Hopp til innhold

Hareide om Human-Etisk Forbund: – De har en agenda om å fjerne religion fra samfunnet vårt

KrF-leder Knut Arild Hareide er enig med sjefsbiskopen som ikke vil gjøre skolegudstjenester mindre kristne. Samtidig går han hardt ut mot Human-Etisk Forbund som ønsker å fjerne ordningen.

Knut Arild Hareide

Knut Arild Hareide sier han ikke forstår argumentasjonen fra Human-Etisk Forbund om å avvikle ordningen med skolegudstjenester. – Det vil være å ta bort en viktig del av vår tradisjon og kulturarv.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Vi skal ikke tilpasse gudstjenestene. Det skal være et ekte produkt som kirken ønsker å gi til elevene, sier Hareide til NRK mandag.

– Det betyr bønn, salmesang, velsignelse, prekener – alt skal være med.

Ledende biskop i Den norske kirkes bispemøte, Helga Haugland Byfuglien, ga klar beskjed under første dag av årets bispemøte om at kirken bør si nei til rektorer som ber om at skolegudstjenester blir gjennomført uten Fadervår eller julesalmer.

– Vår tradisjon

Hun frykter skoleledere presser kirkene til å lage markeringer uten bønn og velsignelse.

Helga Haugland Byfuglien

Fast preses i Bispemøtet i Den norske kirke, Helga Haugland Byfuglien, vil ikke endre skolegudstjenestenes religiøse innhold.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det er noen ting som hører med i en gudstjeneste, og hvis de ikke får det så blir det noe annet, sier hun til NRK.

Hareide sier det er bra at biskopen er så tydelig på at gudstjenesten skal ha et klart kristent budskap.

– Derfor er signalene fra kirken i dag veldig positive. Den er et viktig uttrykk for vår tradisjon, sier KrF-lederen.

– Har ikke plass i skolen

Pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen, var også til stede under bispemøtet for å legge frem deres syn på ordningen.

Han mener at skolen skal være livssynsnøytral og ikke tillate at noen får dyrke sin religion i skoletiden, mens andre ikke får det.

– Gudstjenester er en blanding av kunnskapsformidling om religion og deltagelse i religiøse handlinger, og ikke har noen plass i dagens norske skole, sier han til NRK.

– For meg er det helt åpenbart. Skolen skal drive med kunnskapsformidling, foreldrene har ansvaret for deltagelse i religiøse handlinger.

Jens Brun Pedersen

Jens Brun-Pedersen i Human-Etisk Forbund sier er kritisk til skolegudstjenester og sier at skolen skal være livssynsnøytral.

Foto: Human-Etisk Forbund

Fra 1. januar skal Den norske kirke skilles fra staten og bli selvstendig. Det fører til at kritikere av ordningen med skolegudstjenester mener det er enda større grunn til å avvikle den.

– Når kirken får en mer selvstendig stilling fra neste år av så bør det være et puff i retning av at skolen gjør seg mindre avhengig av kirken, sier Brun-Pedersen.

– Kirken er ikke et museum

Men der er både biskopen og KrF-lederen sterkt uenige med ham. Hareide sier at Human-Etisk Forbund har en «agenda om å ta religion vekk fra vårt samfunn».

– Det vil være å ta bort en viktig del av vår tradisjon og kulturarv og det er jeg sterkt uenig i, sier han.

– Nettopp når vi skiller stat og kirke, er det ekstra viktig at vi tar vare på røttene våre og skolegudstjenesten er helt naturlig for fremtiden.

Byfuglien sier at skolegudstjenestene er forankret i skolens allmenne oppdrag, og mener det er tydelig i det som er skolens mandat – nemlig å formidle tradisjon og kultur.

– Det er godt forankret i formålsparagrafen i opplæringen – at man skal formidle kristenhumanistisk arv, tradisjon og verdier. Det gjøres i en gudstjeneste, sier hun.

– Skolegudstjenestene er forankret i skolens allmenne oppdrag. Kriken er ikke et museum, det er et rom hvor det er en levende tro, og det møter elevene gjennom gudstjeneste.

AKTUELT NÅ