Hopp til innhold

Har lagt vekk hårspennen etter kreftbehandlingen

Kreftbehandlingen gjorde at Nobelkomiteens nye leder Kaci Kullmann Five mistet håret. Nå vurderer hun å beholde den korte frisyren – og sier hårspennene er lagt langt vekk.

Kaci Kullmann Five

3. mars ble det klart at Kaci Kullmann Five tar over som leder av Nobelkomiteen etter Thorbjørn Jagland.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Den tidligere Høyre-lederen og statsråden har siden gjennombruddet i politikken vært kjent for sin karakteristiske bobfrisyre – og hårspennen.

– Jeg har vært gjennom trekvart år med behandling for brystkreft, og da var det ikke noe særlig hår å sette spennen i. Det måtte brystkreft til for å få meg til å slutte med den, sier Five til NRK i et intervju med Ukeslutt.

– Nå har jeg begynt å venne meg til å ha kort hår, og har begynt å like det. Kanskje jeg beholder det!

Kaci Kullmann Five bekreftet på en pressekonferanse i 1994 at hun kom til å trekke seg som partileder på Høyres landsmøte i april samme år.

Slik vi er blitt vant til å se henne. Hårspennen har fulgt Five gjennom hele hennes politiske karriere.

Foto: Rune Petter Næss, NTB/Scanpix

Tøff periode

Dagen før fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi landet på Gardermoen, var hun ferdig med behandlingen. Ifølge Budstikka har hun vært gjennom cellegift, operasjon og stråling.

Five har likevel jobbet som før.

– Jeg har prøvd å gjøre sykdommen til en minst mulig del av livet mitt, og har jobbet hele perioden med behandlinger. Jeg har lettet litt på antall verv, men tror ikke jeg har hatt forfall til noen møter. Jeg tok noen på telefon fordi jeg hadde lavt immunforsvar, sier Five.

– Jeg kjenner at jeg har vært gjennom en ganske tøff periode, og det tar tid å bygge opp den fysiske formen igjen, men jeg har alltid vært glad i livet og er ikke mindre glad i livet nå.

– Ikke lenger tabu

Ifølge Kreftforeningen er det ikke lenger tabu å miste håret, men de fleste synes det er vanskelig å miste hår, øyenvipper og øyenbryn.

Anne Lise Ryel

Anne Lise Ryen er generalsekretær i Kreftforeningen.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Det blir veldig synlig at du er i en kreftbehandling, både for deg selv og andre, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

Hun er glad Five forteller, og sier kjente personers erfaringer fortsatt er viktige fordi de når ut til mange.

– Ingen må føle seg forpliktet til å fortelle, men hennes historie kan gi andre trøst og håp, sier Ryel.

Sosiale medier

I Kreftforeningen ser de også at stadig flere bruker sosiale medier til å fortelle at de er syke – og hvordan behandlingen går.

– Vi anbefaler ofte at folk oppretter lukkede grupper for dem de vil informere. Da slipper de å gjenta alt til mange, og kan skrive når det passer dem, sier Ryel.

AKTUELT NÅ