NRK Meny
Normal

Har to slektninger i Syria: – Har gitt opp å få dem hjem

Flere norske familier som har slektninger som har reist til Syria, har liten tro på å se dem på norsk jord igjen.

Han har prøvd å få slektningene ut av Syria, uten å lykkes.

NRK har møtt en mann i 20 årene. Han har i lang tid hatt to nære slektninger i Syria, som kjemper for terrorgruppen IS. Av hensyn til de to slektningenes sikkerhet har NRK valgt å anonymisere mannen.

Foto: Tormod Strand

– Jeg har gitt opp å få dem hjem, forteller en pårørende med to nære slektninger i IS til NRK.

NRK har flere ganger møtt den unge mannen i 20 årene. Han har i lang tid hatt to nære slektninger i Syria, som kjemper for terrorgruppen IS. Familien har fått signaler om at de to vil hjem fra Syria, men fortviler over at det ikke skjer noe.

– Jeg får inntrykk av at de vil hjem. De dro ned dit og var veldig motiverte, men nå angrer de. Nå er det ikke Assad de kjemper mot lenger. Nå kjemper de mot andre små islamistiske grupper. De kom dit for feil grunn. Og de blir holdt mot sin vilje, sier mannen i 20 årene.

Blir overvåket

Av hensyn til de to slektningenes sikkerhet har NRK valgt å anonymisere mannen. Alt som skrives i norske media plukkes raskt opp hos de norske som kjemper for IS. Dette kan sette slektningene i fare.

De to familiemedlemmene som har sluttet seg til IS bor i Raqqa i Syria-hovedkvarteret til IS. Fra internettkafeer i byen kommuniserer de med familien i Norge, men det er begrenset hva de får formidlet.

– De går på internettkafeer som er IS-kontrollerte. IS sjekker hva de skriver. De har en viss tid de kan være online. Og det står alltid noen og ser på og passer på at de ikke gjør noe galt og som følger med på hva de skriver, sier han.

– Umulig å få dem ut derfra

Selv har mannen i 20 årene liten tro på at han får se sine nære igjen.

– De er langt inne i IS-kontrollerte områder og det er umulig å få dem ut derfra, sier han.

Ferske tall fra Politiets sikkerhetstjeneste viser at minst 80 personer har reist fra Norge for å slutte seg til grupper som kjemper i Syria og Irak. PST mener det reelle tallet er langt høyere på grunn av store mørketall.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger