Hopp til innhold

Hareide frykter at forbudet mot alkoholreklame kan falle

Fra 1. november kan alkoholprodusenter informere om produktene sine på egne nettsider. Regjeringen har lagt til flere unntak fra forbudet mot alkoholreklame.

Knut Arild Hareide

PROVOSERT: Knut Arild Hareide mener regjeringen kun har tatt steg i feil retning i alkoholpolitikken.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Valglogo
Sylvi Listhaug

- MODERNISERING: Sylvi Listhaug mener det er sunn fornuft å åpne for at alkoholprodusenter kan informere om produktene sine.

Foto: Andrè Bendixen / NRK

– Vi sørger for at forbrukerne får lettere tilgang til informasjon om alkohol. Vi har sett en ølrevolusjon i Norge, med mange mikrobryggerier som produserer spennende øl. Vi ønsker at de skal få fortelle om produktene sine, sier landbruks- og matminister, Sylvi Listhaug.

– Blir provosert

Statsråden vil ikke kalle det en liberalisering av forbudet mot alkoholreklame, men heller en modernisering.

– Vi lever i 2015. Alle finner informasjon på internett, der det også er masse informasjon om utenlandske alkoholprodusenter. Da er det litt rart hvis ikke norske produsenter også skal få fortelle om seg selv og sine produkter. Det er en modernisering som er basert på sunn fornuft.

– Åpner du opp for alkoholreklame?

– Nei, det er nøktern info. ikke reklame. Du blir ikke eksponert for det hvis du ikke ønsker, men du må aktivt gå inn å søke etter informasjonen, sier statsråden.

I samarbeidsavtalen med KrF og Venstre står det i punkt 4n at «hovedlinjene i norsk alkoholpolitikk ligger fast». Etter den tid har det blitt mulig å handle mer tollfri alkohol og åpningstidene til vinmonopolet er utvidet.

– Alt regjeringen har gjort innenfor alkohol har vært liberalisering. Mange små steg blir til slutt et stort steg i feil retning, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Nøktern informasjon eller reklame?

I flere av de nye unntakene presiseres det at informasjonen om alkoholen skal være nøktern. Hareide frykter det blir vanskelig å skille nøktern informasjon fra reklame.

– Vi har gitt tydelig beskjed til regjeringen at det nå må tas noen steg i riktig retning også. Alkohol kan gi store skadevirkninger og derfor har vi forbud mot å reklamere. Det er viktig for KrF å opprettholde det forbudet.

– Provoserer det deg at regjeringen kommer med dette?

– Det som provoserer meg er at alt regjeringen har gjort innenfor dette viktige sosialpolitiske området, har gått i gal retning, svarer KrF-lederen.

Kan lage brosjyrer

Onsdag var Sylvi Listhaug på besøk på Lindheim fruktgård og ølkompani. Odelsjente Ingeborg Lindheim ønsker endringene velkommen.

– Det er på tide at dette skjer, for vi gjør jo ikke noe galt. Nå kan vi informere om produktene våre med både bilder og tekst. Det kunne vi ikke før.

Lindheim vil også få mulighet til å lage brosjyrer og informasjonshefter hun kan ta med seg og dele ut på ulike ølmesser. Det kan hun ikke med gjeldende regler.

– Gjør regjeringen det lettere for deg nå?

– Det gjenstår å se, men jeg tror det.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger