Hopp til innhold

Hard kritikk mot SAS-ledelsen – 700 ansatte bak anonymt protestbrev

I et brev retter rundt 700 ansatte i SAS skarp kritikk mot ledelsen i selskapet. Fortvilte medarbeidere beskriver en rådende «fryktkultur», ifølge STV.

SAS-maskin på Værnes

SAS-streiken i april-mai omfattet 4000 innstilte flyginger. Her et fly på bakken på Værnes flyplass. Et anonymt brev om fryktkultur etter den avsluttede streiken er undertegnet av 700 ansatte i SAS.

Foto: Aslak Woo Ravlum / NRK

– SAS trenger en ny lederstil. Vi vil ha en leder å følge, ikke en sjef, slår de ansatte fast i brevet, skriver Sveriges Television.

Etter seks dager, 300.000 rammede passasjerer og 4000 innstilte flyginger, var streiken over mellom flygerne og SAS 2. mai i år.

Men den har tydeligvis skapt vondt blod internt i SAS-konsernet, skriver kanalen. Det foreligger nå et anonymt protestbrev fra 700 ansatte til ledelsen.

– «Management by fear»

På gulvet i selskapet er det fortsatt misfornøyde arbeidere. I brevet, som er adressert direkte til selskapets ledelse, skriver de 700 ansatte om at misnøyen vokser og at situasjonen ikke lenger er holdbar.

– Vi trykkes ned av en stor og dyr administrasjon som bruker «management by fear», sier en av initiativtakerne til brevet til SVT.

Flystreik

SAS-streiken varte i seks dager i vår. Den rammet rundt 300.000 passasjerer.

Foto: Tore Ellingseter / NRK

– Alvorlig at mange føler det slik

– Dette er et grasrotopprør som ikke stammer fra vårt forbund. Brevet påpeker likevel en del ting som også vi har ønsket å gjøre noe med, sier Christian Laulund, leder for SAS-flygerne i Norsk Flygerforbund.

– Det er alvorlig at så mange føler dette, sier Laulund.

– Det er en gryende irritasjon at det mangler kommunikasjon mellom ansatte og ledelsen i SAS. Vi håper at ledelsen tar dette på alvor, sier han videre.

Leiar i Norske SAS-piloters forening, Christian Laulund.

Christian Laulund sier det er alvorlig at så mange føler det på denne måten som det skrives om i brevet til SAS-ledelsen.

Foto: Ola S. Hana / NRK

– Oppgitt over ledelsen

Brevet beskriver at kilder vitner om avtalebrudd, møter med sjefer der man oppfordres å aldri gå alene og om en kultur der de som tenker annerledes hysjes ned, skriver SVT Nyheter.

Initiativtakeren til brevet fortsetter:

– Medarbeidere er oppgitt og kjenner på en stor håpløshet. Fly- og bakkepersonell har blitt slått sammen etter streiken. SAS-ledelsen undervurderer medarbeidernes intelligens. Det har provosert og vendt oss mot ledelsen, sier medarbeideren.

LES OGSÅ: SAS-streiken er over

– Ansatte er livredde

Ingen av de 700 ansatte som står bak brevet vil stå fram med navn.

Hvorfor har dere valgt å være anonyme?

– Mange sier at de støtter dette, men er livredde for å skrive under.

Personen forteller overfor SVT Nyheter at støtten har vært massiv og at initiativtakerne har fått flere oppmuntrende uttalelser fra andre ansatte i selskapet. Man regner også med at underskriftene kommer til å fortsette å strømme inn.

I en melding på SAS interne nettverk kommenterer konserndirektør og «Chief of Staff», Carina Malmgren-Heander, brevet.

– Jeg vil takke dere for deres engasjement, det er herlig å se. Jeg er positiv til at vi har samme mål i tankene: På lang sikt et lønnsomt og fremgangsrikt SAS, skriver Malmgren-Heander.

– Samme mål i sikte

Til NRK skriver informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS at ledelsen har mottatt et åpent brev, og de kan konstatere gledelig nok at de har samme mål i sikte, et langsiktig lønnsomt SAS.

Knut Morten Johansen, informasjonssjef SAS

Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen sier alle medarbeidergrupper har blitt påvirket og bidratt stort, til tross for at forandringene har vært smertefulle i SAS-konsernet.

Foto: BJORN H STUEDAL / BJORN H STUEDAL www.stuedal.no

– De fleste av de tiltak som foreslås i brevet er tilsvarende det som vi jobber med, og i henhold til våre faste medarbeiderundersøkelser blant våre 13000 SAS ansatte så bekreftes det at vi er på riktig vei, sier Johansen.

– Våre medarbeidere er SAS viktigste ressurs og man skal ha en bra arbeidsplass uansett hvor man jobber. Men man skal huske at SAS har vært igjennnom en enorm omstilling, fra å være på konkursens rand til at vi igjen over tid nå har kunnet oppvise lønnsomhet i en skarp konkurranse med små marginer, sier informasjonssjefefen.

AKTUELT NÅ