Har stanset 150 brev fra Breivik

Ila fengsel har stanset 150 brev fra Anders Behring Breivik til meningsfeller over hele verden. Samtidig har han klaget på beslaget av et brev adressert til ham, og fått tilgang til det.

Anders Behring Breivik med forsvarerne

Anders Behring Breivik har klaget på soningsforholdene.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Reglene for hva som kan godtas i Breiviks brevutveksling ble skjerpet i sommer, og da opplyste Justisdepartementet også at post til Breivik har blitt stoppet på grunn av straffbart innhold.

All post til og fra Breivik kontrolleres av Ila fengsel- og forvaringsanstalt, der han for tiden befinner seg.

Breiviks forsvarer, Tord Jordet, sier til NRK at Breivik nå har om lag 150 brev som han ønsker å sende ut, men som fortsatt ligger til kontroll eller vurdering.

– Brevene er hovedsakelig til meningsfeller. Han skriver litt om hvordan han har det, og hans tanker om fremtiden. Det er ikke noen oppfordringer til vold eller terror, sier Jordet.

Allerede i sommer ble det kjent at Breivik sender brev til høyreekstreme støttespillere , der han ber om hjelp til å fortsette sin kamp.

Han skal ha brukt mellom åtte og ti timer daglig på å skrive brev, og ønsker å etablere et nettverk for ekstremister utenfor fengselsmurene.

Tord Jordet ved Ila fengsel

NRK møtte Tord Jordet utenfor Ila fengsel, der posten til Anders Behring Breivik kontrolleres.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Klagde og fikk tilgang til brev

Breivik får også mange brev tilsendt. Flere av disse er også stanset.

– Det har vi ikke noen fullstendig oversikt over, men etter det jeg har fått opplyst fra fengselet, er det et betydelig antall. Det er også noen klagesaker som er i gang på innkommende brev som har blitt nektet utlevert, og der venter vi på avklaringer, sier Jordet.

Ifølge Jordet har Breivik sendt inn to klager på brev som er blitt stanset, og fått medhold i en av dem.

Brevene må skrives for hånd, og Breivik får kun bruke en gummipenn. Mange av brevene er identiske, og sendes til et større antall mottakere. Ifølge Jordet står det en skrivemaskin klar i fengselet.

– Noen må fatte et vedtak først. Jeg vet ikke om det er en regional beslutning eller om det er fengselsmyndighetene som kan avgjøre det, sier Jordet.

Breivik reagerte på at datamaskinen hans ble fjernet fra cella, og har søkt om å få en skrivemaskin. Han har også bedt om en spillkonsoll.

Klager på soningsforholdene

Breivik sendte 31. oktober inn en formell klage på soningsforholdene til Kriminalomsorgens sentrale forvaltning.

Klagen går hovedsakelig ut på sensur av brevene hans, og et manglende aktivitetstilbud, deriblant mangelen på en datamaskin.

Les: Slik blir Breiviks Ila-hverdag

Politiet har i dag besøkt Breivik for å gå gjennom resten av beslagene. De skal finne ut hva han ønsker utlevert, og hva som skal destrueres.

– Det er snakk om dokumenter, klær og andre eiendeler. Han vil gjerne ha tilbake personlige ting, som attester, vitnemål og bilder, sier Jordet.

Ila fengsel vil ikke stille til intervju.

Politi med beslag på vei ut fra Ila

To politibetjenter har besøkt Breivik for å diskutere beslagene de har gjort. Breivik har krevd å få tilbake enkelte eiendeler.

Foto: Helge Carlsen / NRK

SISTE NYTT

Siste meldinger