Hareide vil nekte å avgjøre med dobbeltstemme

Hvis det blir uavgjort mellom rød og blå side på KrFs landsmøte, kan Knut Arild Hareide i teorien avgjøre med en dobbeltstemme. Det har han ingen planer om å gjøre.

Knut Arild Hareide

Partileder i KrF, Knut Arild Hareide, sier at han ikke ville avgjort det endelige valget med sin dobbeltstemme, selv om han hadde fått muligheten.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Én uke før 190 KrF-ere fra hele landet skal samles for å avgjøre partiets - og dermed også regjeringens fremtid, er det kun fem stemmer som skiller rød og blå side.

Etter at fem nye fylkeslag i dag avgjorde hvilke delegater de skal sende til landsmøtet 2. november, leder blå side med 81 mot 76 delegater. I tillegg kan det såkalte Grøvan-alternativet, som går ut på å fortsette i opposisjon som vippeparti på Stortinget, i teorien få stor oppslutning på landsmøtet.

– Skal ikke avgjøres ved min dobbeltstemme

Det ligger altså an til å bli et svært jevnt valg. Skulle det bli uavgjort etter den skriftlige avstemningen, kan Hareide som partileder i teorien få anledning til å avgjøre med dobbeltstemme.

Overfor NRK utelukker han imidlertid helt at det kommer til å skje.

– Selv om jeg som partileder i enkelte saker har en dobbeltstemme vil jeg aldri finne på å bruke den i denne saken her. Det må være et reelt flertall bak vedtaket om veivalg som gjøres på landsmøtet.

– Hva skjer da om det blir uavgjort, for eksempel 95–95 mellom rød og blå side?

– Det må landsstyret i partiet ta stilling til og lage en plan for når det samles torsdag, dagen før landsmøtet. Men dette skal ikke avgjøres ved min dobbeltstemme. Alle delegater skal ha akkurat like mye å si på landsmøtet.

Etter det NRK forstår er det sannsynlig at et eventuelt uavgjortresultat i første omgang vil bli forsøkt løst ved å holde en ny votering like etter.

Det kan også tvinge seg frem en åpen votering, altså ved å rekke opp delegatskilter, dersom flere skriftlige voteringer skulle ende helt uavgjort.

Tidligere på kvelden ønsket ikke Hareide å svare på spørsmålet om dobbeltstemmen. Senere på kvelden snudde han, og sier nå at han ikke ville brukt den for å avgjøre valget.

Dagens «superlørdag» ga følgende resultater:

  • Møre og Romsdal sender seks blå og fem røde delegater, samt en som vil fortsette i opposisjon
  • Troms sender tre røde og tre blå delegater
  • Sogn og Fjordane sender fire røde og tre blå delegater
  • Trøndelag sender elleve røde og to blå delegater. En av disse skal først stemme for å bli værende i opposisjon
  • Hordaland sender ni blå og fem røde delegater

Søndag velger Nordland KrF delegater, mandag skal fylkeslagene i Oslo, Akershus og Vestfold gjøre sine valg, før Østfold avslutter som siste fylke ut på tirsdag.

SISTE NYTT

Siste meldinger