Har truet beltesyndere med bussbøter i ti år – ingen har fått

I ti år har det vært påbudt å bruke bilbelte i busser som er utstyrt med det. Like lenge har Statens vegvesen truet med gebyrer. Det har vært tomme trusler - til i år.

I ti år har det vært påbudt å bruke bilbelte i busser som er utstyrt med det. Like lenge har Statens Vegvesen truet med gebyrer. Det har vært tomme trusler - til i år.

VIDEO: Snart kan du få bot for å droppe belte på bussen.

Denne uka driver Statens vegvesen kampanje for å få deg til å bruke bilbelte når du sitter i buss. Mens nesten alle bruker belte i bilen, er det langt vanligere å droppe det i bussen.

Kontrollørene som denne uka går gjennom busser over hele landet nøyer seg med en vennlig påminnelse.

Men snart legges silkehanskene vekk. Da risikerer du gebyr på 1.500 kroner.

Hver fjerde dropper

– Det begynner vi med til høsten, ja, sier Ingrid Heggebø Lutnæs, leder for seksjon for trafikantadferd i Vegdirektoratet, til NRK.

Tellinger under fjorårets kampanje viste at hver fjerde busspassasjer lot være å bruke belte.

– Beltet hindrer deg i å bli kastet rundt i bussen og skade både deg selv og andre hvis det skjer en ulykke, sier Ingrid Heggebø Lutnæs.

Beltepåbudet gjelder i busser der det er montert belter. Det gjelder paradoksalt nok også i busser der ståplasser er tillatt.

– Men at det er tillatt å stå, hindrer ikke de som faktisk sitter i å bruke belte, sier Lutnæs.

Bussjåfør Rune Åmodt i Unibuss har opplevd på kroppen hvordan det er å sitte i en buss uten belte når den velter. Under en ferietur til Tyrkia var han og kona på en busstur som endte i en ulykke.

Opplevde bussvelt

– Ingen bortsett fra sjåføren og lokalguiden brukte belte. Da bussen veltet ble en far og sønnen hans kastet ut og klemt under bussen. Gutten og en annen passasjer mistet livet, forteller Åmodt.

Før denne ulykken hendte det at han var slurvete med å bruke belte i buss, selv som sjåfør. Det skjer ikke lenger.

I juli 2014 omkom fire sveitsiske turister da bussen de satt i kjørte av veien i Namsskogan i Nord-Trøndelag. Tre av dem brukte ikke belte. Havarikommisjonen slo etterpå fast at disse tre trolig ville overlevd om de hadde brukt bilbelte.

Rune Åmodt har aldri sett passasjerer bli ilagt gebyr for å droppe beltet, men mener det er bra hvis vegvesenet begynner å ilegge gebyrer fra høsten av. Da håper han flere kommer til å bruke belte.

– Jeg har jo sett hvor galt det kan gå å la være, sier Åmodt.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger