NRK Meny
Normal

Har sendt ut OBS-varsel for ni fylker: – For sent å dra hjem fra hytta nå

I Sogn og Fjordane advarer Røde Kors ferierende i påskefjellet om å gå ut på grunn av kraftig vind og skredfare. Flere veier i fjellet er stengt, og det kan bli flere.

Bettina Smebye har filmet kolonnekjøring over Hardangervidda

KOLONNEKJØRING: Det er kolonnekjøring over Hardangervidda i dag. Dersom været ikke bedrer seg, kan fjellovergangen i verste fall bli stengt, sier Statens Vegvesen. VIDEO: Bettina Smebye

  • Meteorologisk institutt sender ut OBS-varsel for ni fylker
  • Kraftig vind og snø fører til stengte veier og kolonnekjøring i fjellet
  • Røde Kors i Sogn og Fjordane ber folk om å holde seg inne
  • Kan bli flere stengte veier i morgen
  • Økt skredfare gjør at NVE advarer skigåere

Det er nå så sterk vind og vanskelige kjøreforhold i fjellet av Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for store deler av Sør- og Vest-Norge.

Kristian Gislefoss

OBS-VARSEL: Statsmeteorolog Kristian Gislefoss advarer om kraftig vind i fjellet.

Foto: Bård Gudim

– Det blir veldig mye vind på Vestlandet og på fjellet i Sør-Norge, der mange nå er på påskeferie. Noen steder kan det bli liten til full storm, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss til NRK.

Stengte veier og kolonnekjøring

Det dårlige været har så langt ført til kolonnekjøring og stengte veier.

På riksvei 7 over Hardangervidda er det nå kolonnekjøring. Folk på vei hjem fra påskeferie må i kveld belage seg på en ventetid på mellom fire og seks timer.

– Det er kraftig vind og snøføyk som gir dårlig sikt. Prognosen tilsier at det vil være kolonnekjøring de neste 12 timene, sier trafikkoperatør Ronny Sleire i Statens vegvesen region Vest til NRK.

Riksvei 13 over Vikafjellet i Hordaland er stengt på grunn av uvær og fare for ras.

Han advarer folk mot å legge ut på tur i kveld.

– Det begynner å bli for sent å dra fra hytta nå, for uværet skal dra seg til i løpet av kvelden. Hvis folk hadde sett på værmeldingen, hadde de reist i dag tidlig eller i formiddag. Å reise i kveld er ingen god ide.

Advarer folk mot å gå ut

I Sogn og Fjordane fraråder Røde Kors folk fra å gå ut.

– Folk må tenke seg om både en og to ganger før de går ut i fjellet. Vårt beste råd er å holde seg inne på hytta, eller hjemme, sier Kjetil Høidal i Sogn og Fjordane Røde Kors.

Faren for snøskred er nå stor, spesielt i Nord-Norge og på Vestlandet, advarer Vassdrags- og energidirektør Per Sanderud.

Per Sanderud

MÅ TA DET ALVORLIG: I morgen er det best å gå bortover på ski, mener Per Sanderud i NVE.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Folk må ta det alvorlig. Faregrad tre betyr at skredende utløses lettere, ofte av seg selv eller skiløpere. I morgen er det nok like greit å gå bortover på skiene i stedet for oppover, sier Sanderud.

Snøstormen skal løye i morgen

Statsmeteorolog Gislefoss sier at snøstormen mest sannsynlig vil avta utover dagen i morgen. Det kan gjøre sannsynligheten for stengte fjellveier i morgen mindre.

– Vinden og snøstormen vil ta seg litt mer opp nå utover dagen, men vil avta igjen utpå dagen i morgen. Snø gir dårlig sikt, men det kan se ut som om snøen vil gi seg mellom 9 og 11 i morgen formiddag, sier Gislefoss.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger