Hopp til innhold

Hareide etter andre skjebnemøte: - Vi når ikke tidsfristen

Regjeringen og støttepartiene har hatt ett år på seg til å bli enige om det grønne skatteskiftet, uten å lykkes. Nå ryker tidsfristen de hadde satt til i morgen.

Knut Arild Hareide

HJEMMEBESØK: Krf-leder Knut Arild Hareide kommer i kveld tilbake til statsministerboligen for å forhandle videre om budsjettet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Erna på cupfinale

LADET OPP MED FOTBALL: Erna Solberg overvar cupfinalen mellom LSK og Røa i ettermiddag. I kveld venter tøffe forhandlinger om budsjettet,

Foto: ≈serud, Lise, Åserud, Lise / NTB scanpix

Møtet i statsministerboligen ble ferdig like før klokka 23.30, uten at partene lyktes å komme til enighet.

– Vi når nok ikke fristen klokken 18 i morgen, sier KrFs Knut Arild Hareide etter møtet.

– Men jeg tenker at det fortsatt er muligheter for å komme fram til en løsning. Vi må møtes igjen, men vet ikke når det blir. Det blir trolig ikke i morgen, sier han.

Og det er fortsatt stor avstand i forhandlingene sier kilder til NRK. Regjeringens bilpakke ligger fortsatt fast.

Begge parter har levert nye forslag til tiltak som skal kutte klimagassutslipp, nå må begge sider regne på motpartens forslag før de møtes på nytt.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier også at hun har tro på en løsning.

– Det gjenstår fortsatt mye arbeid før vi er enige, men jeg har ikke gitt opp noe som helst, sier hun.

– Ikke aktuelt å endre

Frontene i budsjettforhandlingene er steile.

– Det blir ikke aktuelt å endre bilpakken. De må de heller kaste oss. Det finnes folk i dette landet som faktisk er avhengige av å bruke bilen, sa fylkesleder i Østfold Frp, Leif Eriksen før møtet startet lørdag.

– Vi må få gjennom et grønt skifte som gir vesentlige utslippskutt allerede i 2017. Regjeringen kan ikke jukse seg bort fra lovnaden de ga i fjor, sier fylkesleder i Hedmark Venstre, Sjur Skjævesland.

Uttalelsene fra de to lokalpolitikerne i henholdsvis Frp og Venstre illustrerer hvor vanskelig det er for statsminister Erna Solberg å dra en budsjettenighet i land i år.

Fortsatt stor avstand

I fjorårets forhandlinger sikret hun og regjeringen Venstres støtte ved å skrive inn en merknad om det grønne skatteskiftet i budsjettavtalen. Endringene skulle «være av en størrelse som forsterker klimaforliket og gir betydelige reduksjoner i klimautslippene».

362 dager etter avtalen ble inngått, er Venstre og KrF fortsatt ikke fornøyd med regjeringens tilbud.

Lørdag ettermiddag tok Erna Solberg pause med cupfinalen i fotball mellom LSK og Røa.

– Vi må holde på til vi finner gode løsninger. Vi skal gjøre vårt beste for å holde fristen, sa Solberg på vei inn på stadion.

– Men nå må dere dekke jentefotball.

Håper de har vært kreative

Lørdag kveld møttes partilederne i Høyre, Frp, Venstre og KrF til et nytt avgjørende møte i statsministerboligen.

Venstre-leder Trine Skei Grande var først på plass – fortsatt optimistisk:

– Regjeringen fikk mye å jobbe med i går, og jeg er veldig spent på hva de har kommet fram til nå. Jeg håper de har vært kreative, sa Grande til NRK før hun gikk inn.

En halvtime senere kom Krf-leder Knut Arild Hareide med tilsvarende budskap.

– Vi har forventninger til at vi finner løsninger. Jeg vet at det har vært kontakt mellom de finanspolitiske talsmennene i dag, så jeg vet at det er gjort et arbeid, sier Hareide som understreker at de ikke har stilt et ultimatum om bilpakken.

– Vi er villig til å se på løsninger uten bilpakken, men da kreves det mer.

Som NRK fortalte tidligere i dag er det særlig statsministerens svar på to spørsmål som kan avgjøre om det blir brudd i kveld, eller ikke:

  • Er det mulig å åpne bilpakken?
  • Er det mulig å komme rundt bilpakken ved at andre tiltak fører til tilsvarende kutt i klimagassutslippene allerede fra 2017?

Samtidig vet Erna Solberg (H) at regjeringspartner Fremskrittspartiet ikke kan godta at bilpakken endres. Derfor har regjeringen arbeidet hardt med å komme opp med alternativer som både Venstre og Frp kan leve med. Som Aftenposten fortalte fredag, jobbes det blant annet med en løsning der biodiesel spiller en viktig rolle. Målet er å finne en måte å øke salget av biodrivstoff, uten å øke avgiften på bensin eller diesel.

Hareide: Må holde løftet

Ifølge fredagens lekkasjer inneholdt det siste tilbudet fra regjeringen en klimapakke på rundt tre milliarder kroner, der noe av det også er skattekutt.

Men verken KrF eller Venstre mente det var godt nok.

– Det er ikke tvil om at en del av det regjeringen har lagt fram, er i riktig retning. Samtidig er det en utfordring av vi ser ikke et resultat der klimagassutslippene går betydelig ned. Det har KrF lovet, det har Venstre lovet, det har også Høyre og Fremskrittspartiet lovet. Det er det som må være målet vårt, at vi når det vi har blitt enige om tidligere, sa KrFs Knut Arild Hareide til NRK lørdag formiddag.

Venstre mener forslaget i stor grad er triksing med tall. De mener blant annet at det som ligger i potten på jernbane og kollektiv stort sett er reversering av kutt i regjeringens opprinnelige budsjettforslag.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger