger i forhandlingspotten i dag.

– Hvis ikke er det ikke noe vits, sa en Venstre-kilde til NRK onsdag morgen.

Ifølge sentrum har forhandlingene gått altfor tregt. De mener regjeringen har flyttet seg svært lite fra skisse til skisse i budsjettforhandlingene.

– Det har ikke kommet med én ny krone siden helgen, sa en tydelig frustrert Hans Olav Syversen (KrF) til NRK tirsdag formiddag.

På et nytt forhandlingsmøte klokken 20.30 onsdag er det ventet at regjeringspartiene kommer med sitt femte tilbud til støttepartiene KrF og Venstre. Etter det NRK forstår har Høyre og Frp kun signalisert at nye penger kommer på bordet, uten å konkretisere hvilke saker det er snakk om. På spørsmål om KrF er villig til å akseptere det som er kommet fra regjeringen så langt, svarer Hareide tvert «nei».

– Jeg synes det var et steg i riktig retning, men vi har fortsatt langt å gå. Dersom denne progresjonen fortsetter de nærmeste dagene, så kan vi få til en løsning, sier Hareide.

Utålmodige

Tirsdag ble det klart at de finanspolitiske talspersonene, som har ledet forhandlingene så langt, gir opp å komme til enighet. Nå blir det opp til de parlamentariske lederne å dra et budsjettforlik i havn.

På vei inn til møtet onsdag hadde Venstres Terje Breivik med seg konfekt av typen «Gode ønsker», men det gjenstår å se om søtsakene får fart på forhandlingene.

Se NRKs Magnus Takvam kommentere forhandlingene:

Politisk kommentator Magnus Takvam om siste utvikling i budsjettforhandlingene.

Verken Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande la skjul på sin utålmodighet før forhandlingsmøtet.

– Vi er betydelig på etterskudd tidsmessig, og vi har ikke særlig god tid. Det er viktig at vi får tydelige avklaringer i dag. Det er betydelig avstand, sa Hareide.

– Er dere lengre unna enn det dere hadde trodd dere skulle være?

– Ja, det er vi, svarte han.

Grande sier at hun håper at de blir ferdige fort, men at arbeidet som skal gjøres er såpass omfattende at de trenger tid.

– De fristene som har vært er altfor korte sett i forhold til den jobben vi skal gjøre. Det er veldig mye arbeid som gjenstår.

Tolker pengebruken ulikt

Mens regjeringspartiene ønsker at KrF og Venstre skal samle seg rund en felles kravliste, krever sentrumspartiene at regjeringen sier seg villig til å forhandle om mer penger .

Kilder i Høyre og Frp har fortalt at de har flyttet på over fem milliarder kroner så langt, men ifølge KrF og Venstre er det det en sannhet med store modifikasjoner.

De påpeker at en stor slump penger går til det de definerer som omkamper, altså saker de fikk kjempet inn i årets budsjett, men som regjeringen har tatt bort i budsjettforslaget for neste år.

Dersom man tar bort endringer som går på skatt, altså inntjening, sitter man ifølge kilder i KrF igjen med mindre enn de 2,2 milliardene sentrumspartiene flyttet på i fjorårets forhandlinger.

– De kan ikke forvente at vi kan gå med på det, sier en KrF-er til NRK.

Statsministerens folk mer involvert

Nå som forhandlingene er flyttet opp et nivå, er også statsministernes kontor mer involvert. For første gang siden budsjettforhandlingene startet tirsdag for en uke siden, var statsministerens kontor synlig til stede under forhandlingene i Stortinget.

Sigbjørn Aanes (H), statssekretæren som er én av statsminister Erna Solbergs (H) nærmeste medarbeidere, var stadig på innsiden av døren til forhandlingsrommets forværelse.

Solberg, som deltok i den muntlige spørretimen i Stortinget, sier selv at hun ikke lar seg stresse av sentrumspartiene fortsatt beskriver avstanden som stor.

Samtidig tror hun at det «helt sikkert» kommer mer penger på bordet når de parlamentariske lederne har tatt over ansvaret for forhandlingene.

– Det er ofte sånn at når man har gått hverandre litt på nervene, så kan det være greit at noen begynner på nytt, og at man kan få litt bevegelse i posisjoner, sier Solberg til NTB.

– Både Solberg og finansminister Siv Jensen (Frp) er viktige samarbeidspartnere for regjeringspartiene i Stortinget. De kan bidra med ganske mye, bekrefter Helleland.

Venstre firer på noen krav

Tirsdag kom Venstre regjeringen i møte på både bilavgifter og formuesskatten, hjertesakene til henholdsvis Frp og Høyre.

I skissen finanspolitisk talsmann Terje Breivik la på bordet sa partiet seg villig til å gå med på å senke bilavgiftene med nærmere en halv milliard kroner i 2015.

Etter det NRK erfarer skal kuttene i første rekke komme dem som kjøper hybridbiler til gode. Venstre kommer også Frp delvis i møte når det gjelder lettelser i omregistreringsavgiften. De går også bort fra kravet om at bensin- og dieselavgiften skal økes med 50 øre literen, men står fast på at avgiftene på drivstoff skal prisjusteres.

Venstre står likevel langt unna regjeringen, som i sitt budsjettforslag ønsker å kutte bilavgiftene med til sammen 1,3 milliarder kroner.

Når det gjelder formuesskatten sier Venstre-kilder til VG at partiet vedgår at denne saken er så viktig for Høyre at de skjønner at de må komme dem i møte.

I utgangspunktet vil Venstre øke innslagspunktet, slik at færre må betale formuesskatt, men la skatteprosenten være som i dag. Regjeringen ønsker på sin side å senke den fra én prosent til 0,75 prosent. I skissen Venstre la fram tirsdag sier de seg villige til å gå med en reduksjon til 0,9 prosent.

KrF tar til orde for å la formuesskatten stå uberørt neste år, og heller vente til Scheel-utvalget har levert sin rapport med å gjøre store endringer i skattesystemet.

Laster Twitter-innhold

AKTUELT NÅ