Har oppdaget nasjonalt utbrudd av mage-tarmbakterie

Folkehelseinstituttet har oppdaget et nasjonalt utbrudd av mage-tarmbakterien Shigella sonnei. Importerte sukkererter fra Kenya mistenkes som smittekilde.

Sukkererter

Importerte sukkererter fra Kenya mistenkes som smittekilde, melder FHI.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Så langt er bakterien blitt påvist hos 8 personer bosatt i flere fylker, melder Folkehelseinstituttet (FHI) på sine nettsider.

FHI etterforsker nå utbruddet sammen med aktuelle kommuneoverleger og Mattilsynet.

Det var i begynnelsen av desember at flere personer syke med mage-tarm-symptomer etter å ha spist mat i en kantine i Oslo. Shigella sonnei ble funnet i prøver fra fem av de syke, og FHI melder at importerte sukkererter fra Kenya var sannsynlig smittekilde.

Sukkererter fra Kenya merket «Sugersnaps» og «Sukkererter».

Sukkererter fra Kenya merket «Sugersnaps» og «Sukkererter».

Foto: Mattilsynet

Sukkerertene som knyttes til utbruddet i Oslo ble distribuert til flere deler av landet. Det antas at det mistenkte partiet nå er borte fra markedet, grunnet holdbarhet. Om forbrukere fortsatt skulle ha produktet, bør det kastes.

Ingen alvorlig syke

Også 3 personer i Akershus og Hedmark har vært syk med samme bakterie. De 8 personene som har fått påvist bakterien er i alderen 29 til 63 år.

– Vi anbefaler at sukkererter som importeres fra eksotiske strøk varmebehandles før servering for å redusere risiko for smitte, sier overlege Didrik Vestrheim ved Folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstituttet opplyser at de nå følger situasjonen nøye. Det er så langt ikke meldt om personer med alvorlig sykdom tilknyttet utbruddet.

En av de hyppigst forekommende infeksjonene

Sukkerertene fra Kenya var merket «Sugersnaps» eller «Sukkererter», 150 gram, pakket av Springfresh og distrubuert i Norge av Bernhard Botolfsen Import AS. Sukkerertene var pakket i sorte plastbeger overtrukket med gjennomsiktig plast, og merket med lot.nr.194819, skriver Mattilsynet.

Shigellose skyldes infeksjon med bakterien Shigella. De vanligste symptomene er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og eventuelt feber. Diareen kan i sjeldne tilfeller være langvarig og alvorlig, og kan føre til dehydrering.

Sykdomsbildet er avhengig av hvilken bakterietype som forårsaker sykdommen. Shigella sonnei er en av de hyppigst forekommende infeksjonene i Norge og gir mildere sykdomsbilde, skriver FHI.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger