Hopp til innhold

Fire partier innelåst i skjebnemøter nå - venter bare på KrF

GARDERMOEN (NRK): I kveld skal Erna Solbers drøm om en borgerlig flertallsregjering enten oppfylles eller knuses. Partiene har sittet innelåst siden klokken 14 - nå venter de bare på KrF.

Trineimøte

INNELÅST: Ved 19-tiden pågikk landsstyremøtene fremdeles for fullt. På bildet ser vi Trine Skei Grande diskutere med sine rådgivere på bakerste benk under Venstres møte på Thon Hotel Oslo Airport.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Landsstyrene og stortingsgruppene i Frp, KrF og Venstre, samt Høyres sentralstyre og stortingsgruppe ble like etter klokken 14 låst inne i fire forskjellige møterom fordelt på to flyplasshoteller på Gardermoen.

Før de gikk inn måtte politikerne legge fra seg mobiler og annet elektronisk utstyr for å hindre lekkasjer fra møtene.

Høyremøte

MÅTTE TØMME LOMMENE: Kristiansand-ordfører Harald Furre (H) la ut dette bildet av at Høyre-politikere legger mobiler og PCer i plastkasser før møtestart.

Foto: Harald Furre / Høyre

Planen er at alle skal forbli innelåst helt til alle fire partier har sagt ja eller nei til forslaget til regjeringsplattform. Om alle sier ja blir Erna Solbergs Høyre-Frp-Venstre-regjering utvidet med KrF, og får rent flertall i Stortinget.

Ved 20.40-tiden var Høyre, Frp og Venstre for alle praktiske formål ferdige med sine møter og vedtak om regjeringsplattformen, og etter det NRK erfarer venter alle nå bare på KrF.

Hareide tror det blir jevnt i KrF

På vei inn til Kristelig Folkepartis viktigste møte på mange år, er Knut Arild Hareide ærlig på at det trolig går mot slutten for han som KrF-topp.

– Jeg vet at dette kan være min siste dag som partileder. Det kjennes blandet. Det har vært et privilegium å være partileder for KrF.

Om utfallet av dagens landsstyremøte sier Hareide:

– Jeg tror det er jevnt, men naturlig nok tror jeg det er størst sannsynlighet for at KrF sier ja til å gå i regjering i dag. Jeg vet ennå ikke helt nøyaktig hva jeg skal si til mitt landsstyre, jeg må gå grundigere inn i plattformen, sier han.

112 dager er gått siden 46-åringen fra Bømlo rådet partiet til å felle Erna Solbergs regjering og forsøke å stable på beina en ny regjering bestående av Ap, Sp og KrF. I dag gjør partiet hans mest sannsynlig det stikk motsatte: Sier endelig ja til å bli en del av Erna Solbergs regjering sammen med Høyre, Frp og Venstre.

TV: Knut Arild Hareide omringet av reportere på vei inn til det som kan bli det siste møtet han deltar på som KrF-leder.

– Angrer du nå på at du satte i gang denne prosessen?

– Jeg mener det var riktig og jeg angrer ikke på det. Jeg har respekt for at vårt landssmøte, selv om vi var delt på midten, landet på dette. Svaret på hvilke gjennomslag vi har fått kommer i dag. Jeg tror det var riktig for oss å ikke avslutte etter sonderingene, men få svaret på hvilke gjennomslag vi kan få.

Dersom både KrFs organer og de tre eksisterende regjeringspartiene alle godkjenner regjeringsplattformen i dag, vil han som varslet gå av umiddelbart.

– Jeg har sagt hele veien at blir det sånn at KrF sier ja til å gå inn i regjering med Venstre, Høyre og Frp, og de andre også sier ja, så er det naturlig at jeg trekker meg som partileder, sier Knut Arild Hareide.

Ropstad vil ikke snakke om abort

I så fall overtar trolig 1. nestleder Olaug Bollestad som fungerende KrF-leder, inntil 2. nestleder Kjell Ingolf Ropstad ventelig overtar på permanent basis fra og med neste KrF-landsmøte.

Ropstadteam

TEAM ROPSTAD: KrFs sjefsforhandler Kjell Ingolf Ropstad og rådgiverne Jorunn Hallaråker og Stig Øyvind Blystad ankommer Gardermoen.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Nettopp Ropstad nektet på vei inn å si hvor fornøyd han er med regjeringsplattformen han har brukt de siste ukene på å forhandle frem.

– Jeg er veldig spent på hvordan mottakelsen blir. Nå skal vi legge det frem for landsstyret, så skal de få si sin mening.

Han beskrev forhandlingene som noe av det mest intense han har vært med på, men ville ikke svare på direkte spørsmål om utfallet for KrF er for dårlig dersom de ikke har fått gjennomslag for å endre abortlovens paragraf 2C.

Etter det både NRK og VG erfarer har Ropstad ikke klart å få gjennomslag for lovendringen han drev knallhard valgkamp på da han i høst kjempet for at KrF skulle velge blå side.

– Nå får vi se hva landsstyret sier til det som ligger her, var alt en ordknapp Ropstad ville si.

Spenninger også i Frp og V

Til gjengjeld har KrF ifølge NRKs opplysninger fått gjennomslag for å stramme inn abortloven på et annet punkt som gjelder fosterreduksjon, såkalt tvillingabort.

Ryktene har fått flere både i Frp og Venstre til å steile, og noen få, deriblant Unge Venstre-leder Sondre Hansmark, har varslet at han stemmer mot regjeringsplattformen dersom den rokker ved noe som helst i dagens abortlov.

Abidivinduet

AKTIVITET HOS VENSTRE: Finanspolitisk talsperson Abid Raja og politisk rådgiver for forskningsministeren, Kjartan Almenning, fotografert under Venstres landsstyremøte.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Også i Frp var forventingene høye blant landsstyremedlemmer NRK snakket med før møtestart. Flere gir uttrykk for at det vil bli høy temperatur om ikke partiet har fått solide gjennomslag både når det gjelder innvandring og avgifter.

En av de som har sittet i forhandlinger for Frp, parlamentarisk leder Hans Andreas Limi, vil ikke svare på hvor trygg han er på forslaget til regjeringsplattform blir godtatt i Frps høyeste organ.

– Det er opp til landsstyret å avgjøre, men det er klart at vi mener at vi har et godt sluttprodukt, så avventer vi hva landsstyret sier, sier Limi til NRK.

Forhandlingene på Granavolden Gjæstgiveri blir beskrevet som tøffe og krevende av alle involverte. Som NRK erfarte onsdag ble stemningen under en miljødiskusjon sist helg så amper at Trine Skei Grande tok med seg sine Venstre-kollegaer og forlot forhandlingsrommet i ren frustrasjon.

Solbergs store prosjekt

Helt siden Erna Solberg ble leder i Høyre for 15 år siden, i 2004, har en borgerlig samlingsregjering vært hennes og partiets langsiktige mål.

Etter valget i 2013 gikk Høyre og Frp i regjering, med støtte fra Venstre og KrF. I januar 2017 ble Venstre en del av regjeringen mens KrF forble støtteparti. I dag kan også KrF vedta å gå inn i regjeringen, som da vil ha rent flertall i Stortinget og kunne gjennomføre alt den måtte ønske.

Nettopp hva en slik regjering skal gjøre og ikke gjøre har de siste to ukene vært gjenstand for intense regjeringsforhandlinger på Granavollen i Oppland. De ble fullført onsdag kveld.

Lekkasjer fra plattformen

Innholdet i regjeringsplattformen blir først kjent når de fire partitoppene skal holde felles pressekonferanse etter at partiene har fattet sine vedtak om å godkjenne den eller ikke. NRK vet likevel følgende:

  • Det blir ikke gjort endringer i den omstridte paragraf 2C i abortloven. Kjell Ingolf Ropstad og blå side i KrF kjørte før KrFs veivalg knallhard valgkamp på at dette kunne man få til i forhandlinger med Solberg-regjeringen, men etter det NRK og VG erfarer har han mislyktes.
  • Til gjengjeld har KrF ifølge NRK og TV 2s opplysninger fått gjennomslag for innstramminger i et annet punkt i abortloven vedrørende fosterreduksjon, såkalt tvillingabort. Dette har allerede utløst kraftig reaksjoner blant annet i Unge Venstre, som vil stemme nei til regjeringsplattformen om det stemmer.
  • Ifølge TV 2 har KrF gått gjennomslag i forhandlingene for en ny barne- og familiereform som særlig skal komme ressurssvake til gode. I plattformen står det også at de fire partiene er enige om å øke barnetrygden.
  • Etter det NRK erfarer skal Frp ha fått med seg de andre partiene på at bompengesatsene skal reduseres. Ifølge kilder har Frp også gått på flere seire enn tap når innvandringspolitikken til en eventuell firepartiregjering har blitt spikret under forhandlingene.

AKTUELT NÅ