NRK Meny
Normal

Har lett etter omdømme-bomber i et halvt år

DNBs avdeling for samfunnsansvar har i et halvt år lett etter produkter de har for salg som kan føre til negativ pr og misfornøyde kunder. Men de vil ikke si hva de har funnet.

Rune Bjerke

DNBs konsernsjef Rune Bjerke skal ha gitt avdelingen for samfunnsansvar oppdrag i å avdekke nye potensielle skandaløse produkter banken selger til sine kunder.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Kilder opplyser til NRK at DNB allerede i fjor sommer eller høst satte i gang en undersøkelse for å finne ut av om de selger produkter som kan gi banken dårlig pr og omdømme.

Den såkalte Røeggen-saken, forsmådde investorer i DNB Eiendomsinvest og aksjefond med høye kostnader har de siste årene gitt DNB negativ publisitet..

Forbrukerrådet har varslet rettssak mot landets største bank, på vegne av 137.000 småsparere som har kjøpt fondsandeler i det utskjelte aksjefondet DNB Norge.

I gang med å undersøke 976 finansprodukter

I fjor høst syntes personer i selskapets ledelse at alle sakene med dårlig pr måtte ta slutt, og det ble derfor tatt grep, sier en kilde.

Even Westerveld

Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB sier at bankens gjennomgang ikke har avdekket uregelmessigheter i DNB Luxembourg.

Foto: DNB

DNB bekrefter overfor NRK at banken i fjor høst valgte å starte en gjennomgang av alle de 976 produktene de har for salg.

Målet: Å finne eventuelle produkter som er bra for banken, men dårlige for kundenes lommebok.

– Konsernledelsen ønsket en vurdering av omdømmesidene ved våre produkter som tilbys i dag. Oppgaven ble gitt til konsernets avdeling for samfunnsansvar, skriver informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB i en e-post.

Han svarer ikke på hva banken eventuelt har funnet under de mange steinene som er snudd, og sier at dette er en pågående prosess..

Fant ingenting om Luxembourg

Det er DNBs kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide som har særansvar for konsernets omdømme, og det skal ha vært ham som tok initiativ til den totale gjennomgangen.

– Vi er ikke ferdige med denne gjennomgangen før om en måneds tid, sier Midteide når NRK møter ham tirsdag ettermiddag. Men foreløpig har ikke DNB funnet noe som bør lukes ut.

– Så dere er sikre på at det ikke lenger tilbys noe sekretesse til kundene?

– Det er vi ganske sikre på, sier Midteide.

DNB avvivser at gjennomgangen har avdekket den kraftig kritiserte virksomheten ved DNB Luxembourg.

– Ettersom gjennomgangen bare omfatter de produktene banken selger i dag, har den ikke avdekket den omtalte formidlingen av selskaper på Seyschellene via DNB Luxembourg, sier Midteide.

Tjenesten ble tilbudt i omkring 40 tilfeller i perioden 2006-2010 og alle selskapene som ble opprettet den gang skal være avviklet. Det siste ble avviklet i 2015.

Etter at Aftenposten fortalte om DNBs praksis fra Luxemburg med å tilby hemmelige pengeplasseringen på Seychellene, har konsernet også iverksatt en juridisk gjennomgang av denne praksisen. Denne gjennomgangen blir ferdig og allerede i neste uke.

– Gjennomgangen vil bli offentliggjort, sier Midteide.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger