Hopp til innhold

Hareide: – Kjenner på en aggresjon

Lederen for 22. juli-komiteen på Stortinget, Knut Arild Hareide, forstår godt at folk er forbannet over at Anders Behring Brevik er vurdert strafferettslig utilregnelig.

Knut Arild Hareide KRF

Knut Arild Hareide (KrF) er overrasket over rapporten som slår fast at Breivik ikke er strafferettslig tilregnelig.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Jeg mener at med en så kontroversiell avgjørelse så vil det vært klokt med en ny vurdering, sier KrF-politikeren til NRK.no.

BAKGRUNN: Breivik er ikke tilregnelig - slipper fengsel

Overrasket og sint

Selv om han understreker at det er retten selv som må komme med en slik anmodning, legger han ikke skjul på at han er opprørt over de sakkyndiges rapport.

– Det er mange av oss i dag som er overrasket, og vi kjenner nok også på en aggresjon knyttet til den konklusjonen som har kommet i dag, sier han.

Dersom dagens konklusjon blir stående, slipper den terrorsiktede fengselsstraff og blir i stedet idømt tvunget psykisk helsevern.

– Politisk innspill

Frps Per Sandberg stiller seg imidlertid uforstående til at Breivik ikke skal være tilregnelig, og viser til at terroraksjonene 22. juli var nøye planlagt.

Også Knut Arild Hareide medgir at han er overrasket over de sakkyndiges rapport

– Han har virket veldig bevisst, både i planleggingen og gjennomføringen av de forferdelige handlingene, sier Hareide om Anders Behring Breivik.

Han er klar på at det ikke er komiteens rolle å be om en ny vurdering av Breiviks psykiske tilstand.

– Det er det opp til de som er ansvarlige for det rettslige å ta stilling til, men som et politisk innspill har jeg lyst til å si at det ikke er unaturlig med en ny vurdering, gjentar han.

Siste ord er ikke sagt

Fiskeriminister Helga Pedersen.

Helga Pedersen, Ap.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Nestleder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, ønsker ikke å gå inn på hva hun personlig tenker og føler om at Brevik er vurdert strafferettslig utilregnelig.

– Jeg ønsker ikke å utbrodere mitt følelsesliv i forhold til det. Jeg tar rapporten til etterretning og merker meg at den endelige avgjørelsen rundt hans tilregnelighet ikke tatt, sier Pedersen til NRK.

Den rettsmedisinske kommisjon har varslet at de vil levere sin gjennomgang av rapporten rundt juletider.

– Jeg merker meg også at domstolsadministrasjonen sier at rettssaken skal gå som normalt, uansett, sier Pedersen.

rapport

Her er rapporten som slår fast at Breivik ikke er tilregnelig.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

– Kort rettssak bra for de pårørende

Flere politikere NRK har snakket med sier de regner med at bistandsadvokatene til de etterlatte og pårørende vil kjempe for en ny vurdering av Breivik.

– De vil nok gjøre sitt beste for å radbrekke denne rapporten, sier Frps Per Sandberg.

Men Carl Bore, som er bistandsadvokat for flere av de som ble rammet av terrorangrepet i Oslo og på Utøya, er ikke like bastant.

Han tror derimot de sakkyndiges konklusjoner kan føre til en enklere og kortere rettssak.

– Det kan være en fordel i forhold til en opprivende straffesak i to eller tre nivåer, som kan ta flere år, sier han til NRK.no.

Bistandsadvokatene Mette Yvonne Larsen og Frode Elgesem sier til NTB at det ikke er noen grunn til å være redd den terrorsiktede og mentalt syke Breivik vil bli en fri mann med det første.

Larsen understreker også at flere av klientene ikke er så opptatt av hevnelementet i en tradisjonell fengselsstraff.

– De er opptatt av at han får en riktig reaksjon, sier hun.


Hva slags reaksjon eller straff Breivik får blir ikke klart før rettsaken er over til våren.

Rettssaken mot Breivik starter som planlagt den 16. april 2012, og da vil rapporten fra de sakkyndige bli lagt fram i sin helhet.

AKTUELT NÅ