Hareide krevde asyl-svar fra Solberg

KrF-leder Knut Arild Hareide ville ha en garanti fra statsministeren på at Norge ikke bryter internasjonale regler når vi sender asylsøkere tilbake til Russland.

Knut Arild Hareide

VILLE HA GARANTI: Knut Arild Hareide med spørsmål til statsminister Erna Solberg i årets første spørretime.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Da flere tusen flyktninger kom over grensa på Storskog i løpet av kort tid i høst, vedtok Stortinget en ny lov for å begrense antallet.

I Stortingets spørretime onsdag, den første for året, ville KrF-leder Knut Arild Hareide ha en garanti fra statsministeren på at Norge følger internajsonale forpliktelser og flyktningkonvesjonen når asylsøkere nå blir sendt tilbake til Russland.

– Da KrF gikk med på å begrense ankomstene, presiserte vi at det ikke skulle stride med internasjonale forpliktelser, sa Hareide.

Den fremste kompetansen

Nærbilde av Erna Solberg. Blå bakgrunn

SVARTE: Erna Solberg mener Norge er innenfor sine internasjonale forpliktelser.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Vi inviterte Stortinget til en lovendring i høst for å fjerne en paragraf i norsk lov som sa at vi måtte behandle alle asylsaker i Norge. Hvis folk kommer fra et land som regnes som sikkert, har vi ingen internasjonal forpliktelse om å behandle søknaden, svarte Solberg.

Det forklarte hun som hele konseptet rundt hastevedtaket som ble gjort i Stortinget i høst. Hareide var ikke fornøyd med svaret og spurte igjen om en garanti fra statsministeren.

– Vi har brukt den fremste folkerettslige kompetansen vi har for å diskutere disse reglene. Vi mener vi er innenfor, svarte Solberg igjen.

– Grundige vurderinger

Trine Skei Grande

VILLE HA GARANTI: Trine Skei Grande

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Venstre-leder Trine Skei Grande fortsatte i sitt tilleggsspørsmål fokuset på asylsøkerne som blir sendt tilbake til Russland. Også hun ville ha en garanti fra Solberg på at Norge ikke bryter internasjonale forpliktelser.

– Vi har foretatt grundige vurderinger av flyktningkonvensjonen og menneskerettighetserklæringen. Vi mener vi er godt innenfor i forhold til det vi gjør i Russland, svarte Solberg.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger