NRK Meny
Normal

Har prøvd å skjønne Andersen

– Ålreit, du kjeder deg og livet er trist. Men hva er linken fra det og til det å gå på små gutter. Aktor Volledal sier han virkelig har prøvd å skjønne Andersen.

Rettstegning av den såkalte lommemannen i Follo tingrett.

Rettstegning av den såkalte lommemannen i Follo tingrett.

Foto: Pablo Castro / Scanpix

Det er satt av to dager til aktors prosedyre i Lommemann-saken. I morgen vil aktor Volledal legge ned påstand, men han varslet allerede i tiltalebeslutningen at det kunne bli aktuelt å legge ned påstand om forvaring.

Aktor har spurt ham gang på gang i løpet av de fem månedene med rettsforhandlinger hvorfor han har begått overgrep mot små gutter.

Statsadvokat Per Egil Volledal under første dag av rettsaken mot "lommemannen"

Statsadvokat Per Egil Volledal.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

– Og vi har spurt: Hvorfor har du i noen tilfeller gått lengre enn det du sier at du ønsker, sier Volledal, og viser til at Andersens forklaring om at han kun ønsket en kortvarig relasjon ved at guttene stakk hånden ned i buksene hans og berørte penis.

– Behov den dagen

Ifølge Volledal har Andersen forklart følgende:

– «Mine følelser og behov den aktuelle dagen sammen med hvordan offeret, for å kalle dem det, har oppført seg har hatt betydning for å hvor langt jeg har gått», har Andersen sagt i retten, sier Volledal.

– Andersen har tidligere karakterisert gutter som mer hardføre enn jenter, og som tåler å bli «griset» med. Jeg vet ikke om reaksjonene fra de fornærmede som retten har sett vil bekrefte det, sier Volledal.

– Vi tror at i de tilfellene hvor guttene ikke trekker seg og sier stopp, har det gått lengre, sier han.

– Andersen sier også at det kunne stoppe opp fordi sunn fornuft tok overhånd. Uttrykket «sunn fornuft» synes jeg er litt malplassert her. Hvorfor har ikke fornuften inntruffet tidligere. Jeg synes det sier noe om forsettet hans, sier Volledal.

– Smidig og tilpasningsdyktig

Statsadvokaten gjentok i dag, som han har sagt tidligere, det faktum at Andersen kun har erkjent de forholdene hvor det finnes sterke bevis, for eksempel DNA.

Han sier Andersen har forberedt seg godt på temaene i avhør og under rettssaken gjennom sin tilgang til dokumentene i saken.

– Han har sett at han kan gå i fella ved å prøve å huske detaljene. Derfor sier han bare at han ikke husker. Han viser en utrolig smidighet og evne til å tilpasse seg opplysningene som kommer fram i retten, sier Volledal.

Han har begått så mange overgrep at han ikke husker dem fra hverandre. Det blir farlig å gå inn på dem av fare for å blande dem sammen.

Statsadvokat Per Egil Volledal

For å illustrerer dette med Andersens selektive hukommelse viser han blant annet til et eksempel fra 2003. I Sør- Trøndelag skal Andersen da ha forgrepet seg på ikke mindre enn seks gutter innenfor en tidsramme på tre og en halv time.

– Erik Andersen husker å ha lånt bort tre kroner til et Flax-lodd, men han husker ikke at han ble masturbert av en gutt på sju år. Jeg vil si det ville vært et sentralt punkt å huske, sier Volledal.

Særegen modus

Ifølge statsadvokaten har politiet ikke sett lignende kontaktetablering eller modus som Erik Andersen har benyttet i land utenfor Norge.

– Men det er kontaktetablering som er spesiell, ikke det som skjer etterpå. Det er reinspikka seksualovergrep, sier Volledal.

Men, sier Volledal, det er ikke bare én type «lommemodus» og det er viktig å se på Andersens forhistorie.

– Et vitne sier han ble utsatt for Andersen i 1966-67 da han ble bedt om å hente drops fra lomma hans. Lomma var uten fôr og Andersen hadde ikke underbukse. Vi står overfor et slags lommemodus allerede da, sier Volledal.

– Oppigjennom tiden har Erik Andersen variert måten han har kontaktet guttene på: Hjelp til plukke barnåler fra buksa, hjelp til å lete etter nøkler, penger eller en lapp. Det som er gjennomgående er elementet med bistand eller hjelp, sier han.

– Som forventet

Forsvarsadvokater i Lommemannsaken Gard Lier og Gunhild Lærum

Forsvarsadvokater i Lommemannsaken Gard Lier og Gunhild Lærum.

Foto: Lise Åserud

Forsvarer Gunhild Lærum sier etter dagens slutt at det var få overraskelser halvgått ut i aktors prosedyre.

– Vi er forberedt på alle tenkelige utfall, men jeg er ganske sikker på at han påstår forvaring, sier Lærum.

Hun sier Andersen reagerer på det som han opplever som sleivspark, og viser til ordbruk som «iskald, kynisk og beregnende».

Aktoratet sier det ikke finnes noen «copycat», forsvaret sier noe annet.

– Advokater har tatt kontakt med meg og sier det ikke kan stemme, for de har forsvart andre som kan ligne. Det er tydelig at det er mange som engasjerer seg i denne saken, det og mye mer vil jeg komme tilbake til i min prosedyre på fredag, sier hun til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger