Hopp til innhold

Har millioner til bedrifter som sliter

Staten har fortsatt millioner av kroner å dele ut til bedrifter som sliter, men mangler søkere. Nå ber arbeidsministeren bedriftsledere som trenger hjelp finne fram skrivesakene og søke.

Anniken Hauglie

– Vi har mye penger igjen i kassa, så de bedriftene som sender NAV seriøse søknader, de vil kunne motta omstillingsstøtte, sier arbeidsminister Anniken Hauglie.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Den viktigste omstillingen som skjer nå er jo den som skjer ute i bedriftene, hvor bedriftene satser på på kompetanseheving og endring av kompetanse på egne ansatte. Det vil vi støtte, sier Anniken Hauglie (H).

Nav kan bruke så mye som trengs til bedriftsintern opplæring fra en ekstra rammebevilgning på over en halv milliard kroner til tiltak for ledige i år. Årsaken er at mange bedrifter som tidligere leverte varer og tjenester til olje og gassnæringen opplever nedgangstid fordi oljenæringen sliter.

Det var arbeidsgiverne i NHO og arbeidstakerne i LO som i fjor foreslo at regjeringen satser mer på bedriftsintern opplæring av de ansatte. De mente ordningen tidligere var brukt med hell, blant annet i finanskrisen.

– Man gikk inn og rustet de ansatte med fornyet kompetanse, slik at når oppgangen kom, stod bedriftene enda bedre rustet, med gode muligheter til å vinne anbud og oppdrag.

– Ordningen kan bli bedre

Bedriftsintern opplæring er et spleiselag mellom staten og bedriftene.

– Dessverre så er det, litt på grunn av egenandelen i ordningen, mange bedrifter i en anstrengt, økonomisk situasjon som ikke ser seg råd til å benytte seg av ordningen. Det er noe vi, arbeidsgiverne og staten burde gå gjennom sammen, sier nestleder Hans-Christian Gabrielsen i LO.

– Veldig god nyhet

I NHO er direktør for arbeidsliv og kompetanse, Kristina Jullum Hagen, et stort smil over oppfordringen fra arbeidsministeren og vil straks informere sine bedrifter.

Kristina Jullum Hagen

– En veldig god nyhet som vi vil gjøre kjent i næringslivet med en gang, så vi får flere søkere, sier NHO-direktør Kristina Jullum Hagen.

Foto: Moment Studio, NHO

– Vi mener dette tiltaket er veldig viktig i omstillingsregioner og at det har vært etterspurt blant våre bedrifter. Og det at det nå meldes om at det er mere midler å søke om, er en veldig god nyhet, sier hun.

Les også: Optimismen øker blant norske arbeidsgivere

Sju ganger flere på tiltaket enn i fjor

Sju ganger flere personer har fått støtte til omskolering i egen bedrift så langt i år, sammenliknet med fjoråret, viser ferske tall fra NAV. 80 prosent av bedriftene som får støtte ligger på Sør- og Vestlandet, de fleste i Rogaland, Hordaland og Møre og Romsdal.

Les også: Nye oppdrag til norske bedrifter

– Jeg har besøkt verft som tidligere har levert supplybåter til olje og gass som har gjort en stor omstilling og nå leverer cruiseskip til reiselivsnæringen. Tilsvarende ser vi i mange bedrifter, landet rundt, hvor de leter etter nye muligheter i helt andre markeder, hvor de kanskje ikke før har vært, sier arbeidsminister Anniken Hauglie.

– Men må en være verft eller oljeleverandør for å søke om omstillingsmidlene?

– Nei, alle bedrifter som vil omstille seg, kan søke, sier Hauglie.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ