Hareide fortsatt lei seg etter nederlaget: – Vi har gått for langt til høyre

Det er 50 år siden første politiske kvarter gikk på lufta. 50 år fylt med politisk drama og duell. I dag hyllet programmet seg selv og Hareide kom med et stikk til partiets retningsvalg.

Politisk kvarter

NY FASE: Knut Arild Hareide forteller i politisk kvarter sin jubileumsending at han går inn i en ny fase etter nederlaget om å føre partiet mot venstre.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det var duket for en festaften for bursdagsbarnet politisk kvarter som fyller 50 år i år. Og debattprogrammet ble feriet slik debattprogrammer skal – med en ekstra lang debatt.

Hyllet «Politisk kvarter»

HYLLET: Politisk kvarter ble hyllet av et tverrpolitisk band under feiringen.

Hareide om retningsvalget: – Vi kunne kanskje hatt tydeligere spilleregler

Politisk kvarter jubileum

BURSDAG: Politisk kvarter feirer 50 år. I kveld feires debattprogrammet med en times direktesending på Ingensteds i Oslo.

Foto: Hans Cosson-Eide

Blant gjestene var den avtroppende KrF-lederen Knut Arild Hareide som har hatt noen uker på å komme seg etter høstens dramatiske retningsvalg mot venstre, som endte mot høyre.

– Vi var uklare i 2017. Det var nok grunnen til at jeg var den gjesten som var invitert mest til politisk kvarter for å forklare meg. Men det hjalp hverken meg eller dere tror jeg, sier Hareide lattermildt.

Politisk kvarter.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Men så 28. september valgte du venstre, er det noe du tenker nå at du kunne gjort annerledes?

– Jeg tror partiet har gått litt for langt til høyre, og det må jeg ta ansvar for som leder for partiet. Jeg tror prosessen var åpen, ærlig og demokratisk – selv om det sikkert er ting som kunne vært gjort annerledes.

– Hva kunne du gjort for at partiet ikke skulle gått til høyre?

– Vi kunne kanskje hatt noen tydeligere spilleregler i de fem ukene som forelå, men så ble det som det ble, sier Hareide.

NRK, Politisk kvarter.

FEIRER MED DEBATT: Statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre var de første som møttes til debatt i jubileumsendingen. Her sammen med kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg er nok mest skuffa

På spørsmål om hvor Hareide er i sorgprosessen er svaret klart:

– Jeg er nok mest i den skuffa fasen. Jeg så potensialet i retningen jeg pekte ut, og jeg har aldri opplevd større politisk entusiasme som ukene etter talen min 28. september.

– Så du er fortsatt litt lei deg?

– Ja.

Men om dette er slutten på Hareide som toppolitiker vil han ikke svare på.

– Jeg går over i en ny fase, men jeg skal være på stortinget og ser frem til det. Dette blir en annen rolle for meg, men jeg har ikke tenkt til å spå så mye om fremtiden.

Hør Listhaugs angrep mot Hareide i Politisk kvarter:

– Hareide sleiker imamer oppetter ryggen, sier Listhaug

– Hareide sleiker imamer oppetter ryggen, sier Listhaug

SISTE NYTT

Siste meldinger